Mistä lainaa?

Monet suomalaiset kohtaavat tilanteen, jossa he tarvitsevat lainaa, joko odottamattomien menojen kattamiseen tai suunniteltuihin hankintoihin. Lainantarjoajia on monia, ja vaihtoehtoja löytyy niin pienille pikalainoille kuin suuremmillekin kulutusluotoille. Lainaa hakiessa on tärkeää vertailla eri lainantarjoajien tarjouksia huolellisesti. Näin voit varmistaa, että löydät parhaiten omiin tarpeisiisi sopivan lainaratkaisun edullisimmalla korolla ja parhailla lainaehdoilla.

Suosituimmat lainapalvelut juuri nyt

ⓘ Markkinointitiedot
PalveluLainasummatLaina-aikaTyyppi
Axolaina logomin. 2 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6%, kulut 3 923 € ja yhteensä 13 923 €.
Rahalaitos logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 4,50%, Todellinen vuosikorko (APR) 4,59%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 13 484€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 83 484€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 70 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.
Bank Norwegian logo1 000 – 60 000 €min. 1v, max. 15vPANKKISiirryArrow
Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €. (lokakuu 2023)
Omalaina.fi logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.
Sortter logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 14 000 €, korko 8 %, takaisinmaksuaika 8 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 203 €, takaisinmaksettava summa 19 480 € sekä todellinen vuosikorko on 9,05 %.
Unolaina.fi logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Todellinen vuosikorko laskettuna 25 000 € luotolle 10 vuoden takaisinmaksuajalla on 7.54%, mikäli korkoihin ja kuluihin sisältyy: Vuosikorko 6.90%, kuukausittainen tilinhoitopalkkio 5 € ja lainan avausmaksu 0 €. Kuukausierä on tällöin esimerkin mukaiselle 25 000 € lainalle 293.98 € sisältäen yhteensä 120 maksuerää. Lainan, korkojen ja kulujen yhteismäärä on edellä mainitun esimerkein 35 278 €, joista kulujen osuus on 600 € ja korkojen osuus on 9 678 €
Ferratum logomin. 1 €
max. 4 000 €
min. kk-lyhennys 40 €/3 % lainasaldostaJOUSTOLUOTTOSiirryArrow
Lainaesimerkki: Joustava-luotto 4000€, laina-aika 1v, 12 maksuerää, kk-erien esimerkkisummat: 1. 411,89 €, 2. 406,34 €, 3. 400,79 €, 4. 395,25 €, 5. 389,70 €, 6. 384,16 €, 7. 378,61 €, 8. 373,06 €, 9. 367,52 €, 10. 361,97 €, 11. 356,43 €, 12. 350,88 €. Nimellinen vuosikorko: 19,97%, Tod.vuosikorko: 29,79%, Avausmaksu: 0€, Tilinhoitomaksu: 12€/kk = Esimerkki luoton arvioitu kokonaiskustannus yht: 4576,59 €, olettaen asiakas nostaa kerralla 4000e ja noudattaa edellämainittua maksusuunnitelmaa.

Yleiskatsaus lainavaihtoehdoista

Monenlaisia lainatyyppejä on saatavilla, ja jokaisella on omat erityispiirteensä. Kulutusluottoja tarjotaan yleensä suurempien hankintojen rahoittamiseen ja niiden takaisinmaksuaika voi olla useita vuosia. Toisaalta, pikavipit ovat pienempiä lainoja, jotka tulee maksaa takaisin lyhyessä ajassa. Nämä voivat olla hyödyllisiä äkillisissä rahantarpeissa, mutta niiden korot ovat usein korkeammat.

Asuntolainat ovat puolestaan suunniteltu kotien ostamiseen. Ne ovat yleensä pitkäaikaisia sitoumuksia ja vaativat vakuuksia. Jokaisella lainatyypillä on omat hyötynsä ja riskinsä, joten lainavaihtoehdon valinnassa tulee olla tarkkana. On suositeltavaa verrata eri lainojen ehtoja ja kustannuksia huolellisesti ennen päätöksen tekemistä.

Miten valita oikea laina?

Lainan valinta vaatii harkintaa ja tietoa eri lainavaihtoehdoista. On tärkeää vertailla eri lainojen korkoja, takaisinmaksuaikoja ja muita ehtoja. Kun tarkastelee lainojen vaihtoehtoja, tulisi ensisijaisesti miettiä omaa taloudellista tilannetta ja maksukykyä. Mikäli lainan takaisinmaksu tuntuu epävarmalta, kannattaa harkita pienemmän lainan ottamista tai lainan ottamista kokonaan välttämistä.

