Autolaina – Joustava ratkaisu unelmiesi autoon

Löydä autolaina, joka mukautuu tarpeisiisi ja vie sinut lähemmäksi unelmiesi ajoneuvoa.

ⓘ Markkinointitiedot
PalveluLainasummatLaina-aikaTyyppi
Axolaina logomin. 2 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6%, kulut 3 923 € ja yhteensä 13 923 €.
Rahalaitos logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 4,50%, Todellinen vuosikorko (APR) 4,59%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 13 484€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 83 484€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 70 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.
Bank Norwegian logo5 000 – 60 000 €min. 1v, max. 15vPANKKISiirryArrow
Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €. (lokakuu 2023)
Omalaina.fi logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.
Sortter logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 14 000 €, korko 8 %, takaisinmaksuaika 8 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 203 €, takaisinmaksettava summa 19 480 € sekä todellinen vuosikorko on 9,05 %.
Unolaina.fi logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Todellinen vuosikorko laskettuna 25 000 € luotolle 10 vuoden takaisinmaksuajalla on 7.54%, mikäli korkoihin ja kuluihin sisältyy: Vuosikorko 6.90%, kuukausittainen tilinhoitopalkkio 5 € ja lainan avausmaksu 0 €. Kuukausierä on tällöin esimerkin mukaiselle 25 000 € lainalle 293.98 € sisältäen yhteensä 120 maksuerää. Lainan, korkojen ja kulujen yhteismäärä on edellä mainitun esimerkein 35 278 €, joista kulujen osuus on 600 € ja korkojen osuus on 9 678 €
Ferratum logomin. 1 €
max. 4 000 €
min. kk-lyhennys 40 €/3 % lainasaldostaJOUSTOLUOTTOSiirryArrow
Lainaesimerkki: Joustava-luotto 4000€, laina-aika 1v, 12 maksuerää, kk-erien esimerkkisummat: 1. 411,89 €, 2. 406,34 €, 3. 400,79 €, 4. 395,25 €, 5. 389,70 €, 6. 384,16 €, 7. 378,61 €, 8. 373,06 €, 9. 367,52 €, 10. 361,97 €, 11. 356,43 €, 12. 350,88 €. Nimellinen vuosikorko: 19,97%, Tod.vuosikorko: 29,79%, Avausmaksu: 0€, Tilinhoitomaksu: 12€/kk = Esimerkki luoton arvioitu kokonaiskustannus yht: 4576,59 €, olettaen asiakas nostaa kerralla 4000e ja noudattaa edellämainittua maksusuunnitelmaa.

Lue myös

Autolainan korko – Mitä odottaa?

Kun puhutaan autolainasta, korko on yksi keskeisimmistä tekijöistä. Korko määrittää lainasi kustannukset pitkällä aikavälillä ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten luottotietosi, lainan suuruus sekä valitsemasi laina-ajan pituus. Korkotaso voi vaihdella suurestikin eri lainantarjoajien välillä, ja se voi olla kiinteä tai muuttuva.

Lainan korko koostuu yleensä viitekorosta sekä lainantarjoajan määrittelemästä marginaalista. Viitekorko on markkinoilla vallitsevaan korkotasoon sidottu, ja se voi muuttua laina-ajan kuluessa. Marginaali taas on pankin perimä lisä, joka säilyy samana koko laina-ajan. Lisäksi on hyvä huomioida mahdolliset muut kulut, kuten tilinhoitomaksut ja avausmaksut, jotka vaikuttavat lainan todelliseen vuosikorkoon ja sitä kautta kokonaiskustannuksiin.

Kun vertailet autolainoja, kiinnitä huomiota etenkin todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo lainan kokonaiskustannukset prosentteina. Tämä luku sisältää nimelliskoron lisäksi kaikki lainaan liittyvät palkkiot ja muut kulut, tarjoten näin läpinäkyvän kuvan lainan todellisesta hinnasta.

Autolainan koron vertailu:

 • Tutki markkinoiden yleistä korkotasoa ja vertaile sitä lainatarjousten viitekorkoihin.
 • Etsi mahdollisimman alhainen marginaali, mutta älä unohda lainan muita kustannuksia.
 • Ota selvää, sisältyykö lainatarjoukseen korkokatto, joka rajoittaa koron nousua tietylle tasolle.

Muista, että edullisimman koron etsiminen on tärkeää, mutta myös lainaehdot ovat merkityksellisiä. Esimerkiksi mahdollisuus maksuvapaisiin kuukausiin tai lainan joustavaan lyhennykseen voi olla kultaakin kalliimpi etu elämän yllättävissä tilanteissa.

Auton ostaminen lainarahalla – Hyödyt ja haitat

Rahoituksen avulla voit hankkia paremman auton kuin mitä käteisellä ostaisit, mutta lainanhoitoon liittyy myös velvollisuuksia. Tarkastelemme tätä tasapainoilua lähemmin.

Hyödyt: Lainan turvin voit levittää auton hankintakustannukset pidemmälle aikavälille, mikä voi helpottaa taloudellista tilannettasi ja budjetointia. Autolainan avulla saatat pystyä ostamaan uudemman, turvallisemman tai taloudellisemman ajoneuvon, mikä voi pitkällä tähtäimellä säästää kuluissa, kuten huolto- ja polttoainekustannuksissa. Lisäksi, jos autolaina maksetaan ajallaan, se voi parantaa luottotietojasi.

Haitat: Auton ostaminen lainarahalla lisää kuukausittaisia menoja lainanlyhennyksen ja korkokustannusten muodossa. Jos taloudellinen tilanteesi heikkenee yllättäen, saattaa autolainan maksaminen muodostua haasteeksi. Lisäksi, auto devalvoituu jatkuvasti, joten lainaa maksaessasi ajoneuvosi arvo laskee. On myös huomioitava, että lainan kokonaiskustannukset voivat olla merkittävästi korkeammat kuin auton hetkellinen arvo, erityisesti pitkien laina-aikojen yhteydessä.

Lainan ottaminen auton hankkimiseen on päätös, joka vaatii huolellista harkintaa ja oman talouden realistista arviointia. Se voi tarjota mahdollisuuden unelmiesi autoon, mutta myös sitouttaa talouttasi pitkäksi aikaa.

Kuinka paljon voit lainata?

Sinun tulee arvioida budjettisi realistisesti ennen kuin päätät lainasummasta. Tämä osio auttaa sinua ymmärtämään, minkä suuruista lainaa voisit harkita.

Autolainan suuruuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten tulotaso, menot, muut velvoitteet ja taloudellinen historia. Tärkeä on myös miettiä, kuinka suuri osa tuloistasi voi kuukausittain mennä autolainan lyhennykseen ilman, että taloudellinen tilanteesi käy ahtaaksi. Yleisesti ottaen, suositellaan, että autolainan lyhennys ei ylittäisi 10–15% nettokuukausituloistasi.

Muista, että lainan maksimimäärä ei ole aina sama kuin se summa, jonka sinun kannattaa lainata. Mieti seuraavia seikkoja arvioidessasi sopivaa lainasummaa:

 • Kuukausittainen budjetti: Laske tarkasti kuukausittaiset tulot ja menot, ja määritä, paljonko sinulle jää rahaa käyttöön lainan maksun jälkeen.
 • Tulevat taloudelliset muutokset: Ota huomioon myös tulevaisuuden varmuudet ja epävarmuudet. Esimerkiksi, onko sinulla odotettavissa tulonlisäystä tai suunnitteletko suuria elämänmuutoksia, kuten kodin ostoa?
 • Auton ylläpitokulut: Huomioi auton käyttökustannukset, kuten vakuutukset, verot, polttoaineet ja huollot, jotka kaikki tulevat lainanlyhennyksen lisäksi maksettaviksi.

Laina-ajan pituus vaikuttaa myös kuukausierän suuruuteen ja lainan kokonaiskustannuksiin. Pidempi laina-aika laskee kuukausierää, mutta saattaa nostaa kokonaiskorkokustannuksia.

Autolainaa harkittaessa on siis tärkeää, että lainan määrä vastaa sekä tarpeitasi että taloudellista kykyäsi. Punnitse vaihtoehtoja huolellisesti ja käytä lainalaskureita hahmottamaan taloudellista sitoutumistasi ennen päätöksen tekemistä.

Vaihtoehdot autolainan takaisinmaksuun

Tutustumme erilaisiin takaisinmaksusuunnitelmiin ja niihin, kuinka voit räätälöidä maksuaikataulusi elämäntilanteeseesi sopivaksi.

Kun olet päättänyt ottaa autolainan, on aika miettiä, miten aiot sen maksaa takaisin. Tyypillisesti autolainan takaisinmaksuun on useita vaihtoehtoja, jotka voivat vaihdella lainanantajasta riippuen. Näitä ovat:

 • Tasalyhennyslaina: Tässä vaihtoehdossa maksat lainaa takaisin yhtä suurissa lyhennyserissä koko laina-ajan.
 • Tasaerälaina: Tasaerälainassa maksat kuukausittain saman summan, joka sisältää sekä koron että lyhennyksen.
 • Annuiteettilaina: Annuiteettilainassa maksuerät ovat aluksi pienempiä ja kasvavat ajan myötä. Tämä voi sopia esimerkiksi silloin, jos odotat tulojesi kasvavan.
 • Bullet-laina: Tämä vaihtoehto tarkoittaa, että maksat lainan pääoman takaisin kerralla laina-ajan päättyessä, ja ainoastaan korot maksetaan laina-ajan kuluessa.

Erilaisia maksusuunnitelmia vertaillessa on tärkeää ottaa huomioon oma taloudellinen tilanteesi ja maksukykysi. Lainanantajat tarjoavat usein myös mahdollisuuden lyhennysvapaisiin kuukausiin, mikä voi tuoda joustavuutta yllättävissä elämäntilanteissa.

Takaisinmaksusuunnitelmaa valitessa on hyvä pohtia myös laina-ajan pituutta. Lyhyempi laina-aika tarkoittaa suurempia kuukausieriä, mutta pienempiä korkokustannuksia pitkällä tähtäimellä. Pitkä laina-aika puolestaan pienentää kuukausieriä, mutta kasvattaa kokonaiskorkokustannuksia.

Laina-ajan ja takaisinmaksusuunnitelman räätälöinti oman elämäntilanteen mukaan voi auttaa hallitsemaan lainan takaisinmaksua ja varmistaa, että lainan hoitaminen ei muodostu taloudelliseksi taakaksi.

Lainalaskurit ja niiden hyödyntäminen

Ennen lainapäätöksen tekemistä on hyvä tutustua lainalaskureihin, joilla voit arvioida kuukausieriesi suuruuden ja lainan kokonaiskustannukset.

Lainalaskurit ovat tehokkaita työkaluja, jotka antavat sinulle selkeän kuvan siitä, mitä autolainasi todella tulee maksamaan. Ne huomioivat lainan koron, laina-ajan sekä mahdolliset muut kulut, jotka vaikuttavat kuukausierän suuruuteen ja lainan kokonaishintaan. Käyttämällä lainalaskuria voit helposti:

 • Vertailla eri lainatarjouksia ja löytää niistä edullisimman.
 • Mukauttaa lainasummaa ja laina-aikaa omien tarpeidesi mukaan.
 • Laskea eri korkotasojen vaikutuksen kuukausieriisi.
 • Suunnitella budjettiasi ja taloudellista tulevaisuuttasi paremmin.

Lainalaskurien avulla saat arvokasta tietoa, joka voi auttaa sinua tekemään perusteltuja päätöksiä autolainaa harkitessasi. On tärkeää muistaa, että laskurit antavat vain arvioita – todelliset lainaehdot ja kuukausierät vahvistuvat vasta lainahakemuksen yhteydessä.

Vinkki: Käytä lainalaskurin tietoja hyväksesi neuvotellessasi lainaehdoista lainanantajasi kanssa. Tietoisena eri vaihtoehdoista voit paremmin vaikuttaa siihen, millainen sopimus sinulle lopulta tehdään.

Kuinka löytää paras autolaina

Vertailemme eri lainantarjoajia ja niiden ehtoja, jotta löytäisit lainan, joka sopii parhaiten sinun tilanteeseesi ja autoilun tarpeisiisi.

Parhaan autolainan etsiminen vaatii huolellisuutta ja markkinoiden tuntemusta. On tärkeää tarkastella useita tekijöitä, jotka vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin ja ehtoihin. Autolainaa valitessasi kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

 • Korko: Vertaile eri lainantarjoajien korkotasoa. Muista, että alhaisin nimelliskorko ei välttämättä tarkoita halvinta lainaa, sillä myös muut kulut vaikuttavat.
 • Lainan maksuaika: Pidempi maksuaika alentaa kuukausieriä, mutta kasvattaa korkokuluja pitkällä tähtäimellä. Lyhyempi maksuaika tarkoittaa suurempia kuukausieriä, mutta vähäisempää korkokustannusta.
 • Lainan määrä: Lainaathan vain sen verran kuin todella tarvitset. Suurempi laina tarkoittaa suurempia kuluja.
 • Lisäkulut: Avausmaksut, tilinhoitopalkkiot ja muut lainaan liittyvät kulut voivat vaikuttaa merkittävästi lainan kokonaiskustannuksiin.

Lisäksi on hyvä huomioida lainantarjoajan maine ja asiakaspalvelun laatu. Kokemukset muilta kuluttajilta voivat antaa arvokasta tietoa lainaprosessista ja lainanantajan käytännöistä. Kun olet löytänyt sopivat lainatarjoukset, tee lopullinen päätös vertailemalla huolellisesti lainaehtoja ja kokonaiskustannuksia.

Kattava vertailu ja oikean tiedon hyödyntäminen on avain parhaan autolainan löytämiseen. Älä kiirehdi päätöksen kanssa, vaan käytä tarpeeksi aikaa vaihtoehtojen punnitsemiseen.

Miksi valita juuri autolaina

Tässä osiossa kerromme, miksi autolaina voi olla hyvä vaihtoehto juuri sinulle ja miten se eroaa muista rahoitusmuodoista.

Autolaina on suunniteltu erityisesti ajoneuvojen rahoittamiseen ja tarjoaa useita etuja verrattuna muihin lainatyyppeihin. Kun valitset autolainan, saat räätälöidyn rahoitusratkaisun, joka huomioi auton ostamiseen liittyvät erityispiirteet.

Yksi suurimmista eduista on autolainan kohdennettu luonne. Toisin kuin henkilökohtaiset lainat, autolainat ovat usein vakuudellisia, mikä tarkoittaa, että lainan vakuutena toimii ostettava ajoneuvo. Tämä voi johtaa kilpailukykyisempiin korkoihin ja ehtoihin, koska lainanantajan riski on pienempi. Lisäksi, koska laina on usein korvamerkitty vain autoa varten, voit yleensä neuvotella paremman kauppahinnan myyjän kanssa, sillä myyjä tietää, että rahoitus on jo järjestetty.

Vertailukohtana, yleiskäyttöinen kulutusluotto voi olla joustavampi rahoitusmuoto, mutta se ei välttämättä tarjoa yhtä edullista korotusta erikoistuneeseen tarpeeseen kuten auton hankintaan. Autolaina on myös selkeästi eriytetty, jolloin tiedät tarkalleen kuinka paljon maksat autostasi kuukausittain, ja milloin se on kokonaan sinun omistuksessasi.

Tietenkin, kuten kaikissa taloudellisissa päätöksissä, on tärkeää arvioida omaa taloudellista tilannetta. Autolaina voi olla järkevä valinta, jos sinulla on vakaat tulot ja kyky hoitaa säännölliset maksut. On suositeltavaa käyttää lainalaskureita ja vertailla eri lainatarjouksia varmistaaksesi, että saat parhaan mahdollisen diilin.

Kokonaisuudessaan autolaina on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, jos haluat selkeän ja suunnitellun polun kohti oman auton omistajuutta.

Käytännön vinkkejä autolainan hakijalle

Laina-asiakirjat, käsiraha, vakuutukset – käymme läpi käytännön asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon ennen lainahakemuksen täyttämistä.

Autolainaa hakiessasi on tärkeää valmistautua huolellisesti ja ymmärtää prosessi, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Seuraavassa on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua valmistautumaan autolainan hakemiseen:

 • Arvioi taloudellinen tilanteesi: Ennen lainahakemuksen aloittamista on tärkeää tarkastella nykyistä taloustilannettasi. Selvitä kuukausittaiset tulot ja menot, jotta ymmärrät, kuinka suuren lainan voit realistisesti ottaa.
 • Tutki korkotasoja ja lainaehtoja: Korkotaso ja lainan muut ehdot voivat vaihdella suuresti eri lainanantajien välillä. Vertaile eri vaihtoehtoja löytääksesi parhaan mahdollisen diilin.
 • Mieti sopivaa käsirahaa: Suurempi käsiraha voi alentaa kuukausierääsi ja vähentää kokonaiskorkokustannuksia. Mieti, paljonko voit realistisesti laittaa sivuun auton käsirahaksi.
 • Hanki tarvittavat asiakirjat: Sinun tulee yleensä toimittaa todisteita tuloistasi, työllisyydestäsi ja asuinpaikastasi. Kerää nämä asiakirjat valmiiksi nopeuttaaksesi hakuprosessia.
 • Tutustu vakuutusvaihtoehtoihin: Useimmat lainanantajat vaativat, että ostamasi auto on vakuutettu. Vertaile vakuutustarjouksia ja varmista, että saat kattavan suojan mahdollisimman hyvään hintaan.

Muista, että autolainan hakeminen on sitova päätös ja sen tulisi perustua tarkkaan harkintaan. Älä kiirehdi päätöksenteossa ja pyydä tarvittaessa neuvoa asiantuntijoilta.

Autolainan ennenaikainen takaisinmaksu

Onko sinulla mahdollisuus maksaa lainasi takaisin etuajassa? Tässä osassa kerromme, mitä se tarkoittaa sinulle ja lainallesi.

Ennenaikainen lainan takaisinmaksu voi olla houkutteleva vaihtoehto, kun sinulle kertyy ylimääräistä rahaa. Se voi säästää sinulta merkittäviä summia korkokuluissa ja lyhentää laina-aikaasi. Ennen kuin päätät maksaa autolainasi pois etuajassa, on kuitenkin muutamia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon:

Ensinnäkin, tarkista lainasopimuksesi ehdot ennenaikaisesta takaisinmaksusta. Joissakin tapauksissa saattaa olla maksuja tai rajoituksia, jotka liittyvät lainan ennenaikaiseen maksuun. Selvitä, aiheuttaako lainan nopeutettu takaisinmaksu lisäkustannuksia ja punnitse, onko ennenaikainen takaisinmaksu taloudellisesti järkevää.

Toiseksi, arvioi muita velvoitteitasi ja taloudellisia tavoitteitasi. Jos sinulla on korkeakorkoisempaa velkaa, saattaa olla fiksumpaa maksaa se ensin pois. Lisäksi, jos ennenaikainen takaisinmaksu pienentää merkittävästi säästöjäsi, varmista että sinulla on edelleen riittävästi varoja yllättäviä menoja varten.

Lopuksi, kannattaa harkita neuvotteluja lainanantajasi kanssa. Joissakin tapauksissa he voivat olla valmiita neuvottelemaan ehtoja, jotka ovat edullisemmat ennenaikaiselle takaisinmaksulle. Hyvä suunnittelu ja avoin keskustelu lainanantajasi kanssa auttavat sinua tekemään parhaan päätöksen omien taloudellisten tavoitteidesi kannalta.

Mitkä tekijät vaikuttavat autolainasi hyväksymiseen

Haluatko tietää, miten voit parantaa mahdollisuuksiasi saada autolaina hyväksyttyä? Avaamme lainahakemuksen käsittelyn kriteerejä.

Autolainan hyväksymisprosessissa lainanantajat arvioivat monenlaisia tekijöitä määrittääkseen riskitason, joka liittyy lainan myöntämiseen sinulle. Tässä ovat keskeiset tekijät, jotka vaikuttavat päätökseen:

 • Luottotiedot: Hyvät luottotiedot osoittavat, että olet aiemmin hoitanut rahoitusasioitasi vastuullisesti.
 • Tulotaso: Säännölliset ja riittävät tulot ovat merkki siitä, että kykenet maksamaan lainan takaisin.
 • Velkaantumisaste: Kuinka suuri osa tuloistasi menee jo olemassa olevien velkojen maksuun.
 • Käsiraha: Suurempi käsiraha pienentää lainanantajan riskiä ja osoittaa sitoutumistasi auton hankintaan.
 • Auton ikä ja kunto: Uudemmat autot ovat vähemmän riskialttiita lainanantajalle, sillä niillä on yleensä parempi jälleenmyyntiarvo.

Kun ymmärrät nämä tekijät, voit ryhtyä toimiin lainahakemuksesi vahvistamiseksi. Esimerkiksi voit pyrkiä parantamaan luottopisteitäsi maksamalla laskusi ajallaan tai vähentämällä olemassa olevaa velkaasi. Myös säästäminen suurempaa käsirahaa varten voi auttaa lainahakemuksesi hyväksymisessä.

Muista, että jokainen lainanantaja painottaa näitä tekijöitä eri tavalla, joten on suositeltavaa tehdä tutkimusta ja keskustella lainanantajien kanssa löytääksesi parhaan autolainan.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine