Jalometallit sijoituskohteena

Jalometalleihin sijoitetaan usein silloin, kun halutaan mahdollisimman konkreettinen sijoituskohde, johon talouden epävakaus ei vaikuta kovin radikaalisti. Ne ovat hyvä sijoituskohde erityisesti silloin, kun sijoitetaan pitkäaikaisesti.

Kulta ja hopea ovat yleisimmät sijoituskohteet, kun puhutaan jalometalleihin sijoittamisesta. Valuuttojen epävakaus sekä osakekurssien heilahtelu eivät houkuttele kaikkia sijoittamaan, vaan osa sijoittajista haluaa sijoituksen, jonka arvo säilyy hyvin ja jolla on tulevaisuudessakin varmasti hyvä markkina-arvo.Pitkäaikainen sijoitus ei vaadi niinkään markkinoiden jatkuvaa seurantaa, mutta toki jalometalleilla voi tehdä tulosta pienelläkin aikavälillä, mutta silloin markkinoita pitää seurata erittäin tarkasti.

Kullan ja hopean lisäksi platina ja palladium ovat myös suosittuja sijoituskohteita.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Miksi sijoittaa jalometalleihin?

Jalometallit ovat kemiallisesti uniikkeja ja harvinaisia metalleja. Niiden hinnat tosin keikkuvat epävakaina, mutta pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ne säilyttävät arvonsa hyvin.

Sijoitusmielessä jalometalleilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia takanaan. Niitä on myös käytetty maksuvälineenä jo tuhansia vuosia sitten.

Nouseva inflaatio houkuttelee myös sijoittajia sijoittamaan jalometalleihin. Niitä voidaan pitää reaaliomaisuutena, joka on tukalassa tilanteessa helppo muuttaa rahaksi.

Miten jalometalleihin voi sijoittaa?

Kultaan ja hopeaan voi sijoittaa monella eri tavalla. Jalometalleihin voi sijoittaa ostamalla fyysisiä tuotteita, mutta myös hyödyntämällä rahastoja, sijoittamalla kaivostoimintaan tai treidaamalla johdannaismarkkinoilla.

Sopivan sijoitusmuodon valinta riippuu useista eri tekijöistä, kuten esimerkiksi siitä paljonko sijoitukseen on käytettävissä rahaa, kuinka paljon sijoittaja sietää riskiä ja kuinka pitkäaikaisen sijoituksen haluaa tehdä.

Suomessa fyysisiä jalometallituotteita voi ostaa esimerkiksi Tavexilta ja Rasmussenilta. Monet kultaa myyvät yhtiöt ostavat myös takaisin myymiään tuotteita hyvällä hinnalla, joten sinänsä fyysisen kullan ostaminen on helppoa ja riskitöntä.

Jalometalliyhtiöiden osakkeisiin sijoittamalla saattaa saada suurempia tuottoja kuin fyysiseen metalliin sijoittaessa, mutta silloin myös riskit ovat suuremmat ja volaliteetti on korkea sekä sijoittaminen vaatii markkinan hyvää tuntemusta ja seurantaa.

Kultaan sijoittaminen

Tunnetuimman jalometallin paikkaa pitää sitkeästi kulta ja se onkin erittäin suosittu sijoittajien keskuudessa. Siihen sijoittaminen voi olla hyvä idea talouskriisin kohdatessa.

Kullan ostaminen on ehkä perinteisin jalometalleihin sijoittamisen vaihtoehto. Sen kiinnostusta on nostanut myös se, että sijoituskulta on verovapaata kaikissa EU-maissa.

Fyysinen kulta

Sijoittajan on mahdollista sijoittaa fyysiseen kultaan. Fyysisesti kultaa voi ostaa koruina, kultakolikkoina, harkkoina tai kultalaattoina. Ostaminen kannattaa aina tehdä luotettavan välittäjän kautta.

Fyysisen kullan myyminen on sen sijaan vaikeampaa. Kulta ETF:iä on kahta tyyppiä: jalometalliharkot, joiden rahastot sisältävät fyysistä kultaa sekä ei-vakuudelliset, joiden rahastot käyttävät vakuuksina rahoitusarvopapereita.

Ongelmana fyysiseen kultaan sijoittamisessa on se missä sijoittaja voi sitä säilyttää. Säilytyspaikan pitäisi olla turvassa varkailta ja toisaalta esimerkiksi tallelokerot tai muut säilytyspaikat saattavat syödä ison osan kullan arvosta.

Indeksirahastot

Useat indeksirahastot tai ETF:ät seuraavat kullan hintaa. ETF:illä kaupankäynti onnistuu vaivattomasti välittäjän avustuksella. Tämän avulla sijoittaja voi myydä helposti kultasijoituksensa.

Kultaoptiot

Sijoittajalla on mahdollisuus ostaa (osto-optio) tai myydä (myyntioptio) tietty määrä kultaa optioiden avulla. Hänen pitää maksaa niistä myös palkkio.

Kultaoptiot pitävät sisällään aina tietyn keston, mikä tarkoittaa, että sen aikana sijoittajan on käytettävä optiota tai siitä tulee arvoton. Näiden optioiden suurin etu lienee se, ettei sijoittajan ole pakko käyttää niitä ikinä.

Kultafutuurit

Futuurit tarkoittavat sopimuksia kullan toimittamisesta tiettyyn hintaan ja aikaan. Näissä sopimuksissa piilee vaarana sijoittajan nopea rahan menetys Vivun ja velvoitteen takia

Kultatilit

Puhuttaessa kultatileistä tarkoitetaan kohdistettua tiliä tai kohdistamatonta tiliä. Kyseessä on siis tili, jonka tehtävänä on seurata kullan hintaa yksitellen. Avatessaan kultatilin sijoittaja ostaa unsseja tietyn määrän.

Kohdistetulla tilillä tilinhaltija omistaa kullan kokonaan. Kultaharkkojen sarjanumerot ovat tiedossa ja kaupankäynti on kielletty.

Kohdistamattomalla tilillä tilinomistaja ei saa itselleen mitään erityisiä kultaharkkoja, sillä kulta jaetaan muiden tilinhaltijoiden kesken. Etuna tässä ovat kuitenkin pienemmät pankin veloittamat kustannukset.

Haittapuolena sen sijaan on sallimattomuus tilinhaltijan aina nostaa kultaa. Hän on riippuvainen pankin luottokelpoisuudesta etenkin kriisiaikoina.

Kullanlouhintayhtiöiden osakkeet

Ostamalla kullanlouhintayhtiöiden osakkeita voi myös sijoittaa kultaan. Kullan louhinnan kustannukset ovat yleensä melko vakaalla pohjalla. Käyttämällä oikeaa lähestymistapaa sijoittajan on mahdollista ansaita hyvää voittoa

Sijoittajan on tärkeää myös muistaa, että kullan osakkeiden arvo ei liiku yksinomaan kullan arvon mukaisesti kullan louhintayrityksissä. Siksi olisikin hyvä tietää, miten yritys toimii. Yhtiön tulokseen vaikuttavat muut tekijät kuin kullan hinta.

Tunnettuja kultaosakkeita ovat esimerkiksi AngloGold Ashanti Ltd., Goldcorp Inc, Barrick Gold Corp, Newmont Mining Corp sekä Franco-Nevada Corp.

Hopeaa sijoittaminen

Sijoittajien suosittuihin sijoituskohteisiin kuuluu myös hopea. Sen hintaa ei tosin voi verrata kullan hintaan, koska sitä käytetään paljon teollisuudessa. Yksi sen ehdottomista eduista on hinnan pysyminen kohtuullisella tasolla, joten sijoittaja voi sijoittaa jalometalleihin myös pienellä pääomalla.

Fyysinen sijoittaminen

Useimmiten rahan devalvaatiota pelkäävät sijoittajat suosivat fyysistä sijoittamista. Siihen sijoittaminen onnistuu kahdella tavalla: joko ostamalla harkkoja tai kolikoita.

Sijoittaessa fyysiseen hopeaan on sijoittajan tärkeä huolehtia hyvästä vakuutuksesta ja varastoinnista. Fyysinen hopea takaa yleensä pienemmän tuoton kuin johdannaiset.

Lisäksi fyysinen hopeankäsittely aiheuttaa ylimääräisä kuluja, joten siksi fyysisen hopean ostaminen ei ole aina kuitenkaan ehkä se kaikista paras vaihtoehto.

Hopeakauppa

Netti tarjoaa hyvät puitteet hopeakaupoille. Tämän lisäksi fyysiseen hopeaan sijoittaminen onnistuu myös hopeaa myyvän yrityksen kautta.

Hopeaosakkeet

Sijoittajan näkökulmasta hopeaosakkeet tarjoavat yhden vaihtoehdon hopeaan sijoittamiseen. Hopean hinnan kehitykseen sijoittajalla on mahdollisuus vaikuttaa epäsuorasti ostamalla hopeakaivosten osakkeita.

Hopeakaivosten arvokkuus myös nousee hopean hinnan noustessa. Hopeaosakkeita myyvät esimerkiksi First Majestic Silver Corp. ja Coeur Mining Inc. Hopean hinta ei ole kytköksissä suoraan hopeaosakkeen hintaan.

Yritykseen sijoittaessa, myös muilla tekijöillä on oma roolinsa. Esimerkiksi yritys voi hoitaa liiketoimintaansa toista yritystä kattavammin, joten siksi sijoittajan olisi hyvä tutkia yrityksen perustiedot ennen kuin osaa hopeaosakkeita.

Optiot

Hopeaan sijoittaminen onnistuu myös optioiden avulla, Niitä ostamalla sijoittaja saa mahdollisuuden ostaa tai myydä hopeaa tietyllä arvolla. Sijoittajan on mahdollista myös ostaa optioita, joilla on eri voimassaolopäivä.

Trackerit

Pitkällä aikavälillä hopeaan sijoittamisen voi tehdä Trackereilla. Ne ovat arvopapereita, joiden seuraavat kohde-etuuden hintaa jatkuvasti parhaansa mukaan. Esimerkki hopea seurannasta on ETFS Physical Silver.

Johdannaiset

Yksi suosittu tapa hopeakaupan käymiseen ovat johdannaiset. Sijoittaja voi käyttää lyhyeksi ajaksi tarkoitettuja CDF:iä hinnan nousun ja laskun spekuloimiseen. Hän voi myös saavuttaa hyviä tuloksia hopeakaupoilla hopean korkean volatiliteetin ansiosta.

ETF rahastot

Tämä on yksi helpoimmista tavoista sijoittaa jalometalleihin. Toisin kuin fyysiseen tuotteeseen sijoitettaessa, sijoittajan ei tarvitse itse säilyttää tuotetta ja usein kulut ETF:n kautta sijoitettaessa ovat alhaisemmat. Näiden hinta seuraa usein myös tarkemmin markkinahintaa, kuin monen muun sijoitusmuodon kautta.

Markkinoilla on kahdenlaisia ETF:iä, jotka sijoittavat kultaan: taattuja ja takaamattomia. Taatut ETF:t omistavat fyysisesti kullan, kun taas takaamattomat sopimukset sijoittavat johdannaisten kautta. Tästä syystä taattuja rahastoja pidetään usein turvallisempina sijoitusvaihtoehtoina.

CFD-sopimus

Hinnanerosopimus eli CFD-sopimus mahdollistaa sijoittamisen jalometalleihin todella pienellä pääomalla. Tässäkään vaihtoehdossa sijoittajan ei tarvitse itse säilyttää fyysistä tuotetta.

Käytännössä CFD sopimus toimii niin, että asiakas solmii hinnanerosopimuksen tietyllä hinnalla ja kun sopimus suljetaan sijoittaja saa joko sopimuksen hintojen mukaisen erotuksen tai joutuu maksamaan sen. Arvo perustuu siis jalometallin hinnan vaihteluihin. Tähän sijoitusmuotoon sisältyy hyvin paljon riskejä ja sijoittajan kannattaakin perehtyä markkinaan hyvin perusteellisesti ennen sijoittamista.