Toukokuuilmiö (Sell in May and Go Away)

Sijoittamisen maailmassa on monia alalle ominaisia termejä ja käsitteitä. Yksi kuuluisimmista termeistä on niin kutsuttu toukokuuilmiö, joka perustuu englannin kielen lauseeseen ”Sell in May and go away”. Tässä artikkelissa avataan mitä toukokuuilmiö tarkoittaa ja miten se kannattaa ottaa omassa sijoitustoiminnassa huomioon.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mistä toukokuuilmiössä on kyse?

Pitkällä aikavälillä tietynlaiset selittämättömät ilmiöt nousevat esiin pörssin tilastoissa. Yksi näistä ilmiöistä on se, että useimmiten erityisesti kesä- ja heinäkuussa pörssissä olevien arvopaperien suorituskyky on heikompi kuin muina kuukausina. Ilmiö ei tapahdu välttämättä joka vuosi eikä joka pörssissä eikä joka osakkeessa, mutta tilastoissa on löydettävissä selkeä yhteys heikon suorituskyvyn ja kesäkuukausien välillä.

Keskimäärin S&P 500 eli osakeindeksi, joka sisältää Yhdysvaltain 500 suurinta yhtiötä on tuottanut vuodesta 1945 vuosittain 2 % toukokuun ja lokakuun välillä, kun taas tuotto on keskimäärin 6.7 % marraskuusta huhtikuuhun. Ei siis mikään ihme, että sijoittajat ovat havainneet ”toukokuuilmiön”.

Miksi toukokuuilmiö tapahtuu?

Toukokuuilmiölle ei ole olemassa selitystä, jonka voisi selittää suoraan yritysten toiminnalla tai niiden avainluvuilla. Monet yrityksistä jopa tekevät erinomaista tulosta myös kesäkuukausina, joten suoraan taloudelliset seikat eivät johda toukokuuilmiöön. Toki on paljon esimerkiksi teollisuusalan yrityksiä, joiden taloudellinen suorituskyky on kesällä heikompi sekä omien työntekijöiden että asiakkaiden lomaillessa, tai muiden alojen yrityksiä, joiden sesonkiajat ovat muina vuodenaikoina, mutta tällaiset vuoden sisällä olevat sesonkivaikutukset lähtökohtaisesti tasoittuvat, sillä kesällä toiset yritykset taas viettävät juuri huippusesonkiaan.

Tärkein syy toukokuuilmiölle liittyykin kysyntään ja tarjontaan. Kesällä, kun ihmiset ympäri maailman lähtevät kesälomille, tarve käteiselle on suurempi. Tästä syystä monet myyvät jonkin verran sijoituksiaan ennen kesälaitumille siirtymistä, mikä johtaa siihen, että kesäajalla kysyntä on matalampi ja tarjontaa on enemmän. Ihmiset taas palaavat markkinaan lomiensa jälkeen, mikä yleensä johtaa siihen, että markkina palaa taas noususuuntaan elokuussa.

Toki myös muut syyt vaikuttavat toukokuuilmiöön. Helsingin pörssissä vielä muutama vuosi sitten lähes kaikki pörssiyhtiöt maksoivat osinkonsa maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana. Kun suuri osa yhtiöiden voitoista realisoitiin sijoittajille kerralla, osakkeiden arvo laski. Kesän aikana osakkeet palautuivat pikkuhiljaa, mutta usein suoritus oli heikompaa. Nykyään Helsingin pörssissä ollaan menty Yhdysvaltain malliin, eli suuri osa yrityksistä maksaa osinkonsa pienissä osissa ympäri vuotta, esim. kvartaaleittain tai jopa kuukausittain.

Miten sijoittajan tulisi ottaa huomioon toukokuuilmiö?

Sijoittajan kannattaa tiedostaa toukokuuilmiön olemassaolo. Se ei kuitenkaan tarkoita, että myynti toukokuussa olisi välttämättä järkevää tai kannattavaa. Riippuen sijoittajan strategiasta, on erilaisia tapoja hyödyntää tai ainakin varautua toukokuuilmiöön.

Lyhyen aikavälin strategia

Mikäli sijoittajan sijoitushorisontti on lyhyt, eli lähiaikoina on tarkoitus luopua sijoituksista, voi olla järkevää varautua toukokuuilmiöön ajoittamalla myynnit järkevästi. Sijoituksia voi myydä ainakin osittain jo ennen toukokuun alkamista, jotta varmistaa parhaan mahdollisen hinnan itselleen.

Kannattaa myös tutkia salkun osakkeiden historiaa; onko salkussa osakkeita, jotka ovat aiempina vuosina reagoineet voimakkaammin alaspäin kesällä, tai löytyykö sieltä sijoituksia, jotka eivät ole ottaneet toukokuuilmiöstä itseensä? Kun miettii sijoitusten myyntiä, voi olla järkevää arvioida millaisia osakkeita on järkevää muuttaa rahaksi.

Pidemmän aikavälin strategia

Mikäli tarkoituksena ei ole myydä lähiaikoina sijoituksia pois, kannattaa miettiä, miten olisi mahdollista hyötyä mahdollisesta toukokuuilmiöstä. Joitain sijoituksia voi olla järkevää myydä verotuksen suunnittelun kannalta pois kun ne laskevat. Myydyt sijoitukset voi ostaa esimerkiksi seuraavana päivänä takaisin, jolloin saa itselleen varmistettua tappioita, mutta pystyy ostamaan omistuksensa takaisin alemmalla hinnalla.

Toisaalta kesä voi olla erinomaista aikaa sijoittaa lisää alemmalla hinnalla. Monet erinomaisessakin kunnossa olevat yritykset kärsivät toukokuuilmiöstä, ja silloin on mahdollista tehdä hyviä sijoituksia. Pidemmän horisontin sijoittajien kannattaakin pitää kesälle pientä pelikassaa, jolla voi tehdä erinomaisia hankintoja salkkuun. Toki jos itsekin lomailee, voi olla masentavaa seurata pörssikurssien kehitystä. Tämä voi kuitenkin olla hyvin tuottoisaa toimintaa.

Pitkän aikavälin sijoittajalle pätevä toimintatapa on myös olla välittämättä toukokuuilmiöstä. Kyseessä on oikku markkinoilla, ja siitä huolimatta pörssi on keskimäärin tuottanut inflaation reilusti yrittävän määrän tuottoa sijoittajille. Toukokuuilmiön voi siis periaatteessa sivuuttaa aivan täysin, mikäli oma sijoitusstrategiaan sopii passiivinen ote, jossa keskittyy pidemmän aikavälin kokonaistuottoon.

Toukokuuilmiö ei ole luonnonvakio

Toukokuuilmiötä ja sen vaikutuksia voi olla vaikea ennustaa. Toisina vuosina se tulee, toisina taas ei ja joka kerta sen vaikutukset eivät ole samanlaisia, tai edes kohdistu samoihin osakkeisiin. Tämä tekee toukokuuilmiön hyödyntämisestä ja siihen varautumisesta melko vaikeaa.

Ilmiön olemassaolo on kuitenkin hyvä tiedostaa. Oikeastaan suurin riski toukokuuilmiössä on mikäli noudattaa englanninkielistä lausetta ”Sell in May and go away”. Vähänkin pidemmällä aikavälillä oleellinen asia on pitää varat markkinassa mahdollisimman pitkään, eikä yrittää ajoittaa omia ostojaan tai myyntejään markkinaliikkeisiin, oli sitten kyseessä toukokuuilmiö tai yritysten tulosjulkistukset.

Mikäli salkku on hajautettu järkevästi, on pitkäaikainen säästäminen paras tapa varmistaa itselleen järkevää tuottoa. Vain pieni osa sijoittajista onnistuu hyötymään markkinan liikkeistä pitkällä aikavälillä paremmin kuin säännöllisesti sijoittavat, niin kutsutut DCA (Dollar Cost Average, eli säännöllisesti ostavat ja pitävät) -sijoittajat.

Toukokuu tulee tänäkin vuonna. Aiotko sinä varata itsellesi pelikassan, jotta voit kasvattaa toukokuuilmiön avulla salkkuasi, vai ajoitatko myyntejäsi niin, että ilmiö ei pienennä tuottojasi?