Pohjoismaat sijoituskohteena

Suurin osa suomalaisista sijoittajista aloittaa sijoittamisen läheltä – Helsingin pörssistä. Jossain vaiheessa kuitenkin useille tulee ajatus, että mitä jos sijoitussalkkua lähtisi hieman laajentamaan. Luonnollinen lähtökohta laajentamiselle on siirtyä muihin Pohjoismaihin.

Muut Pohjoismaat muistuttavat monelta osin Suomea. Usein poliittinen ilmapiiri, lainsäädäntö ja muutenkin kulttuuri ovat niin lähellä Suomen vastaavia, että ei vaadi erityisosaamista, jotta pystyy arvioimaan erilaisia sijoituskohteita järkevästi. Yhtä hyvä pankki- ja netti-infra Pohjoismaiden välillä myös mahdollistaa helposti sähköisen sijoittamisen ilman turhia välikäsiä. Maiden välillä on myös erilaisia sijoittajalle edullisia verosopimuksia ja pääoma liikkuu suhteellisen vapaasti Pohjoismaiden välillä.

Tässä artikkelissa käydään läpi Pohjoismaiden pörssit ja yleisimmät indeksit, joiden kautta pohjoismaisiin osakkeisiin voi sijoittaa helposti.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Helsingin pörssi

Nasdaq Helsinki, tutummin Helsingin pörssi on suurimmalle osalle suomalaisista sijoittajista ainakin jollain tasolla tuttu. Helsingin pörssi on Suomen ainoa pörssi, ja sen päälistalla on yhteensä 141 yhtiötä.

Tässä pörssissä on kolme yleisindeksiä; OMXH-, OMXH CAP ja OMXH 25. Näistä OMXH sisältää kaikki päälistan yritykset niiden markkina-arvon mukaisilla painotuksilla. OMXH CAP -indeksissä yksittäisen osakkeen painotus on rajattu 10 prosenttiyksikköön indeksistä, ja OMXH 25 sisältää listan 25 vaihdetuimmasta osaketta markkina-arvon mukaisesti painotettuina. Mikäli ei halua valikoida yksittäisiä osakkeita sijoituksia varten, indeksit ovat hyvä tapa sijoittaa hajautetusti Helsingin pörssin kehitykseen.

Tukholman pörssi

Nasdaq Tukholma eli Tukholman pörssi on Helsingin pörssiä vastaava toimija Ruotsissa. Listalla on yhteensä 383 pörssinoteerattua ruotsalaista yritystä. Tukholman pörssiin on mahdollisuus sijoittaa lähes jokaisesta suomalaisesta pankista ja pankkiiriliikkeestä.

Pörssin indeksejä ovat OMXS-indeksi, joka kuvaa koko listan kehitystä, sekä OMXS30, joka seuraa listan 30 eniten vaihdetuinta yritystä, jotka ovat indeksissä markkina-arvopainotettuna.

Oslon pörssi

Norjan listattujen osakkeiden kauppapaikka on Oslon pörssi. Listalta löytyy yhteensä 346 eri norjalaisyrityksen osakkeet. Toisin kuin Helsingin ja Tukholman pörssit, jotka omistaa Nasdaq, Oslon pörssin omistaa Euroclear. Osittain tästä syystä norjalaisiin pörssiyrityksiin ei ole välttämättä ihan yhtä helppo sijoittaa oman pankin kautta kuin esimerkiksi ruotsalaisiin osakkeisiin.

Oslon pörssin indeksejä ovat OSEBX-indeksi, joka sisältää noin 50-60 eri yritystä, ja jota päivitetään pari kertaa vuodessa, ja OBX-indeksi, joka sisältää 25 eniten vaihdettua yritystä pörssin listalta.

Kööpenhaminan pörssi

Nasdaqin omistama Kööpenhaminan pörssi sisältää Tanskan julkiset osakeyhtiöt. Tällä hetkellä listalla on 124 yhtiötä. Kööpenhaminan pörssin käyttämiä indeksejä on C25, joka sisältää 25 vaihdetuinta yritystä, KFX joka indeksoi listan kasvuyhtiöitä, ja KAX, joka on Kööpenhaminan pörssin yleisindeksi.

Reykjavikin pörssi

Nasdaq Islanti, Islannin pörssi on Pohjoismaiden pienin pörssi. Listattuja yrityksiä on ainoastaan 20.

Islannin pörssin indeksejä ovat OMX Iceland 10, joka sisältää listan 10 suurinta yritystä ja OMX Iceland 8, joka sisältää listan 8 suurinta yritystä.

First North

Nouseville kasvuyrityksille tarkoitettu First North-lista poikkeaa pörssien päälistasta monin tavoin. Listalle on helpompi nousta kuin päälistalle. Esimerkiksi Suomessa pörssin päälistalle nouseminen vaatii usein miljoonia euroja ja vuosien työn, kun taas First Northille nousu vaatii noin puolen vuoden työn ja ”vain” satojen tuhansien eurojen panoksen.

First North on suhteellisen tuore lista yrityksiä, joiden markkina-arvot ovat keskimääräisesti päälistan yrityksiä pienemmät, ja joiden kasvuodotukset ovat usein myös suuremmat. Suuremmat kasvuodotukset toki tarkoittavat myös suurempia riskejä. Monesti First North-listalla menestyneet yritykset ovat myös siirtyneet pörssien päälistalle.

First North -lista on yhteinen kaikille Pohjoismaille, joilla se on käytössä. Tällä hetkellä First North on olemassa kaikissa Pohjoismaissa, joissa on Nasdaqin pörssi, eli Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa. Suuri osa listalla olevista yrityksistä on ruotsalaisia.

Kannattaako Pohjoismaihin sijoittaminen?

Vaikka Suomi muistuttaakin monin tavoin muita Pohjoismaita, on sijoittamisesta laajemmin eri Pohjoismaihin monia erilaisia hyötyjä lähes kaikille sijoittajille. Oleellisena hyötynä on luonnollisestikin sijoitussalkun hajauttaminen, mutta hajauttaminen tarkoittaa tässä tapauksessa monia asioita:

Kansainvälinen hajauttaminen

Vaikka moni suomalainenkin yritys on kansainvälisesti toimiva, on suomalaisten yritysten vienti hyvin rajoittunutta verrattuna esimerkiksi Ruotsin ja Tanskan vastaaviin. Sijoittamalla muiden maiden pörsseihin saa merkittävää laajennusta sijoituskohteiden liiketoiminnan kansainvälisyyteen, jolloin esimerkiksi maiden kuten Kiinan (joka on suuri vientimaa monille suomalaisille pörssiyrityksille) talouskehityksen vaikutus omaan sijoitussalkkuun pienenee.

Maantieteellinen tai alueellinen hajauttaminen

Suomi on monessa mielessä rajaseutumaa, ja moni asia vaikuttaa meihin paljon enemmän kuin läntisiin naapureihimme. Lisäksi maamme on tilanteessa, jossa ainakin osa poliittisista puolueista näkee tarvetta suuriin rakenneuudistuksiin, jotka voivat vaikuttaa myös yritystoiminnan edellytyksiin. Tästä syystä hajautus muihin Pohjoismaihin vähentää sekä edellä kuvattua poliittista riskiä että riskejä, jotka liittyvät Suomen maantieteelliseen lokaatioon.

Laajempi toimialavalikoima

Helsingin pörssissä on monia erilaisia yrityksiä, mutta etenkin suuremmat yritykset keskittyvät aika harvoille toimialoille. Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseistä löytyy suuria yrityksiä, joiden toimialat poikkeavat suomalaisten pörssiyritysten toimialoista. Esimerkiksi kuluttajakauppaan keskittyviä yrityksiä löytyy merkittävästi enemmän Tukholman pörssistä kuin Helsingistä. Hajauttamalla näihin vähentää toimialariskiä, eli mahdollistaa tuoton saamisen myös erilaisissa markkinatilanteissa.

Nousevia yrityksiä

Pörssin päälistojen vaatimukset ovat melko tiukat, ja listoille nousee pääasiassa yrityksiä, jotka ovat jo saavuttaneet vahvaa asemaa toimialallaan. Listoilla on toki paljon yrityksiä, joilla on tulevaisuuteen merkittäviä kasvuedellytyksiä, mutta First North-listalla on paljon kunnianhimoisemmilla kasvutavoitteilla varustettuja yrityksiä. Vaikka nämä myös tarjoavat salkkuun lisää riskiä, tarjoavat ne myös päälistoja suurempia ja nopeampia tuottomahdollisuuksia.

Miten sijoittaa Pohjoismaihin?

Kuten yllä jo mainittiin, suurin osa pankeista ja muista välittäjistä tarjoaa ainakin Pohjoismaiden Nasdaq-pörssit sijoittajien saataville. Oslon pörssi löytyy hieman harvemmilta toimijoilta ja usein hieman kalliimmilla kuluilla, mutta senkin tarjonnan saa helposti käyttöönsä esimerkiksi Nordnetin kautta. Näiden toimijoiden kautta voi helposti sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin päälistoilta tai First Northista.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa indekseihin, joita löytyy sekä maiden pörsseittäin, kuten myös koko Pohjoismaista. OMX Nordic -alkuisia indeksejä on suuri määrä, ja niiden avulla voi sijoittaa hajautetusti kaikkiin pohjoismaisiin markkinoihin. Löytyy esimerkiksi OMX Nordic 40 -indeksi, joka sijoittaa Nasdaq-pörssien 40 eniten vaihdettuun osakkeeseen Pohjoismaiden alueelta.

Nasdaqin valikoimista löytyy monia muitakin erilaisia yritysten kokoihin perustuvia indeksejä, toimialaindeksejä ja muunlaisia erikoisindeksejä, ja näihin on helppo sijoittaa indeksirahastojen kautta. Indeksirahastot ovat erinomainen tapa hajauttaa nopeasti ja tehokkaasti sijoituksia koko Pohjoismaiden alueelle kustannustehokkaalla tavalla.

Yhteenveto

Pohjoismaisiin pörsseihin tutustuminen laajentaa Helsingin pörssiin verrattuna sijoitusvaihtoehdot kymmenenkertaiseksi. Sijoittaja saa mahdollisuuksia sijoittaa toimialoihin ja liiketoiminta-alueille, joihin Helsingin pörssin kautta ei ole mahdollista päästä käsiksi.

Pohjoismaisiin pörsseihin sijoittaminen on minkä tahansa kotimaisen toimijan kautta helppoa ja suhteellisen halpaa kulujen puolesta, eikä sijoittajan tarvitse huolehtia paikallisen kulttuurin tai lainsäädännön ymmärtämisestä – käytännössä kaikissa Pohjoismaissa nämä toimivat lähes samalla lailla kuin Suomessa. Kaikkien Pohjoismaiden kanssa Suomella on voimassa oleva verotussopimus, joka varmistaa sen, ettei sijoittaja maksa veroja tuplana kahteen eri maahan.

On vaikea keksiä syytä, miksi sijoittajan ei kannattaisi tutustua laajemmin Pohjoismaiden eri pörssien sijoitusvalikoimaan. Hyödynsi sijoittaja sitten toiminnassaan laajaa hajautusta tai ei, joka tapauksessa naapurimaiden valikoimaan tutustuminen tuo lisää mahdollisuuksia sijoittamiseen.