Kansainvälinen osakesijoittaminen

Useimmat suomalaiset sijoittajat ostavat ensimmäiset osakkeensa Helsingin pörssistä. Tämä on hyvin ymmärrettävää ja järkevääkin, sillä kotimaiset yritykset ovat meille jo entuudestaan tuttuja. Yritysten kehitystä on myös helppo tarkkailla, koska voimme seurata niitä koskevia uutisia omalla kielellämme. Helsingin pörssiin listatut osakkeet ovat kuitenkin vain pisara meressä, kun ajatellaan koko maailman tarjoamia sijoituskohteita. Aloittelevankin sijoittajan kannattaa kääntää katseensa myös Suomen ulkopuolelle, jotta parhaat tuotot eivät jää saamatta.

Ulkomailta löytyy valtavat määrät yrityksiä, jotka ovat ainakin niminä tuttuja lähes kaikille suomalaisille. Esimerkiksi Disney, Tesla, Volvo, Coca-Cola Company, L’Oreal, Microsoft ja Apple ovat aloittelijoille helposti lähestyttäviä osakkeita, koska kaikilla on kokemuksia ja tietoa siitä, millaisia tuotteita yritykset valmistavat.

Yrityksen kuuluisa nimi ei tietenkään riitä sijoituspäätöksen perusteeksi, mutta tuttuja yrityksiä tutkimalla pääsee ainakin alkuun. Useimpien suomalaisten kielitaito riittää englanninkielisten pörssitiedotteiden ja osake-analyysien lukemiseen, joten kielimuurikaan ei ole esteenä.

Kansainvälinen osakesijoittaminen kannattaa siitäkin syystä, että osakesalkun tehokas hajauttaminen on paras tapa torjua osakesijoittamisen riskejä. Jos ostat vain suomalaisia osakkeita, on omaisuutesi suuressa vaarassa, mikäli Suomi joutuu laman kouriin tai vaikkapa sotilaallisen hyökkäyksen tai luonnonkatastrofin uhriksi. Mitä paremmin onnistut hajauttamaan osakkeesi niin maantieteellisesti, ajallisesti kuin toimialojenkin mukaan, sitä varmemmassa suojassa rahasi ovat.

Miten ulkomaisia osakkeita ostetaan?

Monet uskovat, että kansainvälinen osakesijoittaminen on hirveän vaikeaa. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä jos osaat ostaa suomalaisia osakkeita, onnistuu sinulta myös kaupankäynti ulkomaisilla osakkeilla. Niiden ostaminen ja myyminen tapahtuu aivan samalla tavalla, etkä myöskään tarvitse erillistä tiliä ulkomaisia osakkeita varten.

Periaatteessa voit ostaa osakkeita mistä päin maailmaa tahansa, mutta käytännössä useimmat sijoittajat joutuvat tyytymään hieman pienempään valikoimaan. Osakevälittäjät nimittäin tarjoavat asiakkailleen pääsyn vain tietyille markkinoille. Suomalaisten pankkien ja esimerkiksi

Nordnetin valikoimista löytyvät useimmiten nämä markkina-alueet:

  • Ruotsi, Norja ja Tanska
  • Yhdysvallat ja Kanada
  • Iso-Britannia
  • Saksa ja monet muut EU-maat

Kaukaisempiinkin markkinoihin pääsee käsiksi rahastojen tai ADR-sijoitusten kautta kautta. ADR tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kiinalaisia osakkeita rinnakkaislistataan Yhdysvaltojen pörsseihin, joista niitä voivat ostaa nekin sijoittajat, joilla ei muuten ole pääsyä Kiinan markkinoille.

Kaikkien osakkeiden arvoa ei tietenkään mitata euroissa, joten sijoittajan kannattaa olla tarkkana, jotta esimerkiksi eurot ja dollarit eivät mene sekaisin. Ostotilanteessa valuutoista ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä osakevälittäjä hoitaa valuutanvaihdon täysin automaattisesti pientä maksua vastaan.

Ulkomaisten osakkeiden ostaminen pähkinänkuoressa

Kansainvälisen osakekaupan voi aloittaa vaikkapa näitä helppoja askeleita seuraten:

  • selvitä, minkä maiden osakkeita voit ostaa osakevälittäjäsi kautta
  • etsi kiinnostava osake ja perehdy yritykseen
  • tarkista kaupankäyntikulut ja osinkojen verotukseen liittyvät asiat (näistä kerrotaan lisää seuraavissa kappaleissa)
  • huomioi ulkomaisten pörssien erilaiset aukioloajat ja valuutat
  • osta ja myy osaketta samalla tavalla kuin kotimaisiakin osakkeita

Kansainväliseen osakesijoittamiseen liittyvät kulut

Ulkomaisten osakkeiden ostaminen ja myyminen on valitettavasti selvästi kalliimpaa kuin kotimaisten osakkeiden, mikä heikentää hieman aloittelevan piensijoittajan mahdollisuuksia vaurastua kansainvälisen sijoittamisen avulla. Suuremmat kaupankäyntikulut syntyvät osakevälittäjien palkkioista, valuutanvaihtokustannuksista ja erilaisista veroista.

Tässä muutamia Nordnetin hinnastosta otettuja esimerkkejä kuluista:

  • välityspalkkiot, esimerkiksi USA-osakkeet noin 15 e
  • valuutanvaihtokustannukset 0,25 %
  • transaktioverot, esimerkiksi Ranskan perimä 0,3 %
  • Iso-Britannian leimavero 0,5 %

Välityspalkkioissa on suuria eroja osakevälittäjien välillä, joten jos oman välittäjäsi hinnat vaikuttavat kovin suolaisilta, sinun kannattaa vertailla hinnastoja ja miettiä, avaisitko tarvittaessa tilin toiselta välittäjältä ulkomaisia osakkeita varten. Toinen mahdollinen säästökeino on ns. valuuttatilin avaaminen. Voit avata eurovaluuttatilin lisäksi esimerkiksi dollarivaluuttatilin, jolloin voit käydä kauppaa amerikkalaisilla osakkeilla huomattavasti pienemmillä valuutanvaihtokustannuksilla.

Tavallisen piensijoittajan ei kuitenkaan kannata liikaa murehtia valuutanvaihtokustannuksista ja muista kuluista, sillä jos käyt kauppaa harvakseltaan ja pidät osakkeet itselläsi pitkään, eivät kulut vaikuta vaurastumiseesi niin paljoa, että niiden vuoksi kannattaisi nähdä kovin paljoa vaivaa. Jos onnistut löytämään salkkuusi yhdenkin ulkomaisen kurssiraketin, jonka arvo nousee nopeasti pilviin, kuittaantuvat kaupankäyntikulut saman tien.

Kansainvälinen osakesijoittaminen ja verotus

Monet välttelevät ulkomaisten osakkeiden ostamista, koska eivät ole varmoja siitä, miten niiden verotus toimii. Tämäkin huoli on turha, sillä kansainvälisen osakekaupan verotus ei ole paljonkaan monimutkaisempaa kuin kotimaisenkaan. Toki on muutamia asioita, jotka sijoittajan on hyvä tietää. Tässä niistä tärkeimmät:

  • myyntivoittovero on sama kuin kotimaisilla osakkeilla
  • osingosta 15 % on verotonta tuloa, 85 % veronalaista
  • osingoista peritään ulkomailla lähdevero, jonka saat Suomen verotuksessa takaisin

Suomella on verosopimus yli 70 maan kanssa

jos olet maksanut liikaa osinkoveroa, voit anoa rahoja takaisin kyseisen maan verottajalta
muista myös joidenkin maiden perimät leimaverot osakkeiden ostamisen yhteydessä
Eri maista ostettujen osakkeiden verotuskäytännöissä on siis eroja, joten on tärkeää selvittää verotukseen liittyvät asiat tapauskohtaisesti ennen osakkeiden ostamista. Olennaisinta on tarkistaa, onko Suomella verosopimus kyseisen maan kanssa.

Jos osakevälittäjäsi on suomalainen pankki tai Nordnet, voit unohtaa suuren osan verohuolistasi. Osakevälittäjä nimittäin ilmoittaa verottajalle kaikki tarpeelliset tiedot, ja ottaa myös ennakonpidätykset osingoista. Jos sen sijaan olet valinnut välittäjäksesi eToron tai jonkin muun matalampia kaupankäyntikuluja tarjoavan välittäjän, joudut hoitamaan kaikki veroasiasi itse. Juuri tästä syystä aloittelijan kannattaa maksaa osakevälittäjän tarjoamasta palvelusta. Välitysmaksut saattavat olla pieni hinta siitä, että vältyt keväällä hikiseltä veroilmoituksen täyttöurakalta.

Rahastoilla pääset helposti alkuun

Jos kansainväliseen osakekauppaan liittyvät kustannukset ja veroasiat huolestuttavat sinua, voit valita helpomman tien. Saat salkkuusi ulkomaisia omistuksia myös rahastoja ostamalla. Tarjolla on sadoittain erilaisia rahastoja, joiden avulla voit helposti ja kustannustehokkaasti sijoittaa eri mantereiden osakkeisiin.

Osa rahastoista on salkunhoitajan hoitamia aktiivisia rahastoja ja osa passiivisia indeksirahastoja. Etenkin indeksirahastot ovat piensijoittajalle edullisia, sillä niiden kustannukset jäävät usein alle puoleen prosenttiin. Myös hajauttaminen onnistuu käden käänteessä, koska yhdessä ja samassa rahastossa voi olla osakkeita kaikkialta maailmasta.

Mitä kansainvälisen osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitaan?

Tarvitset vain tavallisen arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. Jos sinulla jo on tili, jolle olet ostanut suomalaisia osakkeita, voit käyttää samaa tiliä myös ulkomaisia osakkeita ostaessasi. Pääomaa kannattaa kerätä hieman tavallista enemmän, koska kansainvälisessä osakesijoittamisessa kaupankäyntikulut ovat korkeammat. Säästät rahaa ostamalla osakkeita kerralla suuremman määrän. Sijoitusosaamista ja kielitaitoa tarvitaan jonkin verran, mutta englannin osaamisella pääsee jo pitkälle.

Voiko ulkomaisia osakkeita ostaa osakesäästötilille?

Rahastoja ei voi ostaa osakesäästötilille, mutta suorat osakeostot ovat mahdollisia. Verotussyistä sinun ei kuitenkaan kannata ostaa osakesäästötilille sellaisia ulkomaisia osakkeita, jotka maksavat osinkoja. Osakesäästötiliä käyttävän sijoittajan on myös aina hyvä muistaa, ettei tappiollisia sijoituksia voi vähentää verotuksessa samalla tavalla kuin arvo-osuustiliä käytettäessä.

Millaisia kustannuksia kansainväliseen osakesijoittamiseen liittyy?

Osakevälittäjä perii kaupoista suurempia välitysmaksuja kuin kotimaisesta osakekaupasta. Lisäksi tulevat valuutanvaihtokustannukset sekä mahdolliset transaktio- tai leimaverot.

Yhteenveto

Kansainvälinen osakekauppa on hieman vaativampaa kuin kotimaisten osakkeiden ostaminen, koska sijoittajan on pystyttävä etsimään tietoa ulkomailta vieraalla kielellä. Osakkeiden ostaminen on kuitenkin aina yhtä helppoa, sillä vain valuuttakurssit saattavat aiheuttaa hämmennystä. Ainoa varsinainen este ulkomaisten osakkeiden ostamiselle ovat suuremmat kaupankäyntikulut.

Sijoittajan kannattaa ehdottomasti hankkia salkkuunsa ulkomaisia omistuksia joko osakkeiden tai rahastojen muodossa, sillä tehokas hajauttaminen madaltaa sijoittamisen riskejä. Myös tuottoisimmat sijoituskohteet löytyvät usein ulkomailta.