Puolijohdeteknologia sijoituskohteena

Puolijohdeteollisuus on ala, joka on aikoinaan käynnistynyt Yhdysvalloissa 1950-luvulla. Alalla pioneerejä ovat esimerkiksi Shockley Semiconductor, Fairchild Semiconductor ja IBM. Näistä monelle suomalaiselle esimerkiksi IBM saattaa olla tuttu yritys, sillä kyseisellä organisaatiolla on myös Suomessa toimistoja. Ala on laajentunut pelkästä transistorien valmistuksesta myös mikropiireihin, jonka sovelluskohteita ovat muistipiirit, suorittimet ja litteät näyttölaitteet. Yhdistäviä tekijöitä voidaan etsiä alan yrityksistä. Näitä voivat olla esimerkiksi samankaltainen valmistusteknologia ja asiakkaat eli elektroniikkateollisuus.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Alana puolijohdeteknologia

Puolijohdeteollisuus eli toisin sanoen semiconductors saattaa olla yksi vähiten ymmärrettyjä toimialoja, vaikka ihmiset käyttävätkin alan yritysten valmistamia tuotteita päivittäin. Moni esimerkiksi kodin elektroniikka ja ajoneuvo sisältää puolijohdeteknologiaa. Ne ovat vain näkymättömissä normaalille ihmiselle. Kuitenkin samaan aikaan puolijohdeteollisuus on yksi kasvavimmista teollisuuden aloista maailmassa.

Kasvuala

Toimialan kasvu on yksi tärkeä tekijä, jonka perusteella puolijohdeteknologiaa päätyy esimerkiksi rahastoihin, joihin sijoittajan on helppo tarttua, jos ei tiedä, mihin yritykseen sijoittaisi suoraan. Pitkän tähtäimen salkussa puolijohdeyhtiö voi olla hyvä valinta. Olemmekin paneutuneet, miksi puolijohdeteknologia on kiinnostava sijoituskohde ja millainen arvoketju sillä on, sekä markkinan koko ja kasvunäkymät. Nämä ovat tärkeitä tekijöitä valitessa yritystä, johon sijoittaa.

Saatamme pitää esimerkiksi itsestäänselvyytenä, että kameralla pystyy ottamaan valokuvia puhelimen kautta ja tallentamaan niitä tuhansia sekä taas tuhansia puhelimen muistiin. Kuitenkaan näin ei ollut esimerkiksi vielä 20 vuotta sitten, kun puhuttiin vain Nokian 3310 kapulamallin puhelimista. Entistä tehokkaammat sirut sekä prosessorit ovat mahdollistaneet tämän kehityksen, eli kyseessä on puolijohdeteknologian tuotos. Lisäksi seuraavan kymmenen vuoden aikana on arvioitu tapahtuvan yhä enemmän kehitystä. Voi olla, että meillä on edessämme asioita, joita emme osanneet edes kuvitella.

Arvoketju eli value chain puolijohdeteollisuudessa on pitkä ja siihen sisältyy hyvin erilaisia yhtiöitä. Esimerkiksi voidaan katsoa, että Bloombergin tietokannassa on noin 1000 listattua yhtiötä, jotka toimivat Semiconductors eli puolijohdeteknologian toimi-alalla. Myös listaamattomia yhtiöitä on varmasti vielä paljon enemmänkin.

Kasvunäkymät puolijohdeteknologialla

Markkinan puolijohdeteknologiassa ajatellaan arvioiden mukaan olevan yli 500 miljardia dollaria ja se tulee kasvamaan yli 700 miljardiin dollariin vuoteen 2027 mennessä. Kyseessä on siis suuri ala. Loppukysynnän on arvioitu kasvavan maltilliseen tahtiin, noin 5 prosenttia vuodessa. Kasvuluvut kuitenkin vaihtelevat aina vuosittain ja yhtiöittäin. Esimerkiksi se, missä kohtaa arvoketjua yritys toimii, on paljon vaikutusta.

On kuitenkin syytä huomioida, että alalle on hyvin tyypillistä sykliset vaihtelut ja riski ylituotantoon.

Trendit jotka nostavat kysyntää

Erilaisten älylaitteiden määrän kasvu ihmisten käytössä ja elektroniikan sekä sirujen koon pieneneminen ovat johtaneet myös yhä vaativimpiin komponentteihin, joten kysyntä on myös noussut viime vuosina. Lisäksi toiveissa on, että tieto siirtyisi mahdollisimman nopeasti ja sitä olisi helppo varastoida yhä useampien käyttökohteiden kanssa.

Puhelinteknologia ja internet

Esimerkiksi 5G-teknologia siirtää yli 10 kertaa enemmän dataa kuin mitä sen edeltäjä 4G teki kehittyneimmillään. Näin ollen myös puolijohteiden täytyy kyetä täyttämään vaaditut uudet vaatimukset pysyäkseen mukana 5G ekosysteemissä.

Esineiden internetin leviäminen on puolijohdeteollisuudelle ollut tärkeä eteenpäin vievä tekijä. Yhä kehittyneemmät IoT-tuotteet markkinoilla on johtanut esineiden väliseen internetin tarjoamaan, jossa uudet ja monipuolisemmat mahdollisuudet ovat tarjolla puolijohteiden valmistajille. Esineiden internetiä voidaan soveltaa teollisuuteen automaatiojärjestelmiin kuin myös älylaitteisiin, joissa käytetään puolijohteita.

Tekoäly

Tekoälyä ei myöskään sovi unohtaa puhuttaessa puolijohdemarkkinoista. Tekoälyn käyttöönotto on kasvava ala puolijohdeteknologiassa. Eräs markkinaraportti on ennustanut aiemmin tekoälysiruihin pohjautuvien sovellusten kasvavan. Kasvava kysyntä erilaisilla aloilla luo uusia kasvumahdollisuuksia yrityksille.

Puolijohteet pähkinän kuoressa

Moni varmaan miettii, mihin puolijohteita sitten käytetään? Puolijohteita voivat olla erilaiset sirut ja prosessorit. Kyseessä on siis elektroniikan peruskomponentteja, joita teollisuudessa hyödynnetään. Puolijohteita käytetään lähes jokaisella teollisuusalalla. Erityisesti niitä hyödynnetään kuluttajien elektroniikkatuotteissa, kommunikaation rakentamisessa sekä puolustusteollisuudessa ja autoissa ja lentämisessä. On vaikea löytää alaa, jossa puolijohteita ei käytettäisi.

Vuonna 2021 kärsittiin tuotantovaikeuksista

Kun katsotaan taaksepäin vuosi 2021 ei ollut kovin hyvä puolijohdeteollisuudelle. Vuoden 2021 aikana raportoitiin globaaleista tuotantovaikeuksista, jotka johtivat uusiin vaikeuksiin. Tämän tilanteen johdosta esimerkiksi auton valmistajat joutuivat rajoittamaan omaa tuotantoaan, joka taas vaikutti kuluttajaelektroniikan saatavuuteen.

Syiksi tälle romahdukselle sanottiin esimerkiksi koronaviruksen aiheuttamaa pandemiaa ja Taiwanin kuivuutta. Mutta kuitenkin myös Kiina ja Yhdysvallat ovat nähty osatekijänä alan huonoon vetovoimaan kauppasodan takia. Koronan takia kuluttajaelektroniikan kysyntä kasvoi huomattavasti, sillä etätyö yleistyi räjähdysmäisesti.

Renesasin tuotantolaitos kärsi kuitenkin 2021 tulipalosta, jonka arvioitiin vaikeuttavan autoteollisuuden piirien saatavuuteen entisestään. Pulan seurauksena yhdysvaltalaiset valmistajat lähettivät kirjeen Yhdysvaltojen presidentille, jotta tilanne saataisiin korjattua rahoituksen avulla. He toivoivat 50 miljardin dollarin rahoitusta puolijohteiden valmistukseen sekä tutkimukseen.

Taiwanilainen yhtiö ja sen vaikutus

TSMC Taiwanissa on kertonut investoivansa seuraavien vuosien aikan useita miljardeja dollareita vastauksena kasvaneeseen kysyntään. TSMC:llä on joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 prosentin markkinaosuus kehittyneempien prosessorien valmistuksesta, joten tällä lienee vaikutusta markkinaan jatkossakin. Autonvalmistajat kuitenkin ovat syyttäneet TSMC:tä tuotantovaikeuksistaan, mutta nämä ovat kuitenkin TSMC:n mukaan asiakkaan asiakkaan asiakkaita, jolloin TSMC ei pystynyt priorisoimaan autoalaa.

Komponenttipulan syitä

Kuitenkin osa komponenttipulasta on liitetty myös ennakoitua suurempaan kysyntään, johon kuuluu myös kiinaisten valmistajien tekemät tilaukset varastoon johtuen uusien kauppapakotteiden huolesta. Edistyneimmässä EUV-litografiassa käytettävää ainetta valmistaa vain yksi yhtiö. Suuri osa toimitusvaikeuksista koskee juuri yksinkertaisempia komponentteja, kuten virran ohjaukseen käytettäviä komponentteja, joita valmistetaan vanhemmilla prosesseilla.

Kuitenkin näillä komponenteilla on laaja kysyntä ja niiden kysyntä vaihtelee rajusti. Niihin investointi on siis aina riskialtista yrityksille. Esimerkiksi vuonna 2019 komponenttien myynti laski, mutta kuitenkin vuonna 2020 ennakoitiin kysynnän nousua. Tämä kertoo alan heilahtelevuudesta ja ennakoimattomuudesta.

Esimerkiksi piikiekkoja valmistava GlobalWafers on kertonut aiemmin, ettei se pysty toimittamaan kysynnän mukaista määrää tuotteita ja se ennakoi, että tilanne voi jatkua jopa 2024 vuoteen asti. Tesla on myös vaihtanut esimerkiksi komponenttipulan takia vaihtoehtoisiin virtapiireihin tuotteitaan, jotta se pystyy tekemään tuotteitaan myyntiin.

Kaasun toimitus

Neon-kaasun toimitus on myös kärsinyt sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan takia kaksi Ukrainalaista yritystä on joutunut lopettamaan tuotantonsa kokonaan. Tämä aiheuttaa myös haasteita alalle itselleen.

Sijoittamisen riskit

Sijoittaminen voi kuulostaa hieman hankalalta. Moni ajattelee, että sijoittaminen on kykkimistä Wall Streetillä, jossa pukumiehet huutavat puhelimiin kilpaa ja seuraavat näytöllä vilistäviä lukuja hermonsa menettäneenä. Sijoittaminen ei kuitenkaan nykyaikana vaadi jatkuvaa pörssin seuraamista, vaan alkuun voi päästä pienelläkin summalla ja vaivalla.

Kyse on yksinkertaisimmillaan siitä, että osaketta ostetaan, pidetään hallussa tai myydään pois. Voit myös omistaa rahastoa eli osake ei ole ainoa vaihtoehto. Osake on kuitenkin rahaa vastaan hankittava osuus julkisesta osakeyhtiöstä kuten Teslasta, Fortumista tai Nesteestä. Voit sijoittaa niin ulkomaan pörssiin kuin suomalaiseen pörssiin. On hyvä huomioida, että kaikki sijoitukset eivät tuota aina voittoa, vaan ne voivat olla myös tappiollisia. Voittoa yleensä tulee riskitasoon nähden, jos sitä tulee ollenkaan. Puolijohdeteknologia voi esimerkiksi olla melko riskialtis sijoituskohde sen syklisyyden vuoksi.

Vinkit vasta-alkajalle

Aloittelijan on ehkä syytä laittaa rahaa vain varmempiin sijoituksiin ja unohtaa niin sanotut nopeat voitot. Sijoitukset useampaan kohteeseen hajauttavat riskiä ja minimoivat tappiota. Sijoittaa voi myös esimerkiksi suoraan rahastoihin, joka on erittäin helppo tapa päästä alkuun sijoittamisessa.

Sijoituksiin liittyy aina omat riskinsä. Fiksulla tavalla sijoittamalla voi minimoida omat riskinsä. Rahaa on hyvä olla säästössä, mutta omalla pankkitilillä korko ei ole aina paras mahdollinen.