Opas aloittelevalle sijoittajalle
Oletko sijoittamisen alkutaipaleella? Termistö hukassa? Artikkeli perehdyttää sinut pörssien maailmaan ja auttaa sinut alkuun sijoittamisessa. Sijoittaminen on helppoa, kun perehdyt muutamaan asiaan aluksi. Sijoittaja itse päättää sijoituskohteestaan, mutta suosituista sijoituskohteista löydät vinkkejä täältä.
Enhän minä ole koskaan sijoittanut – ja muut tekosyyt
Tuntuuko aloittaminen suhteettoman hankalalta? Olet ajatellut, ettet osaa tai kenties antanut puolison murheeksi sijoittamiseen liittyvät asiat. Joku on arvostellut sanomalla, että vain ”tietynlaiset” henkilöt sijoittavat. Näihin stigmoihin on ihan turhaa uskoa! Ottamalla oman tulevaisuutesi haltuun sijoittamalla, takaat esimerkiksi mukavan pesämunan eläkkeelle.
Toisaalta sijoittaminen lapselle ennen lapsen syntymää tai lapsuudessa mahdollistaa lapsen täysi-ikäistyttyä esim. opiskelukustannusten maksua. Tuskinpa kukaan jatko-opintojaan opiskelevakaan laittaisi vastaan omistaa asunto. Jatkossa asumistarpeen muuttuessa voi asunnon jättää vuokrauskäyttöön.
Sijoittamisen termit haltuun
Pörssi eli mikä?
Pörssissä kaupankäynti tapahtuu osakkeilla, valuutoilla, raaka-aineilla, futuureilla sekä optioilla. Pörssi on organisoitu julkinen kauppapaikka, joka on säännelty. Tehtyjen kauppojen määrät, hinnat ja välittäjät ovat kaikki julkisia tietoja.
Kaupankäynti on näinollen julkista. Miten pörssikurssi määräytyy? Kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvät pörssikurssit perustuvat välittäjien pörssiin toimittamiin asiakkaiden osto- ja myyntitoimeksiantoihin. Lainsäädäntö määrittele pörssinoteeratuille yrityksille velvollisuuksia, joka määrittää myös pörssin toimintaa.
Mitä on sijoittaminen?
Sijoittaminen tarkoituksena tehdä voittoa. Miten voittoa sitten saadaan? Esimerkiksi rahoitusinstrumenttejä ostamalla, hallussapitämällä ja myymällä. Rahoitusinstrumentteja ovat yleisesti julkisten osakeyhtiöiden (Oyj) osakkeet sekä kaupankäynnin kohteena oleva pörssinoteeratut osakkeet. Mikäli muut kuin julkiset osakeyhtiöt haluavat osallistua kaupankäyntiin, on näistä kaupoista on sovittava ilman pörssin välitysapua.
Tällöin osakkeiden myyjän/myyjien ostajan/ostajien on sovittava asiasta keskenään Sijoituskohteita ovat myös esimerkiksi kiinteistöt, johdannaiset, raaka-aineet, warrantit sekä rahasto-osuudet.
Sijoittaminen pähkinänkuoressa
Kenestä tahansa voi tulla miljonääri sijoittamalla, mutta helppoa miljonääriksi tuleminen ei ole. Jotta miljoonan keräämisen saisi aluilleen tätytyy pörssisijoittajalta löytyä voitontahtoa, pitkäjänteisyyttä sekä jatkuvaa uuden oppimisen halua.
Voitontahto eli kärsivällisyysja kyky noudattaa luotua sijoitussuunnitelmaa tai – strategiaa. Voitontahta on myös paneutuminen markkinoiden ja osakkeiden tutkimiseen. Pörssissä on vain hyvin harvoin tarjolla pikavoittoja ja niihin sisältyy aina todella suuri riski. Sijoittajan täytyy olla pitkäjänteinen, jotta sijoitukset tuottavat voittoa.
Oikotietä miljooniin ei ole vaan omaisuutensa pörssiosakkeilla tehneet ovat sijoittaneet, epäonnistuneet ja onnistuneet useiden vuosien ajan. Jotkin jopa vuosikymmenten! Jatkuvaa nälkää oppimiseen tarvitaan, jotta opitaan ymmärtämään muiden sijoittajien, pörssimarkkinoiden sekä yhtiöiden käyttäytymistä. Määrittele itsellesi sopiva riskitaso, jolla tavoittelet tuottoa.
Sijoitus voi jopa tuottaa tappiota eikä tavoiteltavaa tuottoa ei odotusten mukaan saavuteta. Hajauttaminen auttaa tässä. Mitä suurempaa tuottoa sijoittaja havittelee, sitä suuremman riskin hän joutuu ottamaan tavoitellessaan tuottoa.
Strategia sijoittamisessa ja sen luominen
Jotta menestyt, tarvitset toimivan sijoitustrategian pörssimarkkinoilla. Vaikka suunnitelmasi olisi kuinka hyvä, se ei yksin riitä. Suunnitelmaa täytyy myös noudattaa hyvin kurinalaisesti huolimatta siitä, miten markkinat heilahtelevat.
Ethän koskaan tee sijoituspäätösten tunteeseen perustuen esim. tuttavalla on kiva yritys, ostanpas hänen osakkeitaan. Näin mennään aivan varmasti heti metsään. Päätösten täytyy aina perustua raakaan faktaan. Jo aiemmin mainittu riskitason määritys tulee tehdä ensimmäiseksi. Päätät siis haajautatko sijoituksen vai laitetatko kaikki yhden osakkeen varaan. ”Kaikki punaiselle” -taktiikalla voitot voivat olla huimia. Valitettavasti samoin myös häviöt. Mieti siis tarkkaan, onko sinulla todella varaa laittaa kaikkea yhden kortin varaan.
Turvallisempaa sijoittamista on hajauttaminen. Samalla kuitenkin pienennän mahdollisuuttasi suurempiin voittoihin. Riskitasoa määrittäessäsi tuleekin miettiä tarkoin oma osaaminen, varallisuuden sekä tulojen.
Tehtyäsi päätöksen hajauttamisesta on aika tehdä seuraava tärkeä päätös. Onko sijoitusstrategiasi sijoittaa osakkeisiin aktiivisesti vai passiivisesti osingoista nauttien? Kuinka suuri osa rahoista sijoitetaan osakkeisiin ja kuinka suuri osa muihin kohteisiin? Nyrkkisääntönä tähän päätökseen on 100-oma ikäsi. Strategiassa täytyy myös huomioida, mitä teet tappion osuessa kohdallesi.
Tappiot eivät saisi koskaan päästä kasvamaan liian suuriksi sijoittajan varallisuuteen nähden. Seuraavana on päätös millaisiin osakkeisiin sijoitetaan. Sijoitetaanko arvoosakkeisiin vai kasvuyhtiöin. Valitse myös syklisten- ja defensiivisten osakkeiden välillä.
- Arvo-osakkeet. Suurten ja vakaiden yhtiöiden osakkeita, joiden kurssiheilahtelut ovat pieniä. Yleensä hyviä osingonmaksajia.
- Kasvuyhtiöiden osakkeet. Alttiimpia heilahteluille eli arvo-osakkeita suurempi tuotto-odotus, mutta suurempi riski.
- Sykliset osakkeet. Metsä- ja metalliteollisuusyhtiöiden osakkeet. Suhdanteilla merkittävä vaikutus.
- Defensiiviset osakkeet. Vähittäiskaupan tai lääkealan yhtiöiden osakkeet, suhdanteilla ei ole suurta merkitystä.
Tavoitteiden asettaminen sijoittamisessa
Pitkän vaiko lyhyen aikavälin sijoittaminen? Kuinka pitkään voit tai haluat pitää sijoituksia kiinni sijoituskohteessa? Aikavälin päättäminen on tärkeää. Pörssiosakkeisiin liian lyhyellä aikavälillä sijoitettujen varojen arvo voi laskea suuresti.
Mitä varten olet sijoittamassa? Kuten aiemmin jo luitkin, tavoitteenasi voi olla esim. turvata eläkepäivät, sijoittaa lapsen tulevaisuuteen tai kenties sijoitusasuntoon? Vastaukset saadessasi näihin kysymyksiin, on nähtävissä mikä on soveltuvin sijoituskohde sinun tarpeisiisi. Sijoituskohteitahan olivat:pörssiosakkeet, rahastot sekä määräaikaistilit.
Kaupankäynti
Nyt sinulla on valmiina tärkeimmät eli strategian suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen. Pääset vihdoin aloittamaan kaupankäynnin! Tehtävät eivät suinkaan tähän loppuneet. Nyt sinun täytyy päättää onko oikea aika lähteä markkinoille.
Mikäli päädyt vastaukseen kyllä, on aika etsiä omaan sijoutusstrategiaan sopiva sijoituskohde. Ostotoimeksianto annetaan omalla osakevälittäjän ylläpitämällä arvo-osuustilillä. Voit antaa toimeksiannolle rajahinnan tai päivän hinnan.
Päivän hintan eli välittäjä ostaa määritellyn erän osakkeita niiden sen hetkisellä hinnalla. Mikäli koko osake-erää ei saada ostettua samalta myyjältä, päivän hinnalla ostettaessa. arvo voi nousta yllättävän suureksi. Tällöin saadaan myös varmasti koko erä ostettua. Kaupan kokonaiskustannukset ovat sensijaan selvillä rajahinnalla kauppoja tehtäessä. Turvallisuutta kaipaavalle rajahinnalla annettu toimeksianto on siis turvallisempi.
Useiden päivien voimassaoloaika onnistuu rajahinta annettaessa. Tämä antaa mahdollisuuden asettaa rajahinta jonkin verran osakkeen hinnan alapuolelle odottamaan, jos osakkeen kurssi hiukan ”dippaisi”. Rajahintakauppa voi toteutua osittain, osissa, kerralla tai jäädä myös toteutumatta. Myyntitoimeksiannot voit antaa, joko päivän hinnalla tai rajahinnalla. Helsingin pörssissä raha liikkuu kolmen päivän viiveellä.
Maksut osakekaupat maksetaan siis kolmen päivän päästä kaupan toteutumisesta. Samoin ostettaessa rahat lähtevät tililtä kolme päivää kaupan jälkeen.
Pörssit maailmalla sijoittajan silmin
Sijoittaminen – New Yorkin pörssi (NYSE)
Wall Streetilla sijaitseva New Yorkin pörssi tai toiselta nimeltään New York Stock Exchange (NYSE) on maailman suurimpia ja tunnetuimpia arvopaperimarkkinoita. New Yorkin pörssiä pidetään Yhdysvaltojen taloudellisen voiman symbolina. Erona muihin pörsseihin korostuu se, että NYSE on erittäin tarkka yrityksistä, jotka ovat listattuna sen arvopapereihin.
Yritysten on täytettävä NYSEn asettamat tarkat ehdot ennen kuin ne voivat listautua New Yorkin pörssiin. Tämä tekee pörssistä yhden vakaimmista arvopaperimarkkinoista maailmassa. NYSEn menestykseen vaikuttavat merkittävästi monien muiden maiden, kuten Kiinan ja Venäjän taloudesta. Toiminta on suunnattu nimenomaan koko maailmantalouden kehitykselle.
Sijoittaminen – Nasdaq
Erityisesti teknologiayrityksiin keskittyvä Nasdaq on holdingyhtiön omistama arvopaperi pörssi, joka sijaitsee New Yorkissa. Markkina-arvonsa perusteella Nasdaq kilpailee samalla tasolla maailman suurimman pörssin tittelistä NYSEn kanssa.
Nasdaq on myös maailman ensimmäinen elektroninen pörssi. Tunnetun Nasdaqista tekee erityisesti Nasdaq 100-indeksi, jolla kuvataan sadan keskeisen Nasdaqin pörssissä listatun yrityksen osakkeiden keskimääräistä kaupankäyntihintaa ja täten myös koko yhtiöiden markkina-arvoa.
Sijoittaminen – Japanin pörssi
Japani on maailman kolmanneksi suurin talous ja siten Japanin pörssi lukeutuu maailman suurimpiin pörsseihin. Sen tunnetuin osakeindeksi on Nikkei-indeksi. Sitä on kutsuttu myös talouden kuumemittaariksi.
Nikkei-indeksin liikkeitä seurataan tarkasti ja Japanin pörssin liikkeistä uutisoidaan herkästi. Japanin pörssi on suhteellisen uusi pörssi, joka taustalla ovat vanhemmat ja kauan toimineet Tokion pörssi ja Osakan pörssi.
Sijoittaminen – Frankfurtin pörssi
Saksaa kutsutaan usein Euroopan talousveturiksi ja siksi Saksan pääindeksiä, eli DAX-indeksiä pidetään usein koko Euroopan talouden mittarina. DAX-indeksi koostuu 30 Frankfurtin pörssissä olevasta suurimmasta saksalaisesta yrityksestä. Sitä voidaan verrata Yhdysvaltojen Dow Jones Industrial Average indeksiin. Saksassa on useita pörssejä, mutta Frankfurtin pörssi on niistä suurin.
Sen alku sijoittuu jo 1500-luvulle, joten se onkin yksi maailman ensimmäisistä pörsseistä.
Sijoittaminen – Lontoon pörssi
Iso-Britannian pääpörssi on Lontoon pörssi. Pörssiin listautuneena on niin globaaleita suuryrityksiä, kuin pienempiä kasvuyhtiöitäkin. Iso-Britannia oli aikoinaan yksi johtavista teollisuusmaista sekä teollisen vallankumouksen päänäyttämö.
Nykyisin Iso-Britannia on maailman viidenneksi suurin ja Euroopan toiseksi suurin kansantalous BKT:llä mitattuna. Lontoossa sijaitsee maailman toiseksi suurin finanssikeskus, joten ei ole yllättävää, että Lontoon pörssissä on paljon paitsi palvelualan yrityksiä, myös pankki- ja vakuutustoiminta on siellä vahvasti esillä. Britanniasta kiinnostuneelle sijoittajalle myös Lontoon tunnettuus turistikohteena sekä vahvasta kulttuurielämästään tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Lontoon pörssi on myös yksi maailman vanhimmista pörsseistä.
Sijoittaminen – Euronext
Useaa Eurooppalaista pörssiä operoiva listattu pörssiyhtiö Euronext on rekisteröity Hollannissa ja se operoi Amsterdamin, Brysselin, Lissabonin, Pariisin ja Oslon pörssejä. Yhtiö tarjoaa myös arvopaperikaupan selvityspalveluita sekä tietopalveluita. Euronextiin listatut osakkeet jaetaan markkina-arvonsa mukaan A-listan (markkina-arvo yli miljardin), B-listan( markkina-arvo 150- 1000 miljoonaa) ja C-listan (markkina-arvo alle 150 miljoonaa) yrityksiin. Se on muodostunut hallinnoimiensa pörssien yhteensulautumisessa vuosien varrella.
Euronextin voidaan sanoa olevan taloushistorian näyttämö, sillä se perustuu Amsterdamin pörssiin ja näin ollen sillä on jo yli 400 vuoden historia. Hollannissa Euronextin pääosakkeet ovat palvelualalta. Hollantiin liitetään usein tulppaanit ja ne ovat näkyneet pörssissäkin ”tulppaanikuplana”, jolloin 1630-luvulla tulppaanit nousivat statussymboleiksi ja niiden sipulien arvo nousi huomattavasti ja lopulta romahti. Tämä tapaus on jäänyt historiaan ja tällä hetkellä Hollanti on maailman kahdenkymmenen suurimman maan joukossa bruttokansantuotteella mitattuna.
Sijoittaminen – Helsingin pörssi
Nasdaq OMX Helsinki eli Helsingin pörssi on suomalaisten arvopaperien kauppapaikka. Se kuuluu nykyisin ruotsalaiseen OMX-konserniin. Helsingin pörssissä tehdyillä kaupoilla on verovapaus varainsiirtoverosta, joka pitää maksaa, jos kauppaa tehdään pörssin ulkopuolella. Pörssi on ollut toiminnassa vuodesta 1912 saakka ja se on monien muutosten keskellä säilynyt suomalaisen liike-elämän keskuksena.
Helsingin pörssissä osakkeet jaetaan kolmeen eri kategoriaan: suuret, keskisuuret ja pienet yhtiöt. Ryhmittely auttaa sijoittajaa tuottovertailuiden ja riskien vertailussa. Pörssin yleistä kehitystä voi seurata OMXH-, OMXH CAP- ja OMXH Helsinki 25 -indeksejä seuraamalla. Nämä huomioivat kaikkien osakkeiden yhteenlasketun kurssikehityksen. Suomalaiset arvostavat perinteisesti tunnettuja pörssiyhtiöitä ja toimialoja.
Sijoittaminen – Aasian pörssit
Suomalaisille sijoittajille Aasian pörssit ovat usein hankalasti saavutettavia, mutta niitä kannattaa vähintäänkin seurata, sillä etenkin Kiina on maailmassa talouden näkökulmasta yksi ehkä merkittävimmistä kasvualueista. Seuratuimmat ja merkittävimmät pörssit Aasiassa ovat jo aiemmin mainitun Japanin lisäksi Kiinan pörssit ja Singapore.
Singaporen pörssi
SGX eli Singaporen pörssi tekee yhteistyötä useiden maailmalla toimivien pörssien kanssa. Se on Aasian suurin kansainvälinen pörssi. Esimerkiksi Lontoon pörssi pitää Singaporea johtavana kumppanina Aasiassa.
Singaporen rahoitusmarkkinat ovat maailman kehittyneimpiä ja se onkin taloudellisesti vakaa ja myös avoin taloudellisessa mielessä. Se on myös vahva vapaakaupan puolesta puhuja. Pörssi on tunnettu myös siitä, että kaupankäynnin keskeytykset saattavat kestää pitkäänkin.
Hongkongin pörssi
Yksi maailmantalouden tärkeimmistä pörsseistä on Hongkongin pörssi. Se on markkina-arvoltaan koko maailman suurimpia ja Aasiassa kolmanneksi suurin pörssi. Shanghai Stock Exchange, SSE eli Shanghain pörssi on manner-Kiinan suurin.
Shanghain pörssi on valtionyhtiö. Listaukset ovat mm. PetroChina, Bank of China ja China Life. Ne ovat valtaosin Kiinan valtion omistamia yritysjättejä ja suurin osa niistä on pankkeja tai eläkerahastoja. Shanghain pörssissä on SSE 50 -indeksi. Indeksi tarkoittaa 50 suurinta yritystä. Nämä yritykset ovat avainasemassa maan talouskasvun kannalta.
Shenzhen pörssi
Pörssi Shenzhen Stock Exchange, SZSE, jossa kaupankäynnin kohteena ovat pienemmät ja yrittäjähenkisemmät yksityisesti omistetut yhtiöt. Se on toinen manner-Kiinan pörsseistä. Nasdaqiin yhtäläisyyksiä löytyy siten, että pörssissä on reilusti teknologia-alojen yrityksiä. Reiluin osa sijoittajista on yksityisiä sijoittajia.
Yrittäjä sijoittajana
Varallisuuden kasvaessa yrityksessä voi aiheelliseksi tulla yrityksen varojen sijoittaminen. Näin voit varautua pienempiä ja suurempia investointeja varten. Muista hajauttaa sijoituksesi myös yrityksenä, jotta riski sijoittamisessa pysyy maltillisena. Yritys voi sijoittaa esimerkiksi rahastoihin ja osakkeisiin.
Tuotto koostuu sekä arvonnoususta että osingoista. Sitä parempaa tuottoa yrityksesi voi saada osakesijoituksilleen, mitä suuremmalla riskillä olet valmis sijoittamaan.
Suomalainen sijoittajana
Turvallisuushakuisia sijoittajia ja säästäjiä
Perinteisesti suomalaisia on pidettykin tälläisinä. Sekä finanssikriisi että epävarmuus markkinoilla ovat lisänneet suomalaisten halua hakea rahoilleen ennemmin turvaa kuin tuottoa. Käyttötilit ja säästö- ja sijoitustilit ovat suomalaisten tuttuja ja turvallisia säästämismuotoja. Loput suomalaisista makuuttavat rahojaan käyttötileillä huonolla korolla.
Erityisesti käyttötileille säästäminen, jättää rahat inflaation kulutettavaksi. Suuri osa suomalaisesta varallisuudesta karkaa ulkomaisille sijoittajille. Isommassa mittakaavassa tämä on huolestuttavaa, koska ei ymmärretä ihmisten säästäessä rahojaan käyttötileille, pankki sijoittaa rahat ja kerää korkotuotot omaan taseeseensa samalla, kun inflaatio kuluttaa tilillä makaavia säästöjä. Kun omat rahasi tililläsi ovat kärsineet inflaatiosta ovat samaan aikaan tuottaneet sijoittajille osinkotuloa. Pankki onkin siis kerännyt korkotuottoa ja se jaetaan osinkoina osakkeenomistajille. Kehitystä parempaan on kuitenkin havaittavissa, sillä pörssiosakkeisiin säästävien osuus on kasvanut merkittävästi. Suomalaiset ovat myös ahkeria rahastosäästäjiä.
Säästäminen – Erot ikäluokkien väleillä
Käyttötileille säästäminen yleistyy 1940–1950-luvulla syntyneiden keskuudessa. Tileille säästäminen on kuitenkin ominaista kaiken ikäisille suomalaisille. Pörssiosakkeisiin säästäminen alkaa yleistyä 35. ikävuoden tienoilla. Selkeästi eniten kuitenkin pörssiosakkeisiin säästäviä löytyy 65–69-vuotiaiden joukosta. Sijoitusrahastoihin varojaan eniten säästävät 50–54-vuotiaat. Rahastoihin säästäminen sensijaan alkaa yleistyä 28-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukossa. Harmillisesti nuoret näyttävät säästävän ja suunnittelevansa raha-asioitaan vähän.
Alle täysi-ikäisistä vain alle kolme neljästä suunnittelee rahojensa käytön. Kolmasosa alle 25-vuotiasta suunnittelee oman taloutensa suurinpiirtein kolmen kuukauden ajaksi. Oman talouden pidempiaikainen suunnittelu on nuorten joukossa vähäistä. Syitä tähän lienee monia, mutta nuorten keskuudessa tämänhetkinen elämä lienee tärkeämpää kuin pitkäjänteisempi sijoittaminen. Varhaisaikuisuuden jälkeen sijoittaminen ja oman taloutensa suunnittelu yleistyy. Eläkeikää lähestyttäessä suunnitteleminen vähenee yli 60-vuotiaiden joukossa. 15–19-vuotiaista oli varoja säästettynä käyttötileille jonkinverran, mutta minimaalisesti sijoitusrahastoissa. 20–24-vuotiaiden joukossa oli varoja säästettynä käyttötileillä ja suurinpiirtein samanverran kuin 15-19v joukossa.
Vastaavasti 29–34-vuotiaista n. 1/4 ilmoitti, että heillä on varoja säästössä käyttötileillä ja suurinpiirtein sama osuus kertoi säästävänsä varoja sijoitusrahastoissa.
Onko sukupuolella väliä sijoittamisessa
Pankin ja Finanssialan keskusliiton teettämissä tutkimuksissa naisten osuus käyttö- ja säästötilille säästämisessä on miehiä korkeampi. Juuri näillä tileillä varat jäävät inflaation armoille. Suurensuuria erot sukupuolten välillä ei kuitenkaan ole. Pankin tutkimuksen mukaan miehistä säästää pankkitileille vajaa puolet sadasta. Vastaavasti naisilla luku on reilu puolet sadasta.
Miehet ovat rohkeampia sijoittamaan varojaan osakkeisiin ja sijoitusrahastoihin, joissa korot ovat inflaatiota suuremmat. Finanssialan keskusliiton mukaan n. 1/4 miehistä sijoittaa pörssiosakkeisiin, kun naisista vain n.1/10 tekee samoin. Pankin tutkimuksessa n. 1/4 vastanneista miehistä ilmoitti sijoittavansa pörssiosakkeisiin kun taas naisista vain n. 1/10 kertoi omistavansa osakkeita.
Tutkimusten mukaan miehet säästävät myös rahastoihin naisia useammin. Tilastojen mukaan naiset sijoittavat miehiä turvallisuushakuisemmin. Voidaan todeta, että miehet hakevat sijoituksilleen suurempaa tuottoa ja ovat valmiita ottamaan suurempia riskejä. Menestyminen sijoitusmarkkinoilla vaatii rohkeutta, riskinsietokykyä, voitontahtoa ja välillä jopa aggressiivisuutta. Yleensä näitä luonteenpiirteitä löytyy enemmän miehistä kuin naisista.
Riskit sijoittamisessa
Sijoittajan suurin uhka on menettää rahaa riskiä otettaessa. Riski ei ole kuitenkaan pelkästään negatiivinen asia sijoittajalle, sillä riski on tuottojen lähde. Arvo osakkeissa voi nousta kymmenkertaiseksi, mutta voi myös tippua kymmenesosaan.
Vaatii kovia hermoja ottaa riskeja vaikkakaan se ei ole pelkästään huono asia sijoittajan näkökulmasta. Hullunrohkeaksi sijoittajan ei kuitenkiaan kannata alkaa, sillä samalla kun voiton mahdollisuutesi kasvaa, kasvaa myös riski tuoton todennäköisyyten.
Sijoittajan suurin riski – konkurssi
Kykenemättömyys maksaa velkojaan, lainaan ei mahdollisuutta pankeilta tai sijoittajilta. Tällöin yhtiötä uhkaa konkurssi eli vararikko. Konkurssin tapahtuessa sijoittaja menettää kaikki yhtiöön sijoittamansa varat.
Viisas sijoittaja on nuuskinut markkinoita ja mahdollisesti ehtinyt myymään osakkeitansa, todennäköisesti tappiolla. Tappiota osakkeista kertyy todennäköisesti siitä syystä, että vararikkohuhujen alkaessa kiertää alkavat varovaiset sijoittajat myymään kyseisen yhtiön osakkeita hinnalla millä hyvänsä. Harvinaisia ovat pörssiyhtiöiden tekemät konkurssit, mutta silti kuitenkin mahdollisia.
Paras keino suojautua yhtiökohtaiselta riskiltä on hajauttaa sijoitukset useaaneri yhtiöön, jolloin vararikon tehnyt yhtiö ei aiheuta vararikkoa sijoittajalla, vaikkatappioita syntyykin.
Miten suojautua konkurssiriskiltä? Tutustu huolellisesti yhtiön toimintaan ja tilinpäätöksiin. Näihin tutustuessaan sijoittaja näkee tuottaako yhtiö voitto vai tappiota, onko kassavirta positiivinen vai negatiivinen sekä muut yhtä tärkeät tiedot.
Yhtiön toimintaan perehtyessään sijoittaja pystyy muodostamaan käsityksen yhtiön tulevaisuudesta. Kuten jo aiemmmin luitkin, oppimisennälkää tarvitset jatkuvasti. Joskus pienen detaljin huomaaminen auttaa sinua välttämäät erittäin tappiolliset osakekaupat.
Markkinariski sijoittajan näkökulmasta
Markkinariski eli yleistetysti tietty pörssi ja yleiseen kehitykseen liittyvät riskit. Osakekurssien yleisen laskun aikana suurin osa kyseisen pörssin osakkeista menettää arvoaan. Jo yhden prosentin muutos pörssi-indeksissä, joka mittaa pörssin kehitystä, päivän aikana saattaa hävittää tai luoda tuhansia miljoonia markkinoille. Tällöin puhutaan perhosvaikutuksesta.
Vaihtelut suuntaan tai toiseen ovat kuitenkin olennainen osa pörssitoimintaa. Helsingin pörssin historian heikoin vaihe, jolloin pörssikurssien putoaminen alkoi 04/89. Pohja saavutettiin vasta 09/92. Esimerkki markkinariskin toteutumisesta, jolloin pörssikurssit olivat romahtaneet hurjat 73 %.
Kaikki muu on pysyvää, paitsi muutos. Pörssissä 06/95 kurssit olivat kiivenneet samoihin lukemiin, josta ne olivat romahtaneet. Tuolloin turvassa olivat ne sijoittajat, jotka olivat hajauttaneet sijoutuksiaan esim. Helsingin pörssiin, Yhdysvaltoihin ja vaikkapa Lontoon pörssiin. Systemaattisella riskillä tarkoitetaan globalisaation ja yhtiöiden kansainvälistymisen seurauksena tullutta riskiä.
Ainoa suojautumiskeino systemaattiselta riskiltä on sijoitusten ajallinen hajauttaminen. Todennäköisesti sijoittaja tulee ostaneeksi tällöin osakkeita sekä kalliilla että halvalle. Sijoittajan tekemät kaupat ovat tuolloin keskimäärin hyvät.
Menestyneimpiä sijoitusstrategioita
Warren Buffet paras sijoittaja kaikista
Warren Buffet painottaa sijoituksissaan kestäviä arvoja, pitkäaikaista omistusta ja velkaantumisen välttämistä. Hänen menestyksensä salaisuutena on tiukka johdonmukaisuus, matemaattinen lahjakkuus sekä tärkeimpänä ahkera työnteko. Ahkeruus näkyy esimerkiksi siten, että Buffet luki parhaimmillaan 3 000 vuosikertomusta vuodessa. Tämä kertoo aidosta kiinnostuksesta. Hän käyttää apuna sijoituspäätösten tekemiseen liiketoiminnan todellista arvoa, jolla Buffet tarkoittaa niitä rahoja, jotka omistajat voivat ottaa osinkoina yhtiöstä.
Yhtiön liiketoiminnan todellisen arvon selvittämiseksi lasketaan vapaa kassavirta, joka tarkoittaa yhtiön kykyä maksaa omistajilleen osinkoa. Vapaa kassavirta lasketaan vähentämällä tulevien vuosien arvioidusta liikevaihdosta verot, liiketoiminnan kehittämiseen ja ylläpitämiseen vaadittavat investoinnit sekä kaikki mahdolliset muut kulut. Tämän jälkeen lasketaan käypää korkokantaa apuna käyttäen tulevaisuuden tulojen nykyarvot.
Jo pelkästään liiketoiminnan todellisen arvon määrittäminen on todella haastavaa ja saattaa tuntua, että se on puhdasta arpapeliä. Näin ei kuitenkaan voi olla, sillä Warren Buffet pitää hallussaan sijoittamisen maailman ennätystä. Hänen perustamansa, suurimmaksi osaksi omistamansa ja hallinnoimansa sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway on tuottanut keskimäärin 21,4 %, vuosina 1956–2006, eli 42 vuoden ajan. Tämä tarkoittaa, että jokainen yhtiön sijoittama dollari on kasvanut tuona aikana 3711 dollariksi.
Buffet käyttää sijoittamisessa osta ja pidä – strategiaa, sillä hän pyrkii ostamaan osakkeita siten, että hieman pienempikin menestys tuottaisi merkittävää taloudellista tulosta. Hän ei siis pohdi juurikaan sijoitusten myymistä, jolloin hänen ei tarvitse myöskään miettiä osakkeiden myyntihintoja. Eli lähtökohtaisesti Buffetin sijoitukset ovat todella pitkäaikaisia.
Eräs Buffetin menestymisen salaisuuksista on, että hän ei kannata hajauttamista. Buffet perustelee tätä sillä, että sehän huono asia jos onnistunut sijoitus ei vaikuta salkun kokonaisarvoon. Hänen mielestään salkun laaja hajauttaminen kertoo sijoittajan taidon puutteesta, jolla pystyisi valitsemaan voittajaosakkeet. Buffetin ohjeena on perusteellinen perehtyminen yhtiöön ja vahvimpien yhtiöiden hankkiminen, joista pitää luopua ainoastaan yhtiön markkina-aseman tai kilpailukyvyn merkittävän heikkenemisen takia.
Berkshire Hathaway omistaa muun muassa Coca-Colan, Wal-Martin ja American Expressin osakkeita. Salkkuun sisältyy kaiken kaikkiaan kymmenien yhtiöiden osakkeita.
Jim Rogersin sijoitusstrategia
Jim Rogers aloitti sijoittajan uransa maksamalla niin sanotut oppirahat. Hän hävisi pörssikeinottelussa kaikki omistamansa 600 dollaria. Tämä sai hänet hankkiutumaan töihin Arnold & Bleichroeder – nimisen pankkiiriliikkeen palvelukseen vuonna 1970.
Samaan aikaan George Soros niminen mies oli päässyt töihin samaan yhtiöön. Rogers ja Soros erosivat yhtiöstä, jonkin aja kuluttua, koska heille ei suostuttu maksamaan lisäpalkkioita heidän hyvistä tuloksistaan. Tämänjälkeen Rogers ja Soros perustivat Quantum Funds – nimisen rahaston. Vuonna 1980, kun he olivat onnistuneet keräämään omaisuuden, Rogers myi osuutensa ja jättäytyi eläkkeelle alle 40-vuotiaana.
Rahaston menestyksen salaisuutena oli Jim Rogersin sijoitusstrategia, jota apuna käyttäen hän seurasi kaikkia markkinoita tehden vuodessa kuitenkin vain joitakin kauppoja. Rogersin strategiana on etsiä halvalla myynnissä olevia hyvien yhtiöiden osakkeita. Sillä ostettaessa hyviä osakkeita halvalla, ei voi hävitä, koska markkinat korjaavat tilanteen ennemmin tai myöhemmin. Rogersin sijoitusstrategiassa tärkeintä on:
Tarkkaille jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan tilannetta.
- Korkojen nousu ajaa sijoittajia pois markkinoilta eli kysymys on: ilmaantuuko markkinoille uusia sijoittajia?
- Kehityksen alamäki jatkuu todennäköisimmin silloin, kun maan hallitus
pyrkii kääntämään alas osoittavaa trendiä, joten tällöin: MYY! - Osallistu markkinoille vasta, kun todellinen ja aito muutos markkinoilla on tapahtunut, koska markkinat voivat olla alhaalla vuosia.
- Markkinat sekä ylittävät että alittavat odotuksesi, joten varaudu siihen.
- Osakkeet kannattaa myydä vasta, kun kurssit nousevat harppauksin ja ostajat suorastaan taistelevat niistä.
- Poistu markkinoilta nopeasti, jos markkinat kääntyvät odotustesi vastaiseen suuntaan.
- Tärkeintä on, ettet saata itseäsi vaikeuksiin.
- Toimi vasta, kun olet täysin varma, että toimit oikein.
Näihin nojaamalla Jim Rogers siis onnistui hankkimaan niin suuren omaisuuden, että saattoi jäädä eläkkeelle alle 40-vuotiaana.
Mestari itse Marty Schwartz
Marty Schwartz sai mainetta Yhdysvalloissa voitettuaan oikealla rahalla käydyn 12 kuukauden sijoittajamestarikilpailun vuonna 1984. Hänen sijoitustensa arvo kohosi vuoden aikana 781 %. Schwartzin sijoitusstrategia perustuu William O’Neilin kehittämään oppiin, joita hän teknisen pörssianalyysin avulla täydentää.
Tässä Schwartzin strategian pääkohdat:
Ennen kuin sijoitat varmista, että osakkeen kurssi on sen oman liukuvan keskiarvon yläpuolella, joka tarkoittaa kurssin suunnan olevan ylöspäin.
Varmista myös, että kurssin viimeisin pohja on ylempänä, kuin sitä edellinen. Sillä se kertoo myyntipaineiden hellittäneen ja mahdollistaa kurssin kohoamisen.
Kokonaistilanteesta varmistuttuasi pohdi vielä, haluatko varmasti omistaa tarkastelemaasi yhtiötä.
Schwartz neuvoo välttämään pohjilta kalastelua, koska se on hänen mielestään uhkapeliä. Sillä pyrkimällä ostamaan halvalla saatetaan ostaa yhtiötä, jonka taloudellinen tilanne on erittäin vakava.
Sijoittaminen – kokeilemalla opit
Kysy rohkeasti neuvoa kokeneemmilta sijoittajilta, tutustu Nordnetin kattavaan materiaaliin sekä lue opas sijoituksen aloittamisesta. Opasta on käytetty apuna tämän artikkelin luomisessa.