Valittaessa lainaa, on hyvä kysyä neuvoa talousasiantuntijalta. Asiantuntija voi auttaa ymmärtämään lainaehtoja ja arvioimaan, kuinka suuren lainan voi turvallisesti ottaa. Päätös lainan ottamisesta ei tulisi olla hätiköity, vaan perustua kattavaan tietoon ja realistiseen suunnitelmaan talouden hallinnasta.

Lainojen vertailun tärkeys

Lainojen vertailu on keskeinen osa taloudellista terveyttä. Kun vertailet eri lainavaihtoehtoja, saat kattavan kuvan tarjolla olevista ehdoista, koroista ja lainan kokonaiskustannuksista. Tämä tieto auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen, joka voi säästää sinulle merkittäviä summia pitkällä tähtäimellä.

Vertailemalla lainoja voit myös välttää tarpeettoman kalliit korot ja löytää juuri sinun taloudelliseen tilanteeseesi sopivan lainaratkaisun. Lisäksi vertailuprosessi auttaa sinua ymmärtämään paremmin erilaisia lainatuotteita ja niiden riskejä, mikä on arvokasta tietoa kaikille lainanhakijoille.

Lainan hakeminen

Lainan hakeminen verkossa alkaa valitsemalla luotettava lainanantaja tai lainojen vertailupalvelu. On tärkeää vertailla eri lainatarjouksia huolellisesti, jotta löydät edullisimmat korot ja parhaat ehdot. Ensimmäinen askel on täyttää hakemus verkossa, joka yleensä vaatii perustietojen, kuten henkilötunnuksen, tulojen ja olemassa olevien velkojen, syöttämisen.

Kun hakemus on lähetetty, lainanantaja tarkistaa luottotiedot ja arvioi maksukyvyn. Jos hakemus hyväksytään, lainaehdot lähetetään allekirjoitettavaksi. On olennaista lukea kaikki lainasopimuksen ehdot huolellisesti ennen allekirjoittamista. Lainapäätös ja rahojen siirto tilille voi tapahtua samana päivänä, riippuen lainanantajasta.

Lyhytaikaiset vs. pitkäaikaiset lainat

Valittaessa lainaa, on tärkeää ymmärtää lyhytaikaisten ja pitkäaikaisten lainojen väliset erot. Lyhytaikaiset lainat ovat yleensä kestoltaan muutamasta kuukaudesta vuoteen. Ne voivat olla käteviä äkillisissä rahoitustarpeissa, kuten odottamattomissa menojen kasvussa tai tilapäisessä rahapulassa. Pitkäaikaiset lainat sen sijaan ulottuvat usein useiden vuosien ajalle ja ne soveltuvat suurempiin investointeihin, kuten asunnon ostoon tai yrityksen perustamiseen.

Lyhytaikaisilla lainoilla on usein korkeampi korkotaso verrattuna pitkäaikaisiin lainoihin. Tämä johtuu lainanantajien suuremmasta riskistä, kun raha on lainassa vain lyhyen aikaa. Toisaalta, pitkäaikaiset lainat tarjoavat usein matalampaa korkoa ja vakautta, koska lainasumma on jaettu pidemmälle ajalle. Tästä syystä kuukausittaiset maksut voivat olla pienempiä, mutta korkokulut koko laina-ajan kuluessa voivat olla suuremmat.

  • Lyhytaikainen laina: korkeampi korkotaso, lyhyempi maksuaika.
  • Pitkäaikainen laina: matalampi korkotaso, pidempi maksuaika, suuremmat kokonaiskorkokustannukset.

Mitä tietoja lainanhakuprosessi vaatii?

Lainaa hakiessasi sinun tulee toimittaa useita tietoja, jotka auttavat lainanantajaa arvioimaan maksukykysi ja luottoriskisi. Yleisesti vaadittavia tietoja ovat henkilötiedot, kuten nimi, osoite ja henkilötunnus. Lisäksi tarvitset todisteita säännöllisistä tuloistasi, kuten palkkalaskelmat tai eläketodistukset. Lainanantajat saattavat myös pyytää tietoja muista veloistasi ja taloudellisista sitoumuksistasi. Nämä tiedot auttavat lainanantajaa arvioimaan, kuinka suuren lainan voit turvallisesti ottaa vastaan ilman taloudellista ylirasitusta.

Lainojen kustannukset

Lainojen kustannukset vaihtelevat suuresti lainatyypistä, laina-ajasta ja lainanantajasta riippuen. Tyypillisesti kustannukset koostuvat koroista ja mahdollisista lainanhoitomaksuista. Korko on lainan hinta, joka ilmoitetaan prosenttina lainatusta summasta. Koron lisäksi lainanottaja saattaa joutua maksamaan tilinhoitomaksuja, avausmaksuja tai muita hallinnollisia maksuja.

Kulutusluottojen kustannukset ovat yleensä korkeammat kuin esimerkiksi asuntolainojen. Tämä johtuu osittain kulutusluottojen lyhyemmistä maksuajoista ja suuremmista riskeistä lainanantajan näkökulmasta. On tärkeää, että lainanhakija vertailee eri lainavaihtoehtoja huolellisesti, keskittyen erityisesti kokonaiskustannuksiin ja takaisinmaksuehtoihin, jotta löytää itselleen sopivimman ja edullisimman vaihtoehdon.

Lainaehtojen ymmärtäminen

Ennen minkäänlaisen lainasopimuksen allekirjoittamista on tärkeää ymmärtää täysin lainaehtojen sisältö. Lainaehtoihin sisältyvät tiedot korkotasosta, takaisinmaksuaikataulusta, mahdollisista lisämaksuista ja muista velvollisuuksista, jotka voivat vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseesi pitkällä tähtäimellä. Huolellinen ehtojen läpikäynti auttaa välttämään yllättäviä kustannuksia ja varmistaa, että laina sopii taloudelliseen suunnitelmaasi.

Lainatarjousten vertailu on viisasta ennen päätöksen tekemistä. Eri lainanantajat tarjoavat erilaisia ehtoja, ja soveltuvimman vaihtoehdon valinta voi säästää sinulle merkittäviä summia rahaa sekä välttää ongelmat lainan takaisinmaksun aikana. Tämä on erityisen tärkeää, jos harkitset suurempaa lainaa tai pidempää maksuaikaa. Älä epäröi pyytää selvennystä lainanantajalta, jos jokin ehto ei ole selvä.

Vinkkejä lainan takaisinmaksuun

Lainojen hallinnointi vaatii suunnitelmallisuutta ja johdonmukaisuutta. Aloittelemalla selkeällä maksusuunnitelmalla, voit välttyä yllättäviltä taloudellisilta haasteilta ja pitää taloutesi tasapainossa. Tässä muutamia konkreettisia vinkkejä, jotka auttavat sinua takaisinmaksussa.

  • Määritä realistinen kuukausibudjetti, johon sisältyvät kaikki tulosi ja menosi. Varmista, että lainan lyhennys on huomioitu budjetissasi.
  • Vältä turhia menoja ja keskity olennaisiin hankintoihin. Säästämällä ylimääräiset varat voit lyhentää lainaa nopeammin tai selvitä yllättävistä menoista ilman lisälainaa.
  • Mikäli mahdollista, tee lisälyhennyksiä lainaasi hyvinä taloudellisina aikoina. Tämä voi lyhentää laina-aikaa ja säästää korkokustannuksissa pitkällä tähtäimellä.

Muista, että tärkeintä on pysyä suunnitelmassasi. Jos taloudellinen tilanteesi muuttuu, ota heti yhteyttä lainanantajaan neuvotellaksesi mahdollisista muutoksista maksuehtoihin.

Turvallisuusnäkökohtat lainojen otossa

Kun harkitset lainan ottamista verkossa, on tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuustekijöihin. Varmista, että lainapalvelun tarjoaja on luotettava ja rekisteröitynyt asianmukaisiin viranomaistietokantoihin Suomessa. Tarkista aina palveluntarjoajan taustatiedot ja lue muiden asiakkaiden kokemuksia ja arvosteluja verkkolainojen myöntäjästä.

Henkilötietojen suojaus on myös kriittinen tekijä. Varmista, että lainasivusto käyttää SSL-salausta (Secure Socket Layer) suojatakseen tietosi. Älä koskaan anna henkilökohtaisia tai taloudellisia tietojasi sivustolle, joka ei vaikuta turvalliselta tai jonka yhteystietoja ei ole selvästi ilmoitettu.