Lainapalvelun valinta – Näin tunnistat parhaat vaihtoehdot

Kun rahoitustarpeesi vaativat joustavan ja luotettavan lainapalvelun, on valinnan hetkellä tärkeää ymmärtää muutama keskeinen seikka. Tunnistaaksesi parhaat vaihtoehdot turvalliselle ja edulliselle rahoitukselle, kartoita ensin omat tarpeesi ja lainan käyttötarkoitus huolellisesti. Tämä auttaa valitsemaan juuri oikeanlaisen lainan – olipa kyseessä sitten lyhytaikainen pikavippi tai pidempi asuntolaina.

ⓘ Markkinointitiedot
PalveluLainasummatLaina-aikaTyyppi
Axolaina logomin. 2 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6%, kulut 3 923 € ja yhteensä 13 923 €.
Rahalaitos logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 4,50%, Todellinen vuosikorko (APR) 4,59%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 13 484€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 83 484€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 70 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.
Bank Norwegian logo1 000 – 60 000 €min. 1v, max. 15vPANKKISiirryArrow
Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €. (lokakuu 2023)
Omalaina.fi logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.
Sortter logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 14 000 €, korko 8 %, takaisinmaksuaika 8 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 203 €, takaisinmaksettava summa 19 480 € sekä todellinen vuosikorko on 9,05 %.
Unolaina.fi logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Todellinen vuosikorko laskettuna 25 000 € luotolle 10 vuoden takaisinmaksuajalla on 7.54%, mikäli korkoihin ja kuluihin sisältyy: Vuosikorko 6.90%, kuukausittainen tilinhoitopalkkio 5 € ja lainan avausmaksu 0 €. Kuukausierä on tällöin esimerkin mukaiselle 25 000 € lainalle 293.98 € sisältäen yhteensä 120 maksuerää. Lainan, korkojen ja kulujen yhteismäärä on edellä mainitun esimerkein 35 278 €, joista kulujen osuus on 600 € ja korkojen osuus on 9 678 €
Ferratum logomin. 1 €
max. 4 000 €
min. kk-lyhennys 40 €/3 % lainasaldostaJOUSTOLUOTTOSiirryArrow
Lainaesimerkki: Joustava-luotto 4000€, laina-aika 1v, 12 maksuerää, kk-erien esimerkkisummat: 1. 411,89 €, 2. 406,34 €, 3. 400,79 €, 4. 395,25 €, 5. 389,70 €, 6. 384,16 €, 7. 378,61 €, 8. 373,06 €, 9. 367,52 €, 10. 361,97 €, 11. 356,43 €, 12. 350,88 €. Nimellinen vuosikorko: 19,97%, Tod.vuosikorko: 29,79%, Avausmaksu: 0€, Tilinhoitomaksu: 12€/kk = Esimerkki luoton arvioitu kokonaiskustannus yht: 4576,59 €, olettaen asiakas nostaa kerralla 4000e ja noudattaa edellämainittua maksusuunnitelmaa.
 • Lainapalvelujen vertailu on nykyaikaisen lainanhakijan tärkeimpiä työkaluja. Erilaisten lainaehtojen, -aikojen ja -korkojen vertailu antaa kattavan kuvan markkinoista ja auttaa löytämään kilpailukykyisimmän tarjouksen.
 • Nettipalveluiden helppokäyttöisyys ja digitaalisten asiointikanavien laatu korostuvat. Panosta palveluun, joka tarjoaa selkeän ja kattavan käyttökokemuksen sekä tarvittaessa myös asiantuntevaa asiakaspalvelua.
 • Turvallisuus on lainapalvelua valittaessa ehdoton edellytys. Tutki palveluntarjoajien turvallisuusstandardeja ja lue aiheeseen liittyviä käyttäjäkokemuksia, jotka antavat arvokasta tietoa palvelun luotettavuudesta.

Lue myös

Millaisia lainatyyppejä lainapalvelut tarjoavat?

Etsitkö lainaa, joka vastaa tarpeitasi? Lainapalvelut tarjolla olevien lainojen kirjo on laaja: tarjolla on kaikkea nopeista pikavipeistä pitkaikaisten asuntolainojen kautta monipuolisiin yrityslainoihin. Kun pohdit sopivinta lainamuotoa itsellesi tai yrityksellesi, on hyvä ottaa huomioon lainatuotteen ehdot, kuten korko, maksuaika ja mahdollinen takaisinmaksusuunnitelma.

