Kulutusluottojen ABC – Mitä Sinun Tulee Tietää

Kulutusluotto on rahoitusväline, jolla monet suomalaiset rahoittavat arjen hankintoja ja suurempia menoeriä. Kun pohdit kulutusluoton ottamista, kannattaa muistaa, että se on sitoumus, joka vaatii harkintaa ja vertailua.

ⓘ Markkinointitiedot
PalveluLainasummatLaina-aikaTyyppi
Axolaina logomin. 2 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6%, kulut 3 923 € ja yhteensä 13 923 €.
Rahalaitos logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 4,50%, Todellinen vuosikorko (APR) 4,59%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 13 484€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 83 484€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 70 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.
Bank Norwegian logo1 000 – 60 000 €min. 1v, max. 15vPANKKISiirryArrow
Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €. (lokakuu 2023)
Omalaina.fi logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.
Sortter logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 14 000 €, korko 8 %, takaisinmaksuaika 8 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 203 €, takaisinmaksettava summa 19 480 € sekä todellinen vuosikorko on 9,05 %.
Unolaina.fi logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Todellinen vuosikorko laskettuna 25 000 € luotolle 10 vuoden takaisinmaksuajalla on 7.54%, mikäli korkoihin ja kuluihin sisältyy: Vuosikorko 6.90%, kuukausittainen tilinhoitopalkkio 5 € ja lainan avausmaksu 0 €. Kuukausierä on tällöin esimerkin mukaiselle 25 000 € lainalle 293.98 € sisältäen yhteensä 120 maksuerää. Lainan, korkojen ja kulujen yhteismäärä on edellä mainitun esimerkein 35 278 €, joista kulujen osuus on 600 € ja korkojen osuus on 9 678 €
Ferratum logomin. 1 €
max. 4 000 €
min. kk-lyhennys 40 €/3 % lainasaldostaJOUSTOLUOTTOSiirryArrow
Lainaesimerkki: Joustava-luotto 4000€, laina-aika 1v, 12 maksuerää, kk-erien esimerkkisummat: 1. 411,89 €, 2. 406,34 €, 3. 400,79 €, 4. 395,25 €, 5. 389,70 €, 6. 384,16 €, 7. 378,61 €, 8. 373,06 €, 9. 367,52 €, 10. 361,97 €, 11. 356,43 €, 12. 350,88 €. Nimellinen vuosikorko: 19,97%, Tod.vuosikorko: 29,79%, Avausmaksu: 0€, Tilinhoitomaksu: 12€/kk = Esimerkki luoton arvioitu kokonaiskustannus yht: 4576,59 €, olettaen asiakas nostaa kerralla 4000e ja noudattaa edellämainittua maksusuunnitelmaa.
 • Yleiskatsaus kulutusluotoista Suomessa: Tyypillisiä kulutusluottoja ovat vakuudettomat ja vakuudelliset lainat, jotka kattavat niin pienet kuin suuremmatkin rahoitustarpeet. Lainasummat vaihtelevat tuhansista euroista aina kymmeniin tuhansiin, ja takaisinmaksuaika voi olla muutamasta kuukaudesta jopa viiteen vuoteen.
 • Luotonottajan muistilista: Ennen luotonottoa on tärkeä arvioida oma maksukyky ja hankkeen todelliset kustannukset. Luoton korko ja mahdolliset lisäkulut on syytä tarkastaa huolellisesti ja vertailla eri lainantarjoajien ehtoja. Muista, että lainalle vaadittavat vakuudet tai takaajat kasvattavat turvallisuutta, mutta myös sitoutumista.
 • Luottotyypit ja rahoitusmuodot: Erilaiset luottotyypit, kuten kertaluotot ja osamaksuluotot, soveltuvat eri tarpeisiin. Autokaupan yhteydessä käytetty osamaksuluotto erottuu kulutusluotosta siinä, että tuotteen omistusoikeus siirtyy vasta viimeisen maksuerän jälkeen.

Lue myös

Kulutusluoton määritelmä ja perusteet

Kulutusluotto on taloudellinen järjestely, jossa vakuudettomia ja vakuudellisia luottoja myönnetään kulutustarkoitukseen. Nämä luotot voivat olla kestoltaan alle viisi vuotta ja tyypillisesti muutamien tuhansien eurojen suuruisia. Luoton vuosikorot vaihtelevat yleisesti 9–30 % välillä, riippuen muun muassa luotonantajan asettamista ehdoista ja lainanottajan kyvystä antaa vakuus.

Lainansaajan tulee olla tietoinen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan kulutusluottoa hakiessaan. Suomessa luottoja tarjoavat monet toimijat, kuten pankit ja luottospesialistit, edellyttävät kykyä noudattaa hyvää luotonantotapaa, joka on myös rahoituslaitosten rekisteröinnin ehtona Etelä-Suomen Aluehallinnon ylläpitämässä rekisterissä.

Mistä tunnistaa sopivan kulutusluoton?

Valittaessa oikeanlaista kulutusluottoa on tärkeää huomioida lainan ehdot, kuten korkoprosentti ja takaisinmaksuaika. On suositeltavaa vertailla eri tarjoajien luottoehtoja ja olla tietoinen siitä, miten esimerkiksi takaukset tai vakuudet vaikuttavat lainan kustannuksiin.

Huomioi nämä tekijät valitessasi kulutusluottoa:

 • Vuosikorko ja muut mahdolliset kustannukset
 • Laina-ajan pituus ja maksusuunnitelman joustavuus
 • Vakuuden tarve ja takausvaihtoehdot

Lyhyt- vs. pitkäkestoiset kulutusluotot

 • Luoton kesto ja takaisinmaksu: Tillanteesta riippuen kuluttajat voivat valita joko lyhytaikaiset luotot, jotka on tarkoitettu nopeisiin kustannuksiin ja jotka maksetaan takaisin tyypillisesti muutaman kuukauden kuluessa, tai pitkäaikaiset luotot, jotka kattavat suurempia hankintoja ja joiden maksuaika voi venyä useiden vuosien mittaiseksi.
 • Lyhytaikaisten ja pitkäaikaisten luottojen erot: Pääsääntöisesti lyhytaikaisilla kulutusluotoilla on korkeammat vuosikorot, mutta lyhyempi takaisinmaksuaika, mikä voi soveltua tiettyihin tilanteisiin, kuten äkilliseen rahantarpeeseen. Pitkäkestoiset luotot puolestaan tarjoavat usein alhaisemmat korot ja suuremmat lainasummat, mikä tekee niistä sopivan vaihtoehdon merkittävämpiin investointeihin, kuten huoneiston remontointiin tai auton hankintaan.
 • Luoton valinta laina-ajan perusteella: Vertaillessasi erilaisia kulutusluottoja, on tärkeää miettiä henkilökohtaista taloudellista tilannetta ja hankinnan luonnetta. Mieti, kuinka nopeasti pystyt maksamaan lainan takaisin ja millainen korkoprosentti on itsellesi hyväksyttävä. Ole tietoinen myös siitä, että pidempi laina-aika voi lisätä lainan kokonaiskuluja, vaikka kuukausierä olisikin pienempi.

Vakuudellinen vs. vakuudeton kulutusluotto

 • Vakuuksien merkitys luotossa: Vakuuden olemassaolo voi vaikuttaa huomattavasti kulutusluoton ehtoihin. Vakuudellisissa luotoissa pankki tai rahoituslaitos saa ylimääräisen turvan, mikä voi alentaa luoton korkoa ja parantaa lainaehdotusta.
 • Erot vakuudettomassa ja vakuudellisessa luotossa: Vakuudettomat luotot ovat pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia ja ne eivät vaadi vakuuksia tai takaajia. Ne ovat yleensä helppoja ja nopeita saada, mutta niiden korko on korkeampi verrattuna vakuudellisiin luottoihin. Vakuudettomien luottojen summat ovat tyypillisesti pienempiä ja takaisinmaksuaikataulu lyhyempi.
 • Vakuuksien vaikutus korkotasoon: Kun taas vakuudellisen luoton korko voi olla edullisempi johtuen lainalle asetetusta vakuudesta, vakuudettomissa luotoissa korkeampaa korkotasoa perustellaan suuremmalla riskillä, jonka lainanantaja ottaa myöntäessään luoton ilman vakuuksia.

Yleiset virheet ja sudenkuopat kulutusluottohakemuksessa

Hakuprosessi kulutusluoton saamiseksi voi olla monimutkainen ja siinä on useita ansakohtia. Ymmärtämällä yleisimmät kompastuskivet voit sujuvoittaa lainahakemustasi ja parantaa mahdollisuuksiasi saada laina hyväksytyksi.

 • Yleisimmät hakemusvirheet johtuvat usein puutteellisesti täytetyistä hakemuksista, tarvittavien liitteiden unohtamisesta tai virheellisistä tiedoista hakemuslomakkeella. Varmista, että kaikki tiedot ovat ajantasaisia ja täytät hakemuksen huolellisesti.
 • Miten välttää sudenkuopat? Aloita vertailemalla eri lainantarjoajien ehtoja, korkoja ja maksuaikoja. Älä hätiköi vaan pohdi rauhassa tarvitsetko lainaa ja kuinka paljon. Tunnista oma maksukykysi ja suunnittele takaisinmaksuaikataulusi realistisesti.
 • Merkitys lainahakemuksen hyväksymisessä on suuri. Epäselvä tai virheellinen hakemus voi viivästyttää käsittelyä tai pahimmillaan johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Panosta siis hakemuksen laatuun ja täydellisyyteen, jotta prosessi sujuu ongelmitta ja voit saada tarvitsemasi rahoituksen nopeasti ja vaivattomasti.

Vinkkejä kulutusluoton vertailuun

Kun etsit itsellesi sopivinta kulutusluottoa, vertailun tärkeimmät kriteerit ovat luoton kokonaiskustannukset, korkoprosentti, takaisinmaksuaika ja mahdolliset vakuudet. On tärkeää ymmärtää, kuinka nämä tekijät vaikuttavat kuukausierän suuruuteen ja luoton kokonaishintaan. Lainan kokonaiskustannuksiin lasketaan mukaan kaikki lainaan liittyvät maksut, kuten avaus- ja kuukausimaksut sekä korko.

Sopivimman luoton valinta voi vaikuttaa haastavalta, mutta tärkeintä on rauhallinen pohdinta ja oman taloudellisen tilanteen realistinen arviointi. Kartoita ensin oma maksukykysi ja harkitse, minkä suuruista kuukausierää voisit sitoutua maksamaan. Muista, että lyhyempi takaisinmaksuaika tarkoittaa yleensä suurempia kuukausieriä, mutta myös kokonaiskustannukset pysyvät matalampina.

Online-luottovertailutyökalut voivat tarjota nopean ja helpon tavan vertailla eri lainanantajien tarjouksia reaaliajassa. Hyödynnä verkkopalveluita, jotka kokoavat yhteen useiden pankkien ja rahoituslaitosten kulutusluotot yhdelle sivulle, helpottaen näin parhaimman vaihtoehdon löytymistä.

Kulutusluotot vertailussa

Tunne korot ja kulut ennen päätöstä. Vertaile:

 • Todellista vuosikorkoa, joka kertoo luoton kustannuksista prosentteina vuodessa.
 • Lainanhoitokuluja, kuten avaus- ja tilinhoitomaksuja – nämä voivat vaihdella suurestikin.
 • Maksuaikataulua ja mahdollisia myöhästymismaksuja, jotta vältät odottamattomat kulut.

Ota huomioon myös luotonantajan maine ja asiakaspalvelun laatu.

Kulutusluoton vaikutus henkilökohtaiseen talouteen

Kulutusluotto voi olla tehokas väline yksilön taloudenhallinnassa, kun sitä käytetään vastuullisesti ja harkitusti. Sen avulla on mahdollista tehdä merkittäviä hankintoja, kuten kodin remontointi tai auton ostaminen, mikä voi parantaa elämänlaatua tai lisätä arjen tehokkuutta. Toisaalta kulutusluotto lisää taloudellista vastuuta, sillä se vaatii tarkkaa budjetointia ja rahankäytön suunnittelua.

Riskien hallinta on olennainen osa kulutusluoton ottamista. On tärkeää tunnistaa lainan takaisinmaksuun liittyvät riskit, kuten työttömyys tai muut odottamattomat menot. Lainan ottajan tulee myös varmistaa, että lainan korot ja kulut ovat kohtuullisia eikä lainan kuukausierä ylitä hänen maksukykyään.

Optimaalisen luoton määrän arviointi on kriittistä, jotta vältetään ylivelkaantuminen. On suositeltavaa arvioida tarkasti, kuinka suuri laina on tarpeellinen ja realistinen kyseessä olevaan hankintaan, ja miten lainanhoito istuu osaksi nykyistä ja tulevaa taloudellista tilannetta. Vertailemalla eri lainatarjouksia ja niiden ehtoja voi löytää itselleen sopivimman ratkaisun.

Kuinka budjetoida kulutusluoton takaisinmaksu

Kun otat kulutusluottoa, on tärkeää suunnitella sen takaisinmaksu huolellisesti. Hyvä budjetointistrategia auttaa sinua pysymään taloudellisesti vakaa ja välttämään ylivelkaantumisen. Selkeä suunnitelma auttaa sinua asettamaan realistiset tavoitteet ja priorisoimaan menojasi.

Takaisinmaksuajan suunnittelu on välttämätöntä. Pohdi kuinka nopeasti voit realistisesti maksaa lainan takaisin ilman, että taloutesi joutuu liian tiukoille. Mieti myös, mikä maksuerien suuruus sopii kuukausibudjettiisi, ja onko lainan ennenaikainen takaisinmaksu mahdollista ilman lisäkuluja.

Vältä ylivelkaantumista valitsemalla laina, jonka ehdot sopivat taloudelliseen tilanteeseesi. Käytä hyväksesi lainojen vertailupalveluita löytääksesi parhaat tarjoukset ja ehdoista korkotason. Muista, että lyhytaikaisessa kulutusluotossa on nopeampi takaisinmaksuaika, mutta pidemmän laina-ajan valitseminen voi tarjota sinulle pienempiä kuukausieriä.

Takaisinmaksun hallinta

Noudata seuraavia vinkkejä pysyäksesi budjetissa:

 • Laadi yksityiskohtainen talousarvio kuukausittaisista tuloista ja menoista.
 • Valitse joustava takaisinmaksuaika, joka mahdollistaa äkillisten taloudellisten muutosten hallinnan.
 • Pysy kaukana impulsiivisista hankinnoista lainarahalla ja keskity lainan nopeaan takaisinmaksuun.

Mitä tapahtuu, jos et pysty maksamaan kulutusluottoa takaisin

Kun kulutusluoton maksaminen takaisin määräajassa ei onnistu, on tärkeää toimia proaktiivisesti. Neuvottele luotonantajan kanssa maksujärjestelyistä, joissa otetaan huomioon taloudellinen tilanteesi. Maksuvaikeudet voivat johtaa velkojen uudelleenjärjestelyyn, joka saattaa sisältää maksuohjelman muuttamisen tai velkojen yhdistämisen.

Myöhästyneiden maksujen seuraamukset vaihtelevat korkojen noususta luottotietojen menetykseen, mikä voi hankaloittaa tulevaa lainansaantia. Ongelmien ilmetessä on suositeltavaa kääntyä velkaneuvonnan tai talousneuvojan puoleen.

 • Maksujärjestelyvaihtoehdot: Ota yhteyttä velkojaan välittömästi maksuvaikeuksien ilmetessä ja pyri sopimaan realistinen ja siedettävä maksusuunnitelma.
 • Velkojen uudelleenjärjestely: Talousneuvonnan ammattilaiset voivat auttaa sinua laatimaan kestävän talouden hallintasuunnitelman, joka voi pelastaa taloutesi pitkällä tähtäimellä.
 • Myöhästymisen seuraamukset: Vältä lisämaksuja ja luottotietojen menetystä maksamalla erääntyvät laskut ajallaan tai neuvottelemalla uusista ehdoista ajoissa.

Kulutusluottojen yleiset korot ja kulut

Korkojen muodostuminen

Kulutusluottojen vuosikorot Suomessa liikkuvat yleensä 9–30 prosentin välillä, riippuen monista tekijöistä kuten luoton suuruudesta ja lainaajan kreditoinnista. Lainanottajan kyky tarjota vakuuksia vaikuttaa olennaisesti korkoprosenttiin, sillä vakuudettomien lainojen korot ovat yleisesti korkeampia. Luotettava lainanvertailu on avainasemassa sopivan ja edullisen kulutusluoton löytämisessä.

Lisäkulut ja maksut

 • Avausmaksu, tilinhoitopalkkiot ja mahdolliset käsittelykulut
 • Myöhästymismaksut ja muut mahdolliset viivästyksestä johtuvat lisäkulut
 • Lyhennysvapaat kuukaudet ja niiden ehdot

Luoton kokonaiskustannukset koostuvat koron lisäksi myös moninaisista lisäkuluista, jotka vaihtelevat lainanantajittain. Selvitä siis huolellisesti eri lainanantajien tarjoamat ehdot ja lisäkulut ennen päätöksentekoa.

Vertaile kustannuksia huolellisesti

Kulutusluoton kilpailuttaminen on tärkeää, jotta voit löytää markkinoiden parhaat ehdot ja matalimmat korot. Käyttämällä puolueettomia lainanvertailutyökaluja, voit hahmottaa eri lainatuotteiden kokonaiskustannukset ja valita itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon. Muista, että harkittu lainanotto ja huolellinen vertailu säästävät sinulta pitkällä tähtäimellä rahaa.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine

Tulevaisuuden katsaus: Kulutusluottojen suunta Suomessa

Kulutusluoton markkinat Suomessa ovat dynaamisessa vaiheessa, kun digitaalinen kehitys ja lainsäädäntö muovaa alan toimintatapoja. Tutkimusten mukaan kuluttajien mielenkiinto vaihteleviin rahoitusvaihtoehtoihin kasvaa, mikä näkyy kilpailun ja tuoteinnovaatioiden merkittävänä lisääntymisenä.

 • Markkinatrendit ja muutokset: Kuluttajien odotukset ovat muuntaneet lainamarkkinoita, joita leimaavat nyt enenevässä määrin kuluttajaystävälliset ehdot ja avoimuus. Kilpailu kasvaa ja korot sekä kulut joutuvat entistä tarkemman syynin alle. Korkokattojen kaltaiset säädökset ohjaavat markkinaa kohti läpinäkyvämpiä lainaehtoja.
 • Digitaalisten lainapalveluiden kehittyminen: Verkkopohjaiset lainaratkaisut tarjoavat helppoutta ja nopeutta, mikä vetää puoleensa teknologiamyönteisiä käyttäjiä. Lainaprosessien digitalisointi on johtanut siihen, että lainan hakeminen ja päätöksenteko ovat nopeutuneet merkittävästi, mikä tukee instant-gratification -kulttuurin kasvua.
 • Konseptien kehitys ja innovaatiot: Uudenlaiset rahoitusratkaisut, kuten joustoluotot ja peer-to-peer -lainat, tarjoavat perinteisiä pankkilainoja monipuolisempia vaihtoehtoja. Näiden konseptien myötä asiakkaat saavat entistä henkilökohtaisempaa ja joustavampaa palvelua samalla kun lainanantajat voivat räätälöidä tuotteitaan tarkemmin kohderyhmälle sopiviksi.

Kulutusluottojen hakeminen verkossa – Miten se toimii?

Verkossa kulutusluoton hakeminen on tehokas tapa hankkia rahoitusta erilaisiin kulutustarpeisiin. Hakuprosessi alkaa yksinkertaisen verkkohakemuksen täyttämisellä, jossa syötetään henkilökohtaiset ja taloudelliset tiedot. Monet rahoituslaitokset ja pankit tarjoavat käyttäjäystävällisiä lomakkeita, joiden täyttäminen onnistuu muutamassa minuutissa.

Sähköinen tunnistautuminen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella on nykyään standardi käytäntö luottohakemuksissa. Tämä nopeuttaa hakuprosessia ja lisää turvallisuutta, sillä luotonantaja voi varmistua hakijan henkilöllisyydestä luotettavasti ja välittömästi.

Kun luottohakemus on lähetetty, hakemusten seuranta tapahtuu yleensä joko verkkopankin kautta tai sähköposti-ilmoituksin. Päätöksestä ilmoitetaan nopeasti, ja jos luotto myönnetään, rahat siirretään hakijan tilille tavallisesti muutaman pankkipäivän kuluessa. Tarkka seuranta ja nopeat ilmoitukset mahdollistavat sujuvan hakemuskokemuksen ja välittömän pääsyn tarvittavaan rahoitukseen.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine