Energiayhtiöt sijoituskohteena

Energia ja sen hinta ovat olleet viimeisen vuoden aikana uutisotsikoissa useasti ja erityisesti energian hinnasta on keskusteltu nousseiden kustannusten vuoksi useasti. Paneudumme tässä artikkelissa siihen, millaisia sijoituskohteita energiayhtiöt ovat tällä hetkellä.

Energia-ala elää mullistuksen aikaa ja uusia energianlähteitä sekä uusia tapoja tuottaa energiaa kehitetään kokoajan. Tilanne energia-alalla siis elää erittäin voimakkaasti ja tämä tuo energiayhtiöihin sijoittamiseen uusia piirteitä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Energiayhtiöt olivat vuoden 2022 huippu sijoituskohde, miten jatkossa?

Alalla kuitenkin panostetaan vahvasti uusiutuvan energian tuottamiseen, joka tukee vastuullisuuden ja kestävän kehityksen megatrendejä.

Energiayhtiöt ovat myös mukana kehittämässä muita alaan liittyviä palveluita, kuten jätteiden uusiokäyttöä, parempia loppusijoituspaikkoja jätteille sekä yleisesti entistä ympäristöystävällisempiä toimintamalleja. Tämä houkuttelee etenkin nuoria sijoittajia energiayhtiöiden pariin.

Ekologiset arvot puoltavat sijoittamista energiayhtiöihin

Uusiutuvan energian käyttö ja sen tuottamisen kehittäminen ovat keskiössä monen energia yhtiön toiminnassa. Tämä kannustaa ekologisia arvoja kannattavia sijoittajia sijoittamaan nimenomaan energiayhtiöihin, sillä tukemalla näitä arvoja, sijoittajat voivat omalla panoksellaan vaikuttaa ympäristöystävällisempiin tuotantotapoihin sekä toimintamalleihin ja niiden kehittämiseen. Energia-ala elää vahvaa murroskautta ja sen uskotaan edelleen olevan tulevaisuuden kehittyvä ala.

Uusiutuva energia kannustimena sijoittamisessa

Ilmastonmuutos on pitkään ollut vaikuttava tekijä uusiutuvan energian suosimisessa, mutta nyt Venäjän hyökkäyssota ja sen mukanaan tuoma irtautuminen Venäjän tuottamista fossiilisista energianlähteistä on vauhdittanut uusiutuvaan energiaan siirtymistä etenkin Euroopassa.

Uusiutuvan energian sudenkuopat

Kaikessa sijoittamisessa on riskinsä ja heikot kohtansa, niin myös uusiutuvaan energiaan sijoittamisessa. Sijoittaessa uusiutuvaan energiaan ja alan yhtiöihin, kannattaa tutustua huolellisesti yhtiöiden vastuullisuusraportteihin. Mikäli vastuullisuusraporttia tai mitään vastuullisuudesta kertovia tunnuslukuja ei ole saatavilla, kannattaa ehkä harkita toista kohdetta. Uusiutuvan energiankin parissa on nimittäin yhtiöitä, joiden hiilijalanjälki ja hiilidioksidipäästöt ovat yllättävän korkeita tai sosiaalisen vastuun osa-alueella yhtiö suoriutuu heikosti huonoista työolosuhteista tai heikoista tai jopa alkeellisista työntekijäkäytännöistä johtuen.

Millainen riski energiayhtiöihin liittyy?

Tällä hetkellä energiayhtiöillä on monia erilaisia haasteita, jotka heijastuvat myös sijoittajille. Maailmantilanteesta johtuen joidenkin puolivalmisteiden ja komponenttien saatavuudessa on haasteita. Monia komponentteja on valmistettu Venäjällä ja Ukrainassa, joten alihankintaketjut saattavat olla katkenneet jopa kokonaan. Tämä hidastaa projektien toteuttamista.

Toisaalta etenkin uusiutuvan energian kysyntä on niin korkealla, että yhtiöillä on haasteita vastata kysyntään. Eri maiden paikalliset sääntelyt aiheuttavat myös haasteita energiayhtiöille. Salkunhoitajat tosin pitävät lainsäädäntöjen mukanaan tuomaa painetta uusiutuvaan energiaan siirtymisessä positiivisena asiana sijoittajien näkökulmasta.

Korkea riskiluokka

Energiayhtiöt luokitellaan joidenkin sijoitusasiantuntijoiden mukaan korkean riskin sijoitukseksi, etenkin, jos sijoitetaan suoraan energiayhtiöiden osakkeisiin markkinoilla. Inflaatio ja energian korkeahinta vaikuttavat osakkeiden arvoon ja arviot tulevaisuudesta vaihtelevat hyvinkin paljon. Suora osakesijoittaminen energiayhtiöihin vaatii siis tarkkaa asiantuntemusta alasta ja markkinatilanteesta, joten aivan aloittelijan ei välttämättä kannata tehdä suoria osakesijoituksia energiayhtiöihin.

Erilaisia sijoitusvaihtoehtoja

Kuten kaikissa sijoitusmuodoissa, myös energiayhtiöihin sijoittamisessa löytyy erilaisia vaihtoehtoja, joita kannattaa punnita sen mukaan, millaiseen riskiin pystyy sitoutumaan sekä millaisia tuotto-odotuksia sijoitukselle on. Erilaiset vaihtoehdot kannattaa punnita myös oman asiantuntemuksen ja sijoittajakokemukseen pohjautuen.

Osakesijoittaminen energiayhtiöihin

Niin kutsuttu energiakriisi on vaikuttanut vaihtelevasti eri energia-alan yhtiöihin kuluneen vuoden aikana. Osa yhtiöistä on selkeästi hyötynyt tilanteesta, osa on taas joutunut suuriin vaikeuksiin ja niiden osakkeen arvo on laskenut rajusti. Asiantunteva sijoittaja voi löytää pörssistä hyviä energiayhtiöitä, joihin sijoittaa tälläkin hetkellä. Alan yritykset on kuitenkin syytä tuntea tarkasti ennen kuin tekee sijoituspäätöksen. Osakesijoittamisessa voi myös hyödyntää asiantuntijoita, jotka tuntevat alan ja osaavat poimia oikeat sijoituskohteet monien joukosta.

ETF-rahastot

Hajautusta ja maltillisempaa riskitasoa hakeva sijoittaja voi sijoittaa energiayhtiöihin ETF- rahastojen kautta. Sijoituksen voi tehdä maantieteelliselle alueelle, kuten Yhdysvaltoihin, Eurooppaan, koko maailmaan tai pienempiin energia-alan toimijoihin. ETF-rahastot tarjoavat sijoittajalle usein kuluiltaan edullisemman vaihtoehdon, kuin suora osakesijoittaminen. Sijoituksen voi tehdä usean eri välittäjän kautta, kuten esimerkiksi Nordnet tai eToro. Ne tarjoavat laajan valikoiman erilaisia ETF-rahastoja.

Rahastot energiasijoituksissa

Kolmantena vaihtoehtona ovat perinteisemmät rahastot, joiden kautta voi myös sijoittaa energiayhtiöihin. Erilaisia rahastoja löytyy muun muassa Nordnetista ja omasta pankistasi. Energiaan sijoittavat rahastot ovat olleet suomalaisten sijoittajien keskuudessa suosittuja. Niiden etuna on se, että salkunhoitaja huolehtii sijoituksen hajautuksesta ja sijoittaja voi valita millaisen riskitason rahastoon sijoittaa. Rahastoilla aloittelijakin voi päästä helposti alkuun, sillä aloittaminen ei vaadi suuria pääomia.

Kriisi nostanut sijoittajien kiinnostusta energiaan

Energiayhtiöt ja yleisesti energia ovat olleet mediassa vahvasti näkyvillä kriisitilanteesta johtuen. Asiantuntijat pitävätkin tätä selittävänä tekijänä sille, että energiayhtiöihin liittyvät sijoitustuotteet, kuten rahastot ovat olleet monen sijoittajan kiinnostuksen kohteena. Erityisesti rahastot ovat saaneet paljon kiinnostusta osakseen. Samaan aikaan osalla energiayhtiöistä kurssi on laskenut rajusti ja toisten, erityisesti uusiutuvan energian ja öljysektorilla toimivien energiayhtiöiden osakkeista on saanut hyvääkin tuottoa.

Vihreäenergia megatrendinä

Ilmastonmuutos on vallitseva megatrendi ja se varmasti pysyy sellaisena tulevinakin vuosina. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on keskeisenä tekijänä tässä megatrendissä. Energiayhtiöillä on valtava vaikutus hiilidioksidipäästöihin ja niiden vähentämiseen, joten siitä syystä ne ovat keskiössä.

Markkinoille on tuotu uusia rahastoja, jotka sijoittamisessaan keskittyvät nimenomaan vihreään energiaan, eli yhtiöihin, jotka kehittävät tai toimittavat energiaa säästävää teknologiaa, uusiutuvia energianlähteitä sekä erilaisia kierrättämisen ratkaisuja.

Toisaalta vihreä energia nähdään myös investointien kannalta hyvänä sijoituskohteena, koska perinteisten energiayhtiöiden vanhat ratkaisut tulevat kalliimmiksi eikä niiden nähdä tuovat tulevaisuudessa niin hyvää tuottoa kuin uusiutuvan energian ratkaisuiden.

Arvoperusteista sijoittamista energiayhtiöihin

Energiayhtiöihin sijoittaville arvot ovat usein merkittävä tekijä sijoituskohdetta valitessa. Sijoittamisella halutaan osoittaa, millaisia valintoja ja millaista teknologian kehitystä halutaan tukea. Sijoittajat haluavat vaikuttaa hiilidioksipäästöjen laskemisen kautta ilmastonmuutokseen. Tukensa kestävälle kehitykselle ja vihreille arvoille he haluavat ilmaista nimenomaan sijoitussalkkunsa kohteiden valinnalla.

Tutkimukset tukevat myös tätä näkemystä, että sijoittamalla vastuullisiin, kestävän kehityksen energiayhtiöihin, voidaan nopeuttaa uusiin energiamuotoihin siirtymistä ja parantaa mahdollisuuksia saavuttaa Pariisin sopimuksen mukaiset ilmastotavoitteet aikataulussa.

Hajauttaminen tärkeää

Maailman tilanteen epävakaus sekä energia-alan kriisit vahvistavat sitä, että sijoittajan kannattaa hajauttaa sijoituksensa. Asiantuntijat uskovat edelleenkin, että taloustilanne korjaantuu ajan kanssa ja nyt sijoittajien on tärkeää pysyä maltillisina ja välttää pikaisia päätöksiä. Energiayhtiöihin sijoittaessa eri sijoitusmuodot sekä maantieteellinen jako tarjoavat loistavat mahdollisuudet sijoituksen tehokkaaseen hajauttamiseen.

Inflaation vaikutus energia-alan sijoittamiseen

Energiayhtiöissä on nähty erilaisia vaikutuksia maailmantilanteesta ja inflaatiosta johtuen. Perinteisesti inflaatio nostaa pörssiosakkeiden arvoa. Energian hinnan nousu on ollut yksi merkittävä tekijä inflaation nousussa. Toisaalta sijoittajille se tarjoaa etua, koska energiayhtiöiden osakkeiden hinnat ovat pysyneet korkealla ja niiden ennakoidaan menestyvän tulevaisuudessakin montaa muuta teollisuuden alaa paremmin.

Tuulivoima merkittävässä asemassa Suomen markkinoilla

Energiayhtiöiden toiminta on hyvin kansainvälistä. Hyvänä puolena voidaan nähdä se, että nyt myös ulkomaalaiset sijoittajat ovat suunnanneet katseensa Suomeen ja erityisesti tuulivoimaan Suomessa. Suomalaisesta tuulivoimasta onkin tullut kiinnostava kohde myös kansainvälisten sijoittajien mielestä energia-alalla. Joidenkin ennusteiden mukaan Eurooppa saattaa hyötyä tulevaisuudessa nykytilanteesta merkittävästi, koska täällä uudistuva energia ja erityisesti tuulivoima ovat investointien kohteena. Suomi on tuulivoiman kannalta ideaali sijoituskohde myös siksi, että täällä on tilaa lisätä tuulivoimaa, koska asukastiheys on huomattavasti Keski-Eurooppaa pienempi.