Kulutusluotto on suosittu valinta henkilökohtaiseen rahoitukseen, tarjoten joustavuutta ja mukautuvuutta erilaisiin tilanteisiin. Asuntolainat puolestaan ovat välttämätön osa monen unelman toteuttamisessa omasta kodista, ja yrityslainat auttavat yrityksiä kasvamaan ja laajentumaan. Useat lainapalvelut tarjoavat myös erityisehtoja lainan ensikertalaisille, joiden avulla lainan hakuprosessi voidaan tehdä entistäkin helpommaksi ja houkuttelevammaksi.

Lyhytaikaiset lainat vs. pitkäaikaiset lainat

Erityisesti lyhytaikaiset lainat, kuten pikavipit, toimivat optimaalisesti tilapäisen rahoitustarpeen katteeksi nopealla aikataululla. Nämä lainat voivat olla usein kalliimpia koroiltaan, mutta niiden nopea saatavuus on monelle korvaamatonta. Pitkäaikaisia lainoja käytetään yleensä suurempiin investointeihin, kuten asuntoon tai yritystoiminnan rahoittamiseen, missä edullisempi korko ja pitkäkestoisempi maksuaika tuovat taloudellista vakautta ja ennustettavuutta.

Korkojen ja kulujen vertailu lainapalveluissa

Korkojen vertailu on avainasemassa lainakustannusten hallinnassa. Eri lainapalveluiden tarjoamia korkoja vertaamalla voi säästää merkittäviä summia pitkällä tähtäimellä. Todellisen vuosikoron hyödyntäminen lainavertailussa antaa kattavan näkymän lainan kokonaiskustannuksiin, sisältäen kaikki lainaan liittyvät kulut ja palkkiot.

Oikeanlainen lainatuote valitaan huolellisen harkinnan kautta. Välttääkseen turhia kustannuksia kuluttajan tulisi kiinnittää huomiota muun muassa mahdollisiin tilinhoitomaksuihin sekä lainan perustamis- ja nostokuluihin. Kuluttajan kannattaa myös pohtia laina-aikaa ja valita se siten, että se sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseen.

Lisäksi on tärkeää ymmärtää kunkin lainatyypin erityispiirteet. Halutessaan ennustettavuutta ja vakautta taloudenhallintaan, kiinteäkorkoinen laina on usein paras valinta. Jos taas markkinakorkojen lasku on todennäköistä, voi vaihtuvakorkoinen laina tarjota säästömahdollisuuksia, mutta sisältää myös riskin korkojen noustessa.

Kiinteäkorkoisten ja vaihtuvakorkoisten lainojen ero

Kiinteäkorkoinen laina tuo talouteen ennustettavuutta, sillä lainan korko pysyy samana koko laina-ajan. Vaihtuvakorkoisessa lainassa, toisaalta, on potentiaalia hyötyä markkinakorkojen mahdollisesta laskusta. Huomionarvoista on, että vaihtuvakorkoisuus voi lisätä myös riskiä kustannusten nousulle, mikäli markkinakorot nousevat.

Erilaiset lyhennystavat ja niiden vaikutus budjettiin

Lainan takaisinmaksussa sovitaan yleensä lyhennystapa, joka vaikuttaa merkittävästi lainan kokonaiskustannuksiin ja maksuaikatauluun. Valitun lyhennystavan mukaan määräytyvät kuukausittaisten maksuerien suuruus sekä velan lyhenemisen nopeus. On tärkeää tasapainoilla lyhennyssumman ja käytettävissä olevan budjetin välillä löytääkseen kestävän ratkaisun talouden hallintaan.

Käytettävissä olevan budjetin mukaisesti sopivan lyhennystavan valinta on erityisen tärkeää, kun lainan takaisinmaksu venyy pidemmälle ajalle. Kuluttajan tulee perehtyä eri lyhennystapoihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin budjetin hallinnan kannalta. Joustavuus ja sovittu lyhennystapa voivat mahdollistaa paremman taloudellisen liikkumavaran ja ehkäistä talouden ylikuormittumista.

Erilaiset lyhennystavat tarjoavat niin ikään erilaisia strategioita kuluttajan tarpeisiin. Annuiteettilainassa maksuerä pysyy samana koko laina-ajan, kun taas tasalyhennyslainassa lainapääoman lyhentyessä myös kuukausittaiset maksuerät pienenevät.

Annuiteetti, tasaerä vai tasalyhennys – mikä valita?

