Yrityksen kasvurahoitus – Avain menestykseen

Yritysten kasvu vaatii strategista näkemystä ja rahoituksen – oletko valmis tarttumaan tilaisuuteen? Kasvurahoituksen avulla yrityksesi voi saavuttaa sen seuraavan suuren askeleen, olipa kyseessä tuotekehitys, kansainvälistyminen tai toiminnan tehostaminen.

ⓘ Markkinointitiedot
PalveluLainasummatLaina-aikaTyyppi
Axolaina logomin. 2 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6%, kulut 3 923 € ja yhteensä 13 923 €.
Rahalaitos logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 4,50%, Todellinen vuosikorko (APR) 4,59%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 13 484€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 83 484€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 70 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.
Bank Norwegian logo5 000 – 60 000 €min. 1v, max. 15vPANKKISiirryArrow
Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €. (lokakuu 2023)
Omalaina.fi logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.
Sortter logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 14 000 €, korko 8 %, takaisinmaksuaika 8 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 203 €, takaisinmaksettava summa 19 480 € sekä todellinen vuosikorko on 9,05 %.
Unolaina.fi logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Todellinen vuosikorko laskettuna 25 000 € luotolle 10 vuoden takaisinmaksuajalla on 7.54%, mikäli korkoihin ja kuluihin sisältyy: Vuosikorko 6.90%, kuukausittainen tilinhoitopalkkio 5 € ja lainan avausmaksu 0 €. Kuukausierä on tällöin esimerkin mukaiselle 25 000 € lainalle 293.98 € sisältäen yhteensä 120 maksuerää. Lainan, korkojen ja kulujen yhteismäärä on edellä mainitun esimerkein 35 278 €, joista kulujen osuus on 600 € ja korkojen osuus on 9 678 €
Ferratum logomin. 1 €
max. 4 000 €
min. kk-lyhennys 40 €/3 % lainasaldostaJOUSTOLUOTTOSiirryArrow
Lainaesimerkki: Joustava-luotto 4000€, laina-aika 1v, 12 maksuerää, kk-erien esimerkkisummat: 1. 411,89 €, 2. 406,34 €, 3. 400,79 €, 4. 395,25 €, 5. 389,70 €, 6. 384,16 €, 7. 378,61 €, 8. 373,06 €, 9. 367,52 €, 10. 361,97 €, 11. 356,43 €, 12. 350,88 €. Nimellinen vuosikorko: 19,97%, Tod.vuosikorko: 29,79%, Avausmaksu: 0€, Tilinhoitomaksu: 12€/kk = Esimerkki luoton arvioitu kokonaiskustannus yht: 4576,59 €, olettaen asiakas nostaa kerralla 4000e ja noudattaa edellämainittua maksusuunnitelmaa.
 • Mikä on yrityksen kasvurahoitus? Kasvurahoitus tarkoittaa yritykselle osoitettua pääomaa, joka mahdollistaa liiketoiminnan laajentamisen ja uudistamisen. Se voi koostua pankkilainoista, sijoittajien rahoituksesta, joukkorahoituksesta tai vaikkapa valtion tukemista rahoitusvälineistä.
 • Kasvurahoituksen merkitys yrityksen elinkaarella Rahoituksen rooli on kriittinen etenkin liiketoiminnan kasvuvaiheessa. Kasvurahoitus auttaa selviytymään kasvukipuista, kuten resurssien ja markkinoiden nopeasta tarpeesta. Se mahdollistaa myös uusien innovaatioiden kokeilun ja implementoinnin ilman liiketoiminnan normaalin rahoituksen vaarantamista.
 • Miten kasvurahoitus voi muuttaa yrityksen tulevaisuutta? Asianmukaisesti kohdennettu kasvurahoitus voi mullistaa yrityksen tulevaisuuden. Se voi avata ovia uusille markkinoille, auttaa hankkimaan kilpailuetua ja varmistaa yritystoiminnan jatkuvuuden haastavina aikoina. Ennen kaikkea se on investointi, joka voi johtaa kestävään kasvuun ja parempaan tuloksentekokykyyn pitkällä aikavälillä.

Lue myös

Erilaiset rahoitusvaihtoehdot yrityksen kasvuun

Mahdollisuudet yrityksen kasvurahoituksen hankkimiseksi ovat moninaiset. On tärkeää ymmärtää, että rahoituslähde tulisi valita yrityksen tarpeiden ja tavoitteiden perusteella. Julkiset avustukset, lainat sekä yksityiset sijoitukset muodostavat rahoitusvaihtoehtojen ytimen. Innovatiivinen joukkorahoitus ja vertaislainat puolestaan tarjoavat uusiutuvia rahoitusmalleja perinteisen pankkilainan rinnalle.

Julkisen ja yksityisen rahoituksen ero tulee esiin ehtojen, saatavuuden ja joustavuuden muodossa. Kansalliset ja EU-tason tuet voivat tarjota rahoitusta projektin tietyille kehitysvaiheille, kun taas yksityinen rahoitus voi tuoda mukanaan laajemmat resurssit ja mentoroinnin mahdollisuudet.

Uudet rahoituksen muodot, kuten joukkorahoitus ja vertaislainat, korostavat yhteisöllisyyden ja verkostoitumisen voimaa. Ne tarjoavat sekä sijoittajille että lainanottajille joustavia, skaalautuvia ja usein kustannustehokkaita tapoja rahoittaa yrityksen kasvu.

Enkelisijoittajat ja venture capital -rahoitus

Enkelisijoittajat ja venture capital (VC) -yhtiöt ovat keskeisiä toimijoita aloittelevien ja innovatiivisten yritysten rahoittajina. He eivät ainoastaan tarjoa pääomaa vaan myös arvokasta asiantuntemusta ja verkostoja. Erityisesti kasvavat teknologia- ja start-up-yritykset hyötyvät usein enkelisijoittajien ja VC-yhtiöiden tarjoamasta riskirahoituksesta.

 • Enkelisijoittajat panostavat yleensä alkuvaiheen yrityksiin.
 • VC-rahoitus keskittyy yleensä jo markkinatunnuistuksensa saavuttaneisiin yrityksiin.

Rahoituksen hakemisen strategiset vaiheet

Kasvurahoituksen suunnittelu ja aikataulutus ovat kriittisiä vaiheita kasvuhakuiselle yritykselle. On tärkeää arvioida realistisesti tarvittava rahoituksen määrä ja miten se tukee yrityksen tavoitteita. Aikataulu kannattaa asettaa niin, että rahoitus on käytettävissä juuri oikeaan aikaan yrityksen kasvun tukemiseksi.

Rahoitusneuvottelujen valmistelu ja menestyksekäs pitchaus edellyttävät syvällistä ymmärrystä omaan liiketoimintaan ja rahoitusinstrumenttien moninaisuuteen. Valmistautuminen ja omien vahvuuksien esilletuonti ovat avainasemassa vakuuttaessa sijoittajia ja rahoittajia.

Yhteistyön vahvistaminen rahoittajan kanssa on pitkäaikaista ja molempia osapuolia hyödyttävää. Avoin kommunikaatio ja säännöllinen raportointi vahvistavat luottamusta ja mahdollistavat joustavat ratkaisut yrityksen kasvun eri vaiheissa.

Liiketoimintasuunnitelman merkitys rahoitusta haettaessa

Vahvan liiketoimintasuunnitelman laatiminen on ensiarvoisen tärkeää onnistuneissa rahoitusneuvotteluissa. Se toimii karttana yrityksen tavoitteiden kommunikointiin ja osoittaa rahoittajalle, miten suunniteltu rahoitus tukee yrityksen kasvua ja mitä riskejä on hallittu. Lisäelementteinä vahva liiketoimintasuunnitelma sisältää:

 • Yksityiskohtainen markkina-analyysi ja kilpailijoiden vertailu
 • Realistiset taloudelliset ennusteet
 • Erityiskohdat, kuten mahdolliset uudet markkina-alueet tai tuotekehityksen vaiheet

Ainutlaatuinen ja kattava liiketoimintasuunnitelma lisää luottamusta ja auttaa rahoituspäätöksen saavuttamisessa.

Kasvurahoituksen ehdot ja kustannukset

 • Tärkeimmät ehdot kasvurahoituksessa ovat laina-aika, korkokulut ja mahdolliset vakuudet. On tärkeää, että näiden ehtojen mukana tulee joustoa, joka sopeutuu yritystoiminnan muuttuviin tarpeisiin ja varmistaa liiketoiminnan kasvumahdollisuudet.
 • Piilokustannukset voivat muodostua esimerkiksi ylimääristä käsittelymaksuista tai lisäkoroista. Varmista, että ymmärrät kaikki sopimukseen liittyvät kustannukset ennen allekirjoittamista, ja tee yhteistyötä läpinäkyvän lainanantajan kanssa.
 • Kasvurahoituksen kustannusten arviointi ja budjetointi ovat avainasemassa yrityksen taloudellisen suunnittelun ja riskienhallinnan kannalta. Selvitä kaikki lainan kustannukset etukäteen ja sisällytä ne yrityksesi taloussuunnitelmaan.

Korkokulujen ja muiden rahoituskulujen vertailu

Kasvurahoituksen valitsemisessa on tärkeää ymmärtää lainakustannusten rakenteet ja se, miten ne vertautuvat markkinoilla tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Korkokulut voivat vaihdella suuresti eri lainanantajien ja rahoitusvaihtoehtojen välillä, mikä tekee niiden vertailusta olennaisen osan päätöksentekoprosessia. Tutustu myös muihin mahdollisiin rahoituskuluihin, kuten tilinhoitomaksuihin ja muihin piilokustannuksiin, ja valitse rahoitusvaihtoehto, joka on läpinäkyvä ja reilu.

 • Selvitä todellinen vuosikorko, joka sisältää kaikki lainaan liittyvät kustannukset.
 • Käytä lainavertailutyökaluja eri vaihtoehtojen kustannuserojen selvittämiseen.
 • Varmista, että ymmärrät ehdot ja mahdolliset muutokset korkotasossa laina-ajan kuluessa.

Yrityksen riskienhallinta kasvurahoitusta käytettäessä

Kun yritys hakee kasvurahoitusta, on tärkeää ymmärtää eri rahoitusmuotojen riskiprofiilit ja niiden vaikutus yrityksen toimintaan. Rahoitusmuodon valinta on keskeinen osa riskienhallintaa, ja sen tulee perustua yrityksen tarpeisiin, tulevaisuuden kasvunäkymiin sekä kykyyn hallita rahoitukseen liittyviä riskejä.

Vakuuksien ja takausten käyttö on yksi keino pienentää rahoitusriskiä. Antamalla vakuuden lainanantajalle, yritys voi saada paremmat ehdot lainalle tai jopa mahdollisuuden alhaisempaan korkotasoon. Takausten käyttämisen tulee kuitenkin olla harkittua ja suhteutettua yrityksen taloudelliseen tilanteeseen.

Liikkeenjohdon vastuulla on tunnistaa ja hallita yrityksen rahoitukseen liittyvät riskit. Tämä sisältää velvoitteen varmistaa, että rahoitusriskit ovat jatkuvasti hallinnassa ja että ne eivät vaaranna yrityksen vakautta tai kasvutavoitteita.

Vakuudettoman rahoituksen riskit ja mahdollisuudet

Vakuudeton rahoitus voi olla houkutteleva vaihtoehto yrityksille, jotka eivät halua tai pysty antamaan vakuuksia. Riskit liittyvät mahdollisuuteen, että yritys ei kykene vastaamaan rahoitusvelvoitteisiin, mikä saattaa johtaa lisäkustannuksiin tai luottotietojen menetykseen. Hallita voidaan näitä riskejä esimerkiksi:

 • Hyvällä talouden suunnittelulla ja budjetoinnilla
 • Huolellisella rahoitussopimuksen ehtojen läpikäymisellä
 • Alternatiivisten rahoitusmuotojen vertailulla

Rahoituksen vaikutukset yritystoiminnan kehitykseen

Rahoituksen hankkiminen on olennainen osa yritystoimintaa erityisesti kasvuvaiheessa. Oikein kohdennettuna rahoitus voi merkittävästi edistää yrityksen kehitystä ja parantaa sen operatiivista tehokkuutta, mahdollistaen esimerkiksi projektien nopeamman toteutuksen ja laajentumisen uusille markkinoille.

Rahoitus mahdollistaa myös innovaatiotoiminnan edistämisen. Olipa kyseessä tuotekehitys, uuden teknologian käyttöönotto tai vaikkapa markkinatutkimus, rahoitus tukee näiden tavoitteiden saavuttamisessa ja pitää yrityksen kilpailukyvyn yllä.

Henkilöstön kasvattaminen ja kouluttaminen on tärkeää, mutta se vaatii taloudellisia resursseja. Rahoitus antaa mahdollisuuden houkutella alansa parhaita osaajia ja tarjota heille kunnollista koulutusta, joka puolestaan hyödyttää koko yritystä.

Pitkän tähtäimen suunnittelu ja rahoituksen rooli siinä

Pitkäjänteisen strategisen suunnittelun tärkeys yritystoiminnassa ei ole vähäpätöinen. Kasvurahoitus avaa uusia mahdollisuuksia ja voi olla ratkaiseva tekijä yrityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Rahoituksen avulla on mahdollista tehdä investointeja, jotka eivät muuten olisi toteutettavissa, ja näin ollen varmistaa yrityksen menestyminen pitkällä aikavälillä.

Kansainvälistyminen ja rahoituksen rooli uusilla markkinoilla

Kun yritys suunnittelee laajentumistaan kansainvälisille markkinoille, on huolellinen valmistautuminen välttämätöntä. Laajentumisen suunnittelu edellyttää tarkkaa markkinatutkimusta, johon sisältyy paitsi potentiaalisen markkina-alueen kuluttajadynamiikan ja kysynnän ymmärtämistä, myös perusteellista tietoa kilpailijoista ja paikallisista toimintatavoista.

Markkina-analyysien ja kilpailijatiedustelun kautta yritykset voivat tunnistaa mahdolliset uhat ja mahdollisuudet, minkä jälkeen voidaan suunnitella tehokas strategia markkinoille tuloon. Tämä prosessi auttaa myös hahmottamaan, kuinka paljon lisärahoitusta tarvitaan kansainvälisen kasvun tukemiseen.

Kansainvälisen kaupankäynnin rahoituksen erityispiirteisiin kuuluu valuuttariskien hallinta, erilaisten maksu- ja vakuusjärjestelyjen tuntemus sekä paikallisen vero- ja yrityslainsäädännön vaatimusten ymmärtäminen. Kasvurahoituksen hankkiminen vaatii kattavaa suunnittelua ja usein myös ulkopuolisten rahoitusasiantuntijoiden konsultaatiota erityisesti silloin, kun kyseessä ovat suuret kansainväliset projektit.

Yrityksen arvon kasvattaminen rahoituksen avulla

Yrityksen kasvupolku on usein sidoksissa rahoituksen saatavuuteen ja sen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Arvonkasvun mittaamisessa korostuu monipuolisten tulovirtojen merkitys. Varmista, että kasvu nojaa kestävälle pohjalle ja että liiketoimintamalli mahdollistaa eri lähteistä saatavien tulojen optimoinnin.

Rahoitus voi olla avainasemassa myös immateriaalioikeuksien, kuten patenttien tai tavaramerkkien, sekä brändin kehittämisessä. Investoimalla aineettomiin hyödykkeisiin voidaan rakentaa yrityksen pitkäaikaista kilpailuetua ja kasvattaa sen markkina-arvoa huomattavasti. Rahoitusta voi hakea erilaisiin kehitysprojekteihin, jotka keskittyvät brändin tunnettuuden lisäämiseen tai tuotekehitykseen.

Kestävän kasvun turvaaminen ja sen raportointi sijoittajille on tärkeää luottamuksen ja yrityksen arvostuksen ylläpitämiseksi. Avainasemassa on läpinäkyvä, säännöllinen ja kattava raportointi, jossa sijoittajille kerrotaan yrityksen taloudellisesta tilanteesta, kasvunäkymistä sekä riskienhallinnasta. Tämä voi parantaa sijoitusvalmiutta ja houkutella uutta pääomaa yritykseen.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine

Päätöksenteko rahoituksen käsittelyssä ja sen seuraukset

Rahoituspäätösten vaikutukset yrityksen tulevaisuuteen ovat merkittäviä. Kasvurahoituksen saaminen voi mahdollistaa uusien projektien toteuttamisen ja auttaa yritystä laajentumaan uusille markkinoille. Toisaalta, rahoituksen myötä tulee vastuu sen järkevästä käytöstä ja takaisinmaksusta, mikä voi vaikuttaa yrityksen rahoitusvarmuuteen pitkällä tähtäimellä.

Vastuullinen päätöksenteko kasvurahoitusasioissa edellyttää perusteellista analyysia yrityksen nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Tämä sisältää riskien arvioinnin ja eri rahoitusvaihtoehtojen vertailun. Vain harkiten tehdyt päätökset varmistavat, että yrityksen kasvu on kestävää.

Rahoitusstrategian tarkistus ja päivitys on suositeltavaa säännöllisesti, jotta se vastaa yrityksen kasvutavoitteita ja markkinoiden muutoksia. Strategian päivittäminen auttaa varautumaan tulevaisuuden haasteisiin ja hyödyntämään uusia rahoitusmahdollisuuksia tehokkaasti.

Rahoitusneuvottelujen psykologia ja vaikutukset lopputulokseen

Neuvottelutekniikoiden merkitys rahoitusneuvotteluissa on suuri, ja ne voivat olennaisesti vaikuttaa rahoituspäätöksen lopputulokseen. Tietämys erilaisista neuvottelutekniikoista sekä kyky lukea vastapuolen elekieltä ja tunnistaa piiloviestejä ovat tärkeitä taitoja, jotka voivat kääntää neuvottelutilanteen eduksesi.

 • Kuuntele tarkasti ja ole valmis kompromisseihin.
 • Ymmärrä yrityksesi arvo ja osaa perustella rahoitustarve.
 • Tunne rahoitustuotteet ja ehdot hyvin, jotta voit neuvotella paremmista lainaehdoista.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine