Sveitsi sijoituskohteena

Kaunis alppimaa Sveitsi on myös sijoittajan paratiisi, sillä se tarjoaa runsaasti valikoitavaa sijoitusmarkkinoilla, kiinnotavimpina sijoituskohteina on runsaasti kansainvälisiä suuryhtiöitä. Sveitsi on koti monille maailman tunnetuimmille yrityksille sekä myös Euroopan suur yrityksille. Suur yritysten myötä Sveitsi on kiinnostava markkina-alue sijoittajille.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Sveitsin talous

Bruttokansantuotteen mukaan mitattuna Sveitsi on pieni maa, jolla on paljon tarjottavaa sijoitus markkinoilla. Maa on kolmanneksi pienin heti Luxenburgin sekä Irlannin jälkeen. Myös elinkustannukset ovat Sveitsissä korkea, mutta se vetää puoleensa monia julkisuuden henkilöitä kuten Suomessa kaikkien Tunteman Kimi Räikkösen. Sveitsissä on yksi Euroopan tarkemmin varjeltu pankkisalaisuus.

Vuodesta 1999 alkaen Sveitsin talouden kasvu on ollut vakaata. Vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä arvioituna Sveitsin bruttokansantuote on kasvanut merkittävästi Euroaluetta nopeammin. Sveitsin taloudellinen tilanne on huomattavasti rauhallisempi kuin ympäröivillä Euroalueilla. Tämä etu pitkän aikavälin sijoittajille.

Alueen tärkeimmät pörssit

Sveitsissä on vain pari pörssiä SIX Swiss Exchange ja Berne eXchange. Näistä jälkimmäinen on SIX Swiss Ehangea huomattavasti pienempi.Sveitsin seuratuin indeksi on Swiss Market Index (SMI). Swiss Market Index sisältää runsaasti blue-chip-yrityksiä.

Mikä on Blue-Chip yritys?

Blue – chip osakkeet ovat arvostettujen suuryritysten osakkeita.

Sveitsin pääpörssi

SIX Swiss Exchange sijaitsee Zürichissä, yhtiö pitää sisällään kolme eri pörssiä, jotka ovat yhdistyneet vuonna 1993 nykyiseen muotoonsa. Pörssimaailmassa se on pörssihistorian ensimmäinen pörssi, joka digitalisoitui ja muuttui täysin automatisoiduksi kaupankäynti- selvitys ja toimitusjärjestelmäksi.

Sveitsiläiset osakkeet

Markkina-arvoltaan Sveitsin pääpörssi on yksi Euroopan suurimmista pörsseistä. Pörssissä voi käydä kauppaa yli 250 yrityksen osakkeille, monet näistä ovat meille kaikille tuttuja yrityksiä kuten:

  • Nestlé
  • Lääkeyhtiö Novartis
  • Finanssiyhtiö UBS
  • Finanssiyhtiö Credit Suisse
  • Teollisuuskonserni ABB
  • Henkilöstöpalveluyritys Adecco
  • Suklaavalmistaja Lindt & Spruengli
  • Kello- ja koruyhtiö Swatch Group

Kauppaa pörssissä on mahdollista käydä esimerkiksi:

  • Osakkeilla
  • Joukkovelkakirjoilla
  • ETF:illä
  • Rahastoilla
  • Strukturoiduilla tuotteilla.
  • Sijoittaminen Sveitsiin

Sveitsin pörssi on avoinna samalailla Helsingin pörssin kanssa eli maanantaista perjantaihin klo 9 – 17. Paikallisina pyhäpäivinä pörssi on suljettuna.

Sijoittaminen Sveitsin pörssissä tapahtuu paikallisella valuutalla eli Sveitsin Frangeilla. Sveitsin Frangi on valuuttamarkkinoilla mitattuna, erittäin vahva valuutta mikä merkkaa myös sen turvallisuutta. Frangin arvo on ollut nouseva viimeisen 30 vuoden ajan. Frangin arvo suhteessa Euron arvoon on noussut, pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden kurssivoittojen lisäksi sijoittajan on ollu mahdollista saada voittoja myös frangin nousevan arvon myötä.

Sijoittaessa tulee kuitenkin aina muistaa, ettei aiempi historia ole tae tulevaisuuden positiivisesta tuloksesta. Myös Sveitsissä valuutta kurssit heittelevät.

Sijoittamisen aloittaminen

Vertaile alustoja, jotka tarjoavat sijoitus mahdollisuutta Sveitsin pörssiin. eritoten näiden kulujen vertailu keskenään kannattaa.

Kuinka paljon sinun on mahdollista sijoittaa eli ostaa osakkeita. Muista myös, että sijoitettu pääoma on mahdollista hävitä kokonaisuudessaan.

Osake sijoittaminen on pitkä jänteistä ja siinä kannattaa hyödyntää korkoa korolle toiminta. Jolloin korot sijoitetaan takaisin töihin ja näin ollen pääomasi kasvaa ja riski pienenee.

Minimoi riskit sijoittamalla useampaan osakkeeseen, sijoittaessasi vielä eri toimialoille minimoit riskit entisestään.

Tee sijoitussuunnitelma, jossa pohdit sijoitettavan pääoman määrää, onko tarkoitus sijoittaa isompi summa kerralla vai useampia pienempiä eriä. Minkälaisiin kohteisiin haluat sijoittaa ja minkälainen on voitto tavoitteesi. Tutustu myös verotuksellisiin asioihin, jotta ne eivät tule yllätyksenä sijoittaessasi ulkomaalaisiin osakkeisiin. Verotuksen lisäksi laske mukaan myös valitsemastasi alustasta koituvat kulut ja palkkiot.

Seuraa maailman tapahtumia ja arvioi niiden vaikutuksia omiin sijoituksiisi. Tee arvion perusteella omat valinnat mahdollisista sijoituksien myynneistä tai ostoista.

Pörssikurssit vaihtelevat ja heilahtelevat eri syistä ole rauhallinen äläkä tee panikoituja päätöksiä sillä heilahtelut ovat normaalia pörssitapahtumissa. Siksi sijoittaminen on pitkä jänteistä hommaa, koska pörssi heilahtelut tasaantuvat pidemmällä aikavälillä.

Sveitsi ETF rahastot

Kuten jo aiemmin mainittiin on kauppaa mahdollista käydä Sveitsin pörssissä myös ETF.llä. Sveitsin suosituin ETF rahasto on iShares Inc iShares MSCI Switzerland ETF (EWL). Rahasto pyrkii seuraamaan Sveitsiläisten osakkeiden sijoitustuloksia. Tämän lisäksi tarjolla on mm seuraavat ETF rahastot:

  • Franklin FTSE Switzerland ETF
  • First Trust Switzerland AlphaDEX Fund
  • ALPS O’Shares Europe Quality Dividend ETF
  • First Trust RiverFront Dynamic Europe ETF
  • ProShares MSCI Europe Dividend Growers ETF
  • First Trust Dorsey Wright International Focus 5 ETF
  • WisdomTree Europe Quality Dividend Growth Fund
  • iShares Europe ETF
  • Invesco S&P International Developed High Quality ETF
  • Franklin FTSE Europe ETF

Edellä on mainittu vain osa Sveitsin ETF rahastoista. Näihin kannattaa kuitenkin tutustua mikäli sijoittaminen Sveitsiläisiin ETF rahastoihin kiinnostaa.

Mikä on ETF rahasto?

Exchange traded fund Suomessa tutummin pörssinoteerattu rahasto. ETF rahastoilla käydään kauppaa yleisemmin arvopaperipörssissä osake / korko tai kiinteistö markkinoilla. Rahastot koostuvat markkinoilla eniten vaihdetuista osakkeista.

ETF rahastot ovat viime vuosina nousseet suosioon niiden matalien kulujen, mutta laajan valikoiman ansiosta. Näitä rahastoja suosivat etenkin sijoittamisen ammattilaiset.

ETF kauppaa on mahdollista käydä erinäisillä alustoilla kuten suositulla Nordnet palvelulla. Aloittelijan kannattaa kuitenkin aluksi tutustua oman pankin tarjoamiin sijoitus mahdollisuuksiin. Suuriosa Suomalaisista pankeista mahdollistaa ETF sijoittamisen, pankit myös antavat hyvän alustan sijoittamisen aloittamiseen mikä tukee aloittelijaa.

Indexiosuusrahasto

Eli niin sanottu passiivinen ETF rahasto. Useimmiten ETF rahastot ovat passiivisia mikä tarkoittaa sitä, ettei niillä ole aktiivista sijoituspäätöksentekoa. Passiivinen ETF rahasto seuraa tarkasti ennalta määritettyä indexiä, joka tavoittelee keskimääräistä tuottoa keskimääräisellä riskillä.

Kuinka sijoittaa ETF rahastoihin?

Valitse sijoitus alusta. Aloittelijana kannattaa perehtyä oman pankin tarjoamiin sijoittamis mahdollisuuksiin. Monet Suomalaisista pankeista tarjoavat erilaisia sijoitus mahdollisuuksia sekä palvelua sijoittamisen aloittamisen tueksi. Mikäli oma pankki ei tunnu tarjoavan hyviä vaihtoehtoja kannattaa katsastaa myös esimerkiksi suositun Nordnetin valikoima.

Vertaile myös eri alustojen veloittamia kustannuksia, sillä näissä voi olla huomattavia eroavaisuuksia toistensa kesken.

Tutustu myös sijoittamiseen sekä erilaisiin sijoitusoppaisiin, jotta sijoittaminen on pääpiirteittäin tuttuja ja tiedät mistä sijoittamisessa on kyse. Kukaan ei ole sijoittaja syntyessään, mutta sijoittaminen on pitkäjänteistä työskentelyä, joka opettaa tekijäänsä.

Käytä avuksesi valitsemasi sijoitus alustan tarjoamaa apua sijoitusvalintoja tehdessäsi.

Kartoita sijoitussuunnitelman avulla mille markkina-alueelle haluat sijoituksia tehdä, kuinka pitkällä aikavälillä haluat sijoittaa ja kuinka paljon olet valmis sijoittamaan. Sijoitettavaa summaa pohdittaessa tulee muistaa, että on mahdollista menettää kokonaisuudessaan sijoitettu pääoma. Siksi tulee sijoittaa vain sen verran kuin on mahdollista hävitä. Muista laskea suunnitelmaan mukaan myös mahdolliset alustan perimät kulut ja palkkiot.

Sijoita myös hajautetusti, minimoi sijoituksien riskit ja sijoita käytettävissä oleva summa useampaan eri kohteeseen ja vielä eri toimialoille. Jokainen hajautus pienentää tappioiden riskiä.

Rahasto sijoittaminen on mahdollista aloittaa pienelläkin summalla, mieti haluatko sijoittaa kerralla isomman summan vai vähitellen pienemmän. Useisiin rahastoihin riittää 15 € minimi kuukausi sijoitus.

Ostaessasi ETF rahastoa tutustu aluksi rahastoon ja sen sisältöön. Useimmiten saatavilla on myös kohdetta koskevat avaintiedot, jotka selventävät rahaston taustatietoja. Tutki myös rahaston aiempaa kehitystä, mutta muista että rahaston positiivinen historia ei ole tae positiivisesta tulevaisuudesta.

Sijoittaminen yleisesti

Sijoitatpa kotimaahan tai ulkomaahan sijoittaminen on aina taloudellisesti järkiratkaisu ja kuuluu nykyisin osaksi hyvää talouden hallintaa.