Annuiteettilaina tarjoaa ennustettavuutta talouden suunnitteluun, koska maksuerät pysyvät samansuuruisina koko laina-ajan. Tasaerälainassa lyhennyserä säilyy samana viitekoron muutoksista huolimatta, mikä voi pidentää tai lyhentää laina-aikaa. Tasalyhennyslaina taas auttaa pienentämään velkataakkaa tasaisesti ja voi olla edullinen vaihtoehto pitkässä juoksussa, sillä korkokustannukset pienenevät pääoman mukana.

Lainapalveluiden tarjoamat vakuudelliset lainatuotteet

Lainapalvelut tarjoavat asiakkaille monipuolisesti erilaisia vakuudellisia lainatuotteita, jotka houkuttelevat etenkin niiden turvallisuuden ja usein kilpailukykyisten korkojen kautta. Vakuudelliset lainat edellyttävät, että lainanottaja asettaa lainan vakuudeksi jotakin omaisuuttaan, kuten kiinteistön tai arvopapereita. Tämä antaa lainanantajalle vakuuden siitä, että laina tulee maksettua takaisin ja pienentää näin lainaamisen riskiä.

 • Vakuudellisten lainojen edut ovat usein alempi lainakorko ja suurempi lainasumma, jonka voi hankkia. Toisaalta vakuudelliset lainat tuovat mukanaan riskejä, sillä mikäli lainaa ei pystytä maksamaan takaisin, lainanantajalla on oikeus realisoida vakuus lainan kattamiseksi.
 • Yleisimmät vakuudelliset lainatuotteet Suomen markkinoilla ovat asuntolainat, autolainat ja yritysrahoitus. Kuluttajille tarjotaan myös esimerkiksi pääomalainoja sekä kiinnelainoja.
 • Erityisen tärkeää on vakuuksien vaatimusten ymmärtäminen. Vakuuden arvon tulee olla riittävä kattamaan lainattu summa. Vakuuden tyypin tulee olla sellainen, että se käy lainanantajalle, ja se on realisoitavissa tarvittaessa.

On suositeltavaa vertailla eri lainapalveluiden tarjoamia vakuudellisia tuotteita, jotta löytää itselleen parhaat ehdot ja korkotason. Lainapalveluvertailu auttaa ymmärtämään lainasopimuksen ehtoja ja tunnistamaan piilokustannukset.

Vakuudettomat lainat – mitä ottaa huomioon?

Kun harkitset vakuudetonta lainaa, on tärkeää vertailla eri lainatarjouksia huolellisesti. Vakuudettoman lainan korkotaso ja kulut voivat vaihdella suuresti, ja ne määrittelevät pitkälti lainan kokonaishinnan. Tarkastele lainatarjouksen todellista vuosikorkoa sekä muita lainan hoitamiseen liittyviä kuluja, kuten tilinhoitomaksuja ja mahdollisia avausmaksuja.

 • Vakuudettomien lainojen korkotaso ja kulut: Korkeampi korko voi heijastaa suurempaa riskiä lainanantajalle, mutta muista vertailla myös muita lainan kuluja.
 • Henkilökohtaisten lainaehtojen tarkastelu: Huomioi omat taloudelliset olosuhteesi ja arvioi, kuinka lainan takaisinmaksu sopii budjettiisi. Lainaehdot voivat vaihdella paljonkin, joten lue ne läpi huolellisesti.
 • Vakuudettoman lainan nopeus ja joustavuus: Vakuudettomat lainat voivat olla nopea tapa saada rahoitus äkilliseen tarpeeseen, ja usein niissä on mahdollisuus joustaviin takaisinmaksuehtoihin.
 • Mahdollisuus vaivattomaan lainan kilpailuttamiseen: Useat palvelut tarjoavat mahdollisuuden kilpailuttaa lainoja ilmaiseksi, jolloin voit helposti vertailla eri lainanantajien tarjouksia.

Miten lainapalveluiden vertailu säästää rahaa?

Säästösyiden ymmärtäminen on ensimmäinen askel kohti taloudellista hyvinvointia. Lainapalveluiden vertailu voi paljastaa piilokuluja ja auttaa löytämään edullisimman lainavaihtoehdon. Älkää tyytykö ensimmäiseen tarjoukseen, vaan ottakaa selvää eri lainapalveluiden koroista ja ehdoista.

Vertailun hyödyt nousevat esiin erityisesti lainakorkojen ja takaisinmaksuaikojen monimuotoisuudessa. Kattava vertailu voi paljastaa vaihtoehtoja, jotka säästävät teitä satoja, jopa tuhansia euroja pitkällä aikavälillä. Älkää unohtako, että asiantuntijoiden laatimat vertailutyökalut ja palvelut voivat helpottaa parhaan lainatarjouksen löytämistä.

Vertailua helpottavat työkalut ja palvelut

Hyödyntäkää vertailutyökaluja löytääksenne parhaat lainaehdot ja pienimmät kustannukset. Nämä työkalut auttavat hallitsemaan vaihtoehtoja ja niiden vertailua omien taloudellisten tarpeidenne mukaisesti. Seuraavat vinkit voivat säästää aikaa ja rahaa:

 • Hyödyntäkää käyttäjäyhteisöjen kokemuksia ja arvosteluja.
 • Tutkikaa lainojen todelliset vuosikorot, joihin sisältyvät kaikki kulut, ei vain nimelliskorkoa.
 • Suunnitelkaa lainan takaisinmaksuaika oman maksukykynne mukaan.

Lainan hakuprosessi eri lainapalveluissa

 1. Hakemusvaiheiden ymmärtäminen: Lainapalveluissa lainahakemuksen täyttäminen sisältää yleensä henkilötietojen, taloudellisen tilanteesi sekä lainan käyttötarkoituksen luotettavan esittämisen. On tärkeää valmistautua esittämään täsmällistä ja ajantasaista tietoa luottokelpoisuudestasi.
 2. Tärkeät asiakirjat ja tiedot lainahakemuksissa: Lainan hakemisen yhteydessä vaaditaan usein palkkalaskelmia, verotustodistuksia tai muita todisteita tuloistasi. Varmista, että sinulla on tarvittavat asiakirjat valmiina ennen prosessin aloittamista.
 3. Palveluntarjoajien reagointiajat ja päätöksenteon nopeus: Eri lainapalveluiden vastausajat vaihtelevat, joten huomioi tämä asettaessasi odotuksiasi lainapäätöksen saamiselle. Nopeimmat palvelut saattavat antaa päätöksen muutamassa minuutissa, kun taas toiset saattavat tarvita päiviä.
 4. Hyväksynnän jälkeiset vaiheet: Kun lainapäätös on myönteinen, seuraa yleensä lainasopimuksen allekirjoitus ja rahojen siirto tilillesi. Lue sopimus huolellisesti läpi ja varmista, että ymmärrät kaikki lainan ehdot ennen allekirjoittamista.

Ennakoi tulevaisuus: Lainojen yhdistäminen kiikarissa

 • Lainojen yhdistämisen hyödyt ja mahdollisuudet: Yhdistämällä useat pienet lainasi yhdeksi suuremmaksi lainaksi voit saavuttaa hallinnollista selkeyttä ja mahdollisesti säästää lainakustannuksissa. Yhden suuremman lainan korot ja kulut ovat usein edullisemmat verrattuna monien erillisten lainojen yhteiskustannuksiin. Lisäksi, kun lyhennät vain yhtä lainaa, voi talouden suunnittelu ja seuranta olla helpompaa.
 • Strategiat olemassa olevien lainojen hallinnointiin: Ole proaktiivinen ja arvioi säännöllisesti lainojesi korot ja ehdot. Pidä mielessä, että lainamarkkinoilla tapahtuu jatkuvasti muutoksia ja parempi tarjous voi olla saatavilla. On myös tärkeä ymmärtää lyhennystapasi – annuiteetti, tasalyhennys vai tasaerä – ja miten se vaikuttaa takaisinmaksuihin koko laina-ajan.
 • Yhdistelylainojen kilpailuttaminen: Älä tyydy ensimmäiseen tarjoukseen. Käytä vertailupalveluita ja tee huolellista taustatutkimusta eri lainanantajista. Vertaamalla lainojen ehtoja, korkoja ja muita kuluja voit löytää itsellesi sopivimman lainan ja näin säästää selvää rahaa.

Mistä tunnistaa vastuullisen lainapalvelun?

Lainapalveluiden markkinoilla vastuullisuus on avainasemassa. Kuluttajan on mahdollista tunnistaa vastuullinen lainapalvelu useiden ominaisuuksien perusteella.

 • Reilu ja avoin tiedonanto on vastuullisen lainapalvelun peruskivi. Palvelun tulee tarjota selkeää ja ymmärrettävää tietoa lainatuotteen ehdoista, kuluista ja velvoitteista.
 • Asiakaspalvelun laatu ja saatavuus kertovat paljon lainapalvelun luotettavuudesta. Asiakkaan tulee pystyä saamaan asiantuntevaa palvelua ja tukea ajoissa.
 • Myönteiset käyttäjäkokemukset ja arvostelut toimivat viitteinä palvelun luotettavuudesta. Hyvä maine ja positiiviset asiakasarviot viestivät palvelun vastuullisuudesta.
 • Arvojen ja vastuullisuuden huomiointi palveluiden kehityksessä heijastaa sitoutumista kestävään kehitykseen ja asiakaslähtöisyyteen. Vastuullinen lainapalvelu ottaa huomioon myös ympäristövastuun ja etiikan.

Muista vertailla lainapalveluita ja tutkia niiden tarjoamia ehtoja. Älä tyydy ensimmäiseen tarjoukseen, vaan pyri löytämään lainapalvelu, joka vastaa parhaiten omiin tarpeisiisi ja jonka toimintatavat perustuvat vastuullisuuteen.

Lainojen ennenaikainen takaisinmaksu – milloin se kannattaa?

 • Säästöt ennenaikaisessa takaisinmaksussa: Ennenaikaisella takaisinmaksulla voi olla taloudellisia hyötyjä, erityisesti jos korkokulut vuosien varrella ovat suuret. Lainan ennenaikainen maksaminen voi vähentää maksatettavaa korkoa, jolloin säästöt voivat olla merkittäviä. On kuitenkin tärkeää laskea mahdolliset säästöt huolellisesti ja verrata niitä laina-ajan pidentämisen tai uudelleenrahoituksen mahdollisesti tarjoamiin hyötyihin.
 • Mahdolliset ennenaikaisen takaisinmaksun kulut: Ennen lainan ennenaikaisen takaisinmaksun harkintaa on tärkeää selvittää, aiheutuuko siitä lisäkuluja. Toisin kuin tavallinen lainanlyhennys, ennenaikainen takaisinmaksu voi tuoda tullessaan kuluja, kuten mahdolliset ennenaikaisen takaisinmaksun palkkiot tai sakkomaksut. Tutkimalla eri lainantarjoajien ehtoja voi löytää itselleen edullisimman vaihtoehdon, jossa nämä kulut ovat matalat tai olemattomat.
 • Ennenaikaisen takaisinmaksun strategiat: Lainan ennenaikainen takaisinmaksu vaatii strategista lähestymistapaa. On suositeltavaa aloittaa vertailemalla erilaisia lainatarjouksia ja niiden ehtoja. Myös henkilökohtaisen talouden hallintaa voi tehostaa, esimerkiksi raha-asioita suunnittelemalla ja ylimääräiset varat kohdentamalla lainan lyhentämiseen. Mieti myös, kuinka ennenaikainen takaisinmaksu sopii yhteen muiden taloudellisten tavoitteiden kanssa.

Rohkeasti lainaa hakemaan – Hyödylliset vinkit aloittelijalle

Lainan hakemiseen kannustetaan usein, mutta prosessi voi tuntua monimutkaiselta. Siksipä on tärkeää noudattaa muutamia perussääntöjä. Ensinnäkin, suunnittele taloutesi ja varmista, että ymmärrät täysin takaisinmaksukykysi. Tutustu lainaehdot huolellisesti ja häivytä epäilykset ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lainojen vertailu voi säästää huomattavasti kustannuksissa ja löytää edullisemman koron.

Yleisten ansa-alueiden tunnistaminen estää ongelmat myöhemmin. Korkokattojen ja piilokulujen ymmärtäminen on tärkeää, jotta et päädy maksamaan enempää kuin pitäisi. Valmistautuminen lainaneuvotteluihin on avain parempiin lainaehtoihin. Varmista, että hallitset oman taloudellisen tilanteesi ja voit esittää sen vakuuttavasti. Kun olet valmis lainapäätöstä varten, ole kärsivällinen ja seuraa lainanantajan antamia ohjeita tarkkaan.

Aloittelijan muistilista lainanhaussa

Ennen lainan hakemista, varmista että tiedät oman maksukyvyn, ymmärrät lainaehtosi ja olet vertaillut eri lainapalveluita. Ole tietoinen siitä, että:

 • Täydellinen hakemus nopeuttaa käsittelyä.
 • Vakuudettomat lainat voivat olla kalliimpia.
 • Usein on hyödyllistä neuvotella lainaneuvottelija tai talousneuvojan kanssa.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine