Autolainan valintaperusteet – Mikä laina sopii juuri sinulle?

Kun ajatus uuden tai käytetyn auton hankinnasta muuttuu suunnitelmaksi, on aika miettiä rahoitusvaihtoehtoja. Autolaina on monelle luontevin vaihtoehto, mutta sen valinta vaatii harkintaa. Auton rahoitusmallien vertailu ja omistusmuotoihin tutustuminen ovat ensiarvoisen tärkeitä, samoin kuin lainan korkotasojen ja ehtojen huolellinen vertailu. On tärkeää arvioida omaa maksukykyä sekä autoilun tarvetta pitkällä aikavälillä ennen lopullista lainapäätöstä.

ⓘ Markkinointitiedot
PalveluLainasummatLaina-aikaTyyppi
Axolaina logomin. 2 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 7,21 %, nimelliskorko 6%, kulut 3 923 € ja yhteensä 13 923 €.
Rahalaitos logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 4,50%, Todellinen vuosikorko (APR) 4,59%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 13 484€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 83 484€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 70 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.
Bank Norwegian logo1 000 – 60 000 €min. 1v, max. 15vPANKKISiirryArrow
Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €. (lokakuu 2023)
Omalaina.fi logomin. 5 00 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.
Sortter logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 20vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 14 000 €, korko 8 %, takaisinmaksuaika 8 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 203 €, takaisinmaksettava summa 19 480 € sekä todellinen vuosikorko on 9,05 %.
Unolaina.fi logomin. 1 000 €, max. 60 000 €min. 1v, max. 15vLAINANVÄLITTÄJÄSiirryArrow
Todellinen vuosikorko laskettuna 25 000 € luotolle 10 vuoden takaisinmaksuajalla on 7.54%, mikäli korkoihin ja kuluihin sisältyy: Vuosikorko 6.90%, kuukausittainen tilinhoitopalkkio 5 € ja lainan avausmaksu 0 €. Kuukausierä on tällöin esimerkin mukaiselle 25 000 € lainalle 293.98 € sisältäen yhteensä 120 maksuerää. Lainan, korkojen ja kulujen yhteismäärä on edellä mainitun esimerkein 35 278 €, joista kulujen osuus on 600 € ja korkojen osuus on 9 678 €
Ferratum logomin. 1 €
max. 4 000 €
min. kk-lyhennys 40 €/3 % lainasaldostaJOUSTOLUOTTOSiirryArrow
Lainaesimerkki: Joustava-luotto 4000€, laina-aika 1v, 12 maksuerää, kk-erien esimerkkisummat: 1. 411,89 €, 2. 406,34 €, 3. 400,79 €, 4. 395,25 €, 5. 389,70 €, 6. 384,16 €, 7. 378,61 €, 8. 373,06 €, 9. 367,52 €, 10. 361,97 €, 11. 356,43 €, 12. 350,88 €. Nimellinen vuosikorko: 19,97%, Tod.vuosikorko: 29,79%, Avausmaksu: 0€, Tilinhoitomaksu: 12€/kk = Esimerkki luoton arvioitu kokonaiskustannus yht: 4576,59 €, olettaen asiakas nostaa kerralla 4000e ja noudattaa edellämainittua maksusuunnitelmaa.
 • Lainatarjousten tarkastelu – autolainojen korot ja ehdot vaihtelevat, joten eri lainapalveluiden tarjousten vertailu on aina suositeltavaa.
 • Oman talouden analysointi – kuukausittaiset tulot ja menot sekä ennakoimattomat kulut tulee arvioida realistisesti ennen lainapäätöksen tekemistä.
 • Lainan maturiteetti – laina-aikojen sovittaminen omaan elämäntilanteeseen voi vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin ja kuukausieriin merkittävästi.

Autolainan valinta on merkittävä taloudellinen päätös, johon vaikuttavat monet eri tekijät. On hyvä muistaa, että autolaina on sitoumus, joka velvoittaa talouden hallinnan ja jatkuvan seurannan. Arvioimalla tarkasti sekä omat tarpeet että lainan ehdot, löydät juuri sinulle sopivan autolainan, joka tukee taloudellista tilannettasi ja elämäntilannettasi.

Lue myös

Erilaiset autolainat vertailussa: Mitä vaihtoehtoja on tarjolla?

Kun autolainaa harkitseva miettii rahoitusvaihtoehtoja, hänellä on useita eri polkuja: perinteinen pankkilaina, joka yleensä vaatii vakuuksia ja tarjoaa kilpailukykyisiä korkoja; osamaksurahoitus autoliikkeestä, missä auto itsessään toimii lainan vakuutena ja mahdollistaa rahoituksen suoraan autokaupan yhteydessä; sekä verkosta haettavat autolainat, jotka ovat vakuudettomia ja helppoja hakea, mutta usein koroiltaan korkeampia.

Kunkin rahoitusmuodon etuihin ja haittoihin on syytä perehtyä huolella: Onko budjetti tiukka? Kuinka paljon olet valmis maksamaan kuukausittain? Mieti myös autoilun muita kustannuksia lainan lisäksi. Autokaupoilla on hyvä vertailla lainaehtoja ja korkoja, sillä pienikin ero korossa voi tuntua merkittävästi kukkarossa pitkällä tähtäimellä.

Vakuudellisen ja vakuudettoman autolainan eroavaisuudet

Lainanottajalle on tärkeää tunnistaa vakuudellisen ja vakuudettoman autolainan erilaiset vaikutukset talouteen. Vakuudellinen laina voi tarjota edullisempaa korkoa, sillä pankki kokee lainan riskittömämmäksi. Toisaalta, jos lainan maksuissa tulee ongelmia, vakuudeksi asetettu omaisuus – kuten sijoitukset tai jopa lainattu auto – voi siirtyä pankin haltuun. Vakuudeton laina tarjoaa enemmän joustavuutta, mutta tästä syystä myös korko on tyypillisesti korkeampi.

Laina-aika autokaupoilla: Kuinka pitkä laina-aika valitaan?

 • Suhtautuminen lainan kokonaiskustannuksiin: Pohdittaessa laina-aikaa on tärkeää ottaa huomioon lainan kokonaiskustannukset, mukaan lukien korot. Mitä pidempi laina-aika, sitä enemmän korkoa ehtii kertyä. Tämä voi tehdä lyhyemmästä laina-ajasta taloudellisesti järkevämmän vaihtoehdon pitkällä tähtäimellä.
 • Auton käyttöikä ja sen mukaileva laina-aika: Autolainan pituutta valittaessa on syytä arvioida myös ajoneuvon odotettavissa oleva käyttöikä. On suositeltavaa, että laina-aika ei ylitä auton arvioitua käyttöikää, jotta välttyisi tilanteelta, jossa maksat lainaa autosta, joka ei enää ole liikennekäytössä.
 • Mahdolliset muutokset tulevaisuuden maksukyvyssä: Lainaa hakiessa on otettava huomioon myös henkilökohtaiset taloudelliset ennusteet. Jos tiedossa on potentiaalisia muutoksia tulotasossasi tai menojen kasvua, kuten perheen perustaminen, voi olla viisasta valita lyhyempi laina-aika tai laina, jossa on mahdollisuus joustaviin lyhennyksiin.

Lainan takaisinmaksun suunnittelu: Pitkä vai lyhyt maksuaika?

Kun pohditaan autolainan takaisinmaksuaikaa, on hyvä ottaa huomioon maksuajan vaikutus kuukausieriin ja kokonaiskorkoihin. Pitkä maksuaika voi madaltaa kuukausierän summaa, mutta samalla se nostaa lainan kokonaiskorkokuluja. Lyhyempi maksuaika tarkoittaa suurempia kuukausieriä, mutta myös korkokulut pysyvät matalampina.

 • Takaisinmaksun joustavuus ja ylimääräiset lyhennykset: Joustoluokkaa lainoihin tuovat mahdollisuudet ylimääräisiin lyhennyksiin ilman lisäkuluja. Varmista, että lainantarjoaja tarjoaa mahdollisuuden maksuaikataulun muutoksiin taloudellisen tilanteen niin vaatiessa.
 • Korkokulujen optimointi maksuaikaa säätämällä: Pidempi maksuaika jakaa kustannuksia, mutta kokonaismeno kasvaa korkojen myötä. Lyhyt maksuaika säästää koroissa, mutta vaatii tiukempaa taloudenpitoa.
 • Lyhennykset ja rahoitusvastuun hallinta: Kuukausittaisten lyhennysten suuruus vaikuttaa talousarvioosi. Pidä rahoitusvastuu hallinnassa valitsemalla laina, jossa lyhennykset vastaavat maksukykyäsi.

Kun suunnittelet autolainasi takaisinmaksua, on tärkeää muistaa, että korkokulut muodostuvat laina-ajan ja koron perusteella. On suositeltavaa vertailla eri lainantarjoajien ehtoja ja korkotasoja. Lisäksi, ole tietoinen siitä, että vakuudetonta autolainaa pidetään yleensä riskialttiimpana, joten sen korko voi olla korkeampi.

Kuukausierien vaikutus talouteen: Miten autolaina sovitetaan budjettiin?

Taloudellisen tasapainon ylläpitäminen on keskeistä autolainaa otettaessa. On tärkeää arvioida kuukausittaisten tulojen ja menojen suhdetta ennen lainasopimuksen tekoa. Autolainan kuukausierät tulee suhteuttaa nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen niin, ettei ne ylitä tulorajoja tai jätä liian vähän varaa muihin elämän menoihin. Tämä vaatii huolellista ja realistista budjetointia.

Kuukausierän suuruus vaikuttaa suoraan talouden liikkumavaraan. Korkeampi kuukausierä voi tarkoittaa parempaa laina-aikaa, mutta se myös sitoo suuremman osan kuukausittaisista tuloista. Siksi on tärkeää tasapainottaa kuukausierän suuruutta siten, että taloudellinen liikkumavara säilyy ja elämän odottamattomat menot voidaan kattaa ilman lisälainan tarvetta.

Lainan lyhentäminen on osa jokapäiväistä taloudenpitoa. On suositeltavaa, että lainanottajat suunnittelevat lyhennysaikataulunsa realistisesti ja ottavat huomioon, miten lainan maksaminen vaikuttaa heidän arjen talouteen. Lainan lyhennyserien ajoittaminen ja summan suunnittelu etukäteen auttaa välttämään taloudelliset yllätykset ja mahdollistaa tasaisen taloudellisen tilanteen ylläpidon koko laina-ajan.

Autolainan kuukausierien laskeminen – Vinkit budjetointiin

Kun harkitset autolainan ottamista, on tärkeää arvioida kuukausittaiset maksut ja niiden sovittaminen budjettiin. Autolainan kuukausierien laskeminen antaa selkeän kuvan siitä, kuinka suuri osa tuloistasi kuluu lainan lyhentämiseen. Tarkastele eri lainatarjouksia ja vertaile kuukausieriä huolellisesti. Voit käyttää hyödyksi verkkopohjaisia lainalaskureita, jotka auttavat sinua hahmottamaan erilaisten lainasummien ja takaisinmaksuaikojen vaikutusta kuukausittaiseen maksuun.

Budjetointiin ja menojen seurantaan on tarjolla erilaisia työkaluja, jotka auttavat pitämään talouden tasapainossa lainan maksuaikana. Luomalla tarkan budjetin voit ennakoida kuukausimenosi ja näin välttää yllätykset taloudessasi. Lisäksi on pidettävä mielessä yllättäviä tilanteita, jotka voivat vaikuttaa kykyysi maksaa lainan kuukausieriä. Tämä tarkoittaa, että sinun tulisi varata budjetissasi tilaa mahdollisille yllättäville menoille ja taloudellisille vastoinkäymisille.

 • Vertaile eri lainantarjoajien kuukausieriä
 • Hyödynnä lainalaskureita kuukausierien suunnitteluun
 • Käytä budjetointityökaluja menojen hallintaan
 • Ota huomioon mahdolliset taloudelliset yllätykset budjetissasi

Autolainan korko – Miten se määritellään ja miten sitä voi vertailla?

Autolainan korko on keskeinen tekijä, joka vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Korko määrittyy monien tekijöiden perusteella, kuten lainaajan luottotiedot, laina-aika ja lainan suuruus. Markkinakorko on myös merkittävä muuttuja, sillä se heijastelee yleistä taloustilannetta ja keskuspankin ohjauskorkoa.

 • Korkokatto voi suojata lainaajaa äkillisiltä korkojen nousuilta, mutta se voi myös rajoittaa lainanantajan tarjoamaa korkoa.
 • Vertailemalla eri lainanantajien autolainojen korkoja voi löytää itselleen edullisimman vaihtoehdon. Tämä kannattaa tehdä huolellisesti, sillä pieneltäkin vaikuttavat korkoerot voivat kertyä suureksi summaksi laina-ajan kuluessa.

Edullisen koron metsästys: Mistä löytyvät markkinoiden parhaat korot?

Edullisen autolainan löytäminen vaatii vertailutyökalujen käyttämistä. Nettipalvelut, kuten lainalaskurit ja vertailusivustot, tarjoavat nopean tavan verrata eri lainojen korkoja ja muita ehtoja. Lisäksi ne saattavat tarjota käyttäjilleen ajantasaista tietoa paras mahdollisesta korosta markkinoilla.

Korkojen vaikutus autolainan kokonaiskustannuksiin

 • Kokonaiskustannusten laskenta ja korkojen rooli siinä: Autolainan kokonaissumma ei rajoitu pelkästään auton hinnan kattamiseen, vaan siihen lisätään sopimuksessa sovitut korot. Koron suuruus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin. Siksi on tärkeää vertailla eri lainantarjoajien korkoja, jotta löydät edullisimman vaihtoehdon.
 • Pitkäaikaisen lainasopimuksen korkoseuranta: Mitä pidempi laina-aika, sitä enemmän korko ehtii kasvattaa lainan pääomaa. On olennaista seurata korkotasojen muutoksia laina-aikana, jotta yllättävät koronnousut eivät kasvata lainanhoitokuluja odottamattomasti.
 • Korkovaihteluiden ennakointi ja niiden hallinta: Vaikka korkojen tarkkaa kehitystä on vaikea ennustaa, voit suojautua korkovaihteluilta kiinteällä korolla tai budjetoimalla mahdolliset koronnousut etukäteen. Korkokatto tai muut korkosuojaukset voivat myös olla harkitsemisen arvoisia keinoja hallita korkoriskiä.

Autolainan hakuprosessi: Mitä odottaa verkkohakemukselta

 • Tiedot, jotka tulee toimittaa hakemuksessa: Hakuprosessi alkaa henkilötietojen, kuten täydellisen nimen, osoitteen ja sosiaaliturvatunnuksen syöttämisellä. Lisäksi tarvitaan taloudellisia tietoja, kuten tulotiedot ja tiedot mahdollisista muista veloista. Jos haet vakuudellista lainaa, vakuudeksi tarjottavan omaisuuden tiedot ovat myös välttämättömiä.
 • Päätöksen odotusaika ja vaikutukset lainatarjoukseen: Autolainapäätöksen saa usein nopeasti, jopa samana päivänä. Päätös riippuu hakijan luottokelpoisuudesta ja toimitettujen tietojen täsmällisyydestä. Huomioi, että parempi luottokelpoisuus ja selkeät taloudelliset tiedot voivat parantaa lainatarjouksen ehtoja, kuten koron määrää.
 • Verkkohakemuksen turvallinen täyttäminen ja yksityisyyden suoja: Lainan hakemisen tulisi aina tapahtua suojatun yhteyden kautta. Varmista, että lainanantajan verkkosivusto käyttää SSL-salausta tietojen suojaukseen. Älä koskaan anna henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja epäilyttävillä sivustoilla tai sähköpostitse.

Hakemusvaiheen ABC: Näin täytät autolainahakemuksen verkossa

 1. Hakemusvaiheen perusvaiheet ja vinkit onnistuneeseen hakuprosessiin: Aloita autolainahakemus kätevästi verkossa. Varmista, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla ja että ymmärrät lainaehdot. Käytä aikaa vertaillaksesi lainaehtoja ja korkoprosentteja eri lainanantajilta, jotta löydät sinulle sopivimman ja edullisimman vaihtoehdon.
 2. Verkkopankkitunnusten käyttö ja tunnistautuminen: Lainahakemuksen täyttämiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten. Näin varmistat, että lainaprosessi on sekä sujuva että turvallinen. Tunnistautumisen myötä pankki tai lainanmyöntäjä voi varmistaa henkilöllisyytesi ja hakemuksen käsittely nopeutuu.
 3. Hakemuksen tarkistus ja mahdollisten virheiden korjaaminen: Ennen hakemuksen lähettämistä, käy tietosi huolellisesti läpi. Tarkista, ettei hakemuksesta löydy virheitä tai puutteita, sillä ne saattavat viivästyttää lainapäätöstä tai jopa johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Korjaa mahdolliset virheet ja varmista, että kaikki tiedot ovat oikein ja ajantasalla.

Autolainan lyhentäminen – Strategiat ja vinkit lainan nopeaan maksuun

 • Lisälyhennykset ja niiden ajoittaminen: Voit nopeuttaa autolainasi maksua tekemällä lisälyhennyksiä suunnitelmalliseen aikaan, kuten vuosibonusten tai veronpalautusten yhteydessä. Tärkeää on tarkistaa lainaehtojen sallima lisälyhennysten määrä sekä mahdolliset lisäkustannukset.
 • Taloudellisen tilanteen parantamisen vaikutus laina-aikaan: Parantamalla kuukausittaista budjettia voit ohjata säästetyn summan suoraan lainan lyhentämiseen, mikä voi merkittävästi lyhentää lainan takaisinmaksuaikaa. Aktiivinen talouden hallinta ja ylimääräisten kulujen karsiminen auttavat tässä.
 • Etukäteissuunnittelu ja säästäminen: Jo autolainaa hakiessasi suunnittele kuukausittaiset menosi niin, että voit asettaa rahaa säästöön mahdollisia lisälyhennyksiä varten. Tehokas säästäminen voi mahdollistaa suurempien lyhennysten tekemisen ja vähentää näin lainan kokonaiskustannuksia.

Vakuudettoman autolainan riskit – Mitä kannattaa huomioida?

Autolainan ottaminen on merkittävä taloudellinen päätös, joka vaatii huolellista harkintaa. Vakuudettomassa autolainassa lainasumma myönnetään ilman erillisiä vakuuksia, joka puolestaan tarkoittaa lainanantajalle suurempaa riskiä. Tämän vuoksi korkeammat korot ovat yleensä vakuudettomien autolainojen ominaispiirre, joka voi vaikuttaa merkittävästi kuukausittaiseen taloutesi.

 • Korkeammat korot voivat kasvattaa lainasi kokonaiskustannuksia, joten on tärkeää verrata eri lainatarjouksia ja valita se, joka parhaiten sopii omaan budjettiisi.
 • Epäsäännöllisesti saapuvilla tuloilla voi olla hankalaa suunnitella etukäteen taloutta ja huomioida lainan kuukausieriä. Kun rahavirta vaihtelee, yllättävät menot voivat nostaa haasteita lainan takaisinmaksussa.
 • Vakuuksien puuttuminen tarkoittaa, että et voi asettaa lainalle konkreettista omaisuutta turvaksi. Jos maksuongelmia ilmenee, seurauksena voi olla tiukkoja toimenpiteitä, kuten maksuhäiriömerkintöjä tai muita luotonantajan oikeudellisia toimia.

Lainan ehtoihin ja takaisinmaksusuunnitelmaan tutustuminen on ensiarvoisen tärkeää vakuudettomassa autolainassa. Verrata kannattaa myös, sillä lainanantajat tarjoavat eri korkoja ja ehtoja. Hyvin suunniteltu takaisinmaksu ja realistinen budjetointi auttavat välttämään mahdolliset riskit ja varmistamaan taloudellisen tilanteesi vakauden.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine

Autolainan jälleenvakuus – Mitä se tarkoittaa ja milloin se on tarpeen?

Autolainan jälleenvakuus on käsite, joka tulee esiin usein silloin, kun haetaan rahoitusta ajoneuvon hankintaan. Jälleenvakuuden tarkoituksena on toimia lainanantajan lisäturvana, mikä voi alentaa lainan korkoa ja parantaa lainan ehtoja. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos lainanottajalla ei ole riittävästi omaa vakuutta.

Milloin jälleenvakuus voi tulla kyseeseen? Yleensä tilanteissa, joissa lainaaja ei täytä perinteisen autolainan saamiseen vaadittavia kriteerejä, kuten vahvaa luottokelpoisuutta tai tarpeeksi suurta käsirahaa. Kun lainaa hakee pankista, luotto-osuuskunnasta tai verkossa, jälleenvakuuden käyttö voi avata ovet auton omistajuuteen.

 • Jälleenvakuuden edut:
  • Edullisemmat korot
  • Parannetut lainaehdot
  • Mahdollisuus suurempaan lainasummaan
 • Jälleenvakuuden haasteet:
  • Kuukausierien maksupaine
  • Omaisuuden menettämisen riski, jos vakuus on esimerkiksi kodin omaisuutta

Lainan hakeminen vaatii huolellista suunnittelua ja eri vaihtoehtojen vertailua. Täytä hakemus huolellisesti verkossa tai käy palveluntarjoajan konttorissa neuvotellaksesi parhaista ehdoista.

Kirjoittajasta

Johanna on kokenut copywriter ja rahoitusalan asiantuntija, jolla on laaja tietämys lainoista ja rahaan liittyvistä aiheista. Johanna on kauppatieteiden kandidaatti, mikä on antanut hänelle vankan pohjan ymmärtää kuluttajien jokapäiväistä talousarkea. Hän on omistautunut jakamaan tätä tietoa yleisölle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Johanna